Mexx Meerdink
NOS Voetbal

AZ-coach Jansen over beslissende streep Meerdink: 'Zo neemt hij zijn penalty's'

"Ik zei tegen de jongens: beslis het de volgende keer iets eerder als het kan", lachte AZ-trainer Pascal Jansen na het bereiken van de laatste vier in de Conference League.

De Alkmaarders elimineerden Anderlecht na strafschoppen, na een 2-0 eindstand. Daarmee was de 2-0 nederlaag van een week eerder weggepoetst.

AZ kreeg in de reguliere speeltijd en ook in de verlenging kansen op meer, maar uiteindelijk eisten doelman Mathew Ryan en de nog maar 19-jarige Mexx Meerdink de hoofdrollen op in de penaltyreeks.

'En toen kwam Mexx'

"We hadden een overzicht gemaakt van jongens waarvan wij dachten dat ze bij de eerste vijf nemers konden zitten. Riechedly (Bazoer, red.) wilde graag de vijfde nemen en toen kwam Mexx. Hij wilde dat ook", zei Jansen.

AZ-coach Jansen: 'Beslis het in het vervolg liever iets eerder als het kan'

Meerdink werd uiteindelijk de vierde nemer en zijn treffer bracht de beslissing, na twee heldendaden van keeper Ryan.

"Op z'n Mexx'", zag Jansen. "Zo neemt hij zijn penalty's over het algemeen. Een hele vaste, zuivere trap waarbij je echt heel erg goed moet keepen wil je de bal raken."

Droom

De invaller aan Alkmaarse kant genoot eveneens van zijn moment en de kwalificatie van AZ voor de halve finales. "We hebben het als team gedaan. Voor mij was het een fantastisch moment. Daar droom je van", aldus Meerdink.

Hij is de zoon van voormalig Oranje-international Martijn Meerdink, die in 2005 met AZ voor het laatste de halve finales van een Europees toernooi haalde (UEFA Cup).

Meerdink over beslissende strafschop AZ: 'Was volledig gefocust'

"Als spits moet je zo'n strafschop eigenlijk ook nemen", vervolgde hij. "Ik was volledig gefocust, pakte de bal, stuiterde een paar keer en legde 'm klaar. En dan schiet ik 'm binnen zoals ik altijd doe."

Meerdink reist op dit moment niet af naar Zwitserland waar een jeugdig AZ vrijdag om 13.00 uur in de halve finales van de Youth League staat. "Nee, ik blijf vanwege de blessure van Pavlidis in Alkmaar, maar als ze de finale halen, kan ik maandag spelen."

Het programma van AZ in de Youth League

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl