NOS Voetbal

Bij AZ gaat vizier op West Ham, bij Ajax overheerst teleurstelling: 'Moedeloos? Dat niet'

AZ-trainer Jansen vliegt morgen al naar Londen: 'Vizier gaat nu op West Ham'

Zondagmorgen in het vliegtuig naar Londen zal AZ-coach Pascal Jansen vast nog wel even terugdenken aan het schot op de paal van Mayckel Lahdo. Misschien loopt hij de vele momenten na waarop zijn ploeg in de Johan Cruijff Arena net niet tot een succesvolle uitbraak kwam. En ook zal hij vast een analyse maken van de kansen van Ajax.

Maar dan zal de knop ook heel snel omgaan. "Het vizier gaat nu honderd procent op West Ham. Ik vlieg morgen naar Londen om ze te bekijken tegen Man United. Daar moet je van genieten, dat is duidelijk. Maar dat gold ook voor vanavond. Om in mei in Amsterdam met Ajax te mogen strijden om plek drie op de ranglijst: daar moet je van genieten, want daar strijd je het hele jaar voor."

Door de 0-0 blijft die derde plek - en daarmee het ticket voor de Europa League - voorlopig in handen van Ajax. Het verschil met nog drie duels te spelen is twee punten. Toch kon Jansen leven met het gelijkspel. "Eigenlijk wel. We hebben kansen gekregen, maar zijn ook goed weggekomen. Zij hebben wat meer ondernomen, niet gek als ze thuis spelen. Bij beide stond het vizier niet altijd even scherp. Maar als je 0-0 speelt in zo'n zware uitwedstrijd, dan mag je ook wel tevreden zijn."

Reijnders kan wel leven met punt tegen Ajax en kijkt uit naar West Ham: 'Veel zin in'

Ook middenvelder Tijjani Reijnders kan niet wachten om de halve finale van de Conference League te spelen. "We hebben totaal niet over deze wedstrijd heen gekeken, maar dit is wel een mooie periode. Ik heb er veel zin in."

Ajax-seizoen als nachtkaars

Waar AZ nog de Conference League heeft om naar uit te kijken, lijkt het seizoen van Ajax als een nachtkaars uit te gaan. Voor het eerst slaagden de Amsterdammers er niet in om in een heel seizoen geen competitieduel te winnen van Feyenoord, PSV en AZ.

De titel is al lang vergeven aan aartsrivaal Feyenoord. En na vandaag lijkt de Champions League ook uit zicht: de achterstand op plek twee (PSV) is gegroeid naar vijf punten. Als AZ had gewonnen, zou Ajax misschien zelfs weleens genoegen moeten nemen met de Conference League. Die aanval is voorlopig afgeslagen, maar veel schraler kan de troost niet zijn voor de trotse Amsterdammers.

International Kenneth Taylor had moeite woorden te vinden om zijn teleurstelling te beschrijven. "Dat is wel een tik ja. De sfeer in de kleedkamer? Balen natuurlijk. Geluk moet je afdwingen zeggen ze. Hij wilde er echt niet in."

"Moedeloos niet", beschreef trainer John Heitinga zijn gevoel. Zijn woorden werden gevolgd door een diepe zucht. "Druk is hier altijd, niet alleen vandaag. De jongens doen er alles aan, maar je moet ook een beetje geluk hebben. Ze hebben gestreden, maar je moet ze wel binnenschieten."

Hoe nu verder? "Dat je een lastig seizoen speelt, is duidelijk", beaamde Heitinga. "We moeten die laatste drie wedstrijden winnen en dan zien we het wel."

En dat geldt ook voor zijn eigen positie. "Als ik meer weet, zal ik jullie informeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl