NOS Voetbal

PSV pakt verdiende zege op Sparta en stelt kampioenschap Feyenoord minstens een week uit

Bekijk de samenvatting van Sparta - PSV

PSV heeft ervoor gezorgd dat Feyenoord het kampioenschap in de eredivisie op z'n vroegst pas volgende week kan veiligstellen. De Eindhovenaren boekten op Het Kasteel een moeizame, maar verdiende overwinning tegen Sparta: 0-1.

Feyenoord kan nu pas volgende week de zestiende landstitel binnenhalen, mits het de komende duels met Excelsior (7 mei in Kralingen) en Go Ahead Eagles (14 mei in De Kuip) weet te winnen.

Goede start

PSV bleek in het begin van de wedstrijd de feestvreugde van het winnen van de KNVB-beker achter zich te hebben gelaten. De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij startte aardig en kreeg kansen via Xavi Simons (schot naast), Guus Til (redding Sparta-doelman Nick Olij) en Ramalho (kopbal).

Maar na een kwartier kwam Sparta beter in de wedstrijd en zakte PSV in. De Spartanen oogden gevaarlijker, maar heel grote kansen creëerde de nummer vijf van de eredivisie niet.

De beste Rotterdamse mogelijkheid kwam op naam van linksback Mica Pinto die met een vlammende diagonale uithaal net naast het doel van PSV-keeper Walter Benítez schoot.

Bakayoko krijgt boze gezichten

PSV kreeg in de verder van beide kanten lamlendige eerste helft nog vlak voor rust twee mogelijkheden via Joey Veerman (schot in de hand van Olij) en Johan Bakayoko, die zijn poging zag worden geblokt. Het leverde Bakayoko boze gezichten op van Veerman en Simons, die in kansrijkere posities stonden.

Frustraties bij PSV-trainer Ruud van Nistelrooij tijdens de uitwedstrijd tegen Sparta

Die zelfzuchtigheid was misschien voor trainer Van Nistelrooij wel de druppel, aangezien hij Bakayoko na de eerste helft in de kleedkamer liet voor Anwar El Ghazi. Ook Jordan Teze werd in de rust vervangen.

PSV schroeft tempo op, Silva weer belangrijk

In de tweede helft was Til dicht bij de openingstreffer, maar de PSV'er kwam bij de doellijn een teenlengte tekort om binnen te tikken. De Eindhovenaren bleven wisselvallig voetballen en de wissel na een uur spelen van de onzichtbare aanvoerder Luuk de Jong was exemplarisch.

PSV schroefde in de laatste twintig minuten het tempo weer op en werd steeds gevaarlijker. Eerst was het Érick Gutiérrez die na een handig balletje van Simons voorlangs schoot.

Even later bekroonde El Ghazi zijn invalbeurt door uit de rebound te scoren na voorbereidend werk van de sterk ingevallen Fábio Silva, die na zijn beslissende strafschop in de bekerfinale opnieuw een belangrijke rol vertolkte bij PSV.

Fábio Silva (boven) in duel met Adil Auassar tijdens Sparta-PSV

Gesteund door de voorsprong loerde PSV daarna op de counter en liet het Sparta naar voren komen. De Rotterdammers verschenen wel enkele keren voor het Eindhovense doel, maar misten de overtuiging om het PSV in de slotfase nog echt lastig te maken.

Vlak voor tijd haalde PSV nog opgelucht adem toen de doorgebroken Sparta-aanvaller Koki Saito, na een onbedoelde kopbal van Ramalho, oog in oog met PSV-keeper Benítez naast schoot.

El Ghazi: 'Lastig om weer scherp te worden'

Matchwinner El Ghazi gaf na afloop toe dat het best lastig is geweest om na de dubbele winst op Ajax (eredivisie en KNVB-bekerfinale de scherpte terug te krijgen. "Ik ben heel eerlijk, dat is gewoon heel moeilijk. Het heeft met je mindset te maken", zei de aanvaller.

"Maar we weten ook dat het leven doorgaat. We spelen nog voor voorronde Champions League. Dit hoort ook bij profvoetbal. Als we hadden verloren, waren we met een rotgevoel naar huis gegaan, dus we wisten wat ons te doen stond", aldus El Ghazi.

Bekijk hieronder de reacties van Anwar El Ghazi, Ruud van Nistelrooij, Maurice Steijn en Adil Auassar:

Van Nistelrooij was tevreden hoe PSV zich op het Het Kasteel staande wist te houden en loofde met name zijn invallers. "Ik vond dat Phillipp Mwene en Anwar El Ghazi uitstekend invielen, en Fábio Silva wederom."

Hij vond het niet gek dat het niveau van PSV wisselvallig was. "Iedereen heeft het hier moeilijk", aldus Van Nistelrooij. "We hebben vandaag een uitstekende prestatie neergezet. Met name in de tweede helft maken we een verdiende goal en nemen ook de winst verdiend naar huis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl