PSV viert het winnen van de KNVB-beker

PSV wint na strafschoppen van Ajax in bekerfinale vol irritaties en opstootjes

PSV heeft na een stevige en regelmatig ook ergerniswekkende strijd met Ajax in De Kuip voor de 11de keer de KNVB-beker gewonnen. De Eindhovenaren waren de sterkste in de strafschoppenserie: 3-2. Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand 1-1.

Het ging de laatste weken veel over het wangedrag van voetbalsupporters. Gezien de recente ervaringen was de angst voor een gegooide beker op het veld die de wedstrijd zou verstoren, gegrond. Maar deze keer lieten vooral de spelers zich van hun slechte kant zien.

Hoge mate van onsportiviteit

In de eerste helft waren de opstootjes talrijker dan de mooie acties. Ergerniswekkend was het hoe er om de haverklap werd gezeurd, geduwd, getrokken en gescholden. De mate van onsportiviteit was hoog.

Trainers John Heitinga en Ruud van Nistelrooij gaven met gemekker op de arbitrage niet het goede voorbeeld en dat gold helemaal voor aanvoerders Dusan Tadic en Luuk de Jong, die regelmatig het middelpunt van incidentjes waren. Elf kaarten deelde arbiter Dennis Higler in totaal uit.

Ajax-PSV
    Ajax-PSV

Tussen alle opstootjes en overtredingen door was het niveau bedroevend. Een splijtende pass van Joey Veerman leidde via Jordan Teze tot een bijna-kans voor Luuk de Jong en na een fout van Davy Klaassen redde Ajax-keeper Gerónimo Rulli op een inzet van Guus Til.

Meer voetbal en goals

Enkele minuten voor rust kopte Jarrad Branthwaite uit een vrije trap van Veerman naast. In de daaropvolgende tegenaanval werkte André Ramalho Brian Brobbey tegen de grond, maar kon Steven Bergwijn door en via het been van Branthwaite verdween de inzet van de ex-PSV'er in het doel en kwam Ajax op voorsprong.

De sfeer werd er in de tweede helft niet beter op, wel werd er wat meer gevoetbald. Een treffer van Ramalho werd vanwege buitenspel afgekeurd en een vloeiende Ajax-counter eindigde met een bal op de paal van Brobbey (waarbij Bergwijn al juichte en vergat de rebound te benutten). Meer kansen volgden voor Ajax, met schoten van Tadic en Bergwijn over het doel.

Met invallers Thorgan Hazard en Anwar El Ghazi kreeg PSV na een uur spelen nieuwe vleugels en nieuwe impulsen. Xavi Simons verhuisde naar het middenveld en stond met een actie aan de basis van de gelijkmaker. Op aangeven van de gedeelde topscorer van de eredivisie schoot Hazard de 1-1 binnen.

Steven Bergwijn viert de 1-0 van Ajax
  • pro Shots
    Hazard viert de 1-1
    PSV viert de 1-1

Beide teams kregen daarna kansen om op voorsprong te komen. De onvermoeibaar sleurende Brobbey schoot een meter naast en Ajax-keeper Rulli redde op een inzet van Simons. Gescoord werd er niet meer en een verlenging werd noodzakelijk.

Vijf gemiste strafschoppen

Een hoogtepuntje van de verlenging was het beeld dat Ajax-invaller Calvin Bassey Luuk de Jong hulp bood bij een moment van kramp. Een zeldzaam moment van sportiviteit. De PSV-aanvoerder bedankte zijn tegenstander zowaar met een handje.

PSV's smaakmaker Simons haakte in de verlenging af, vermoeid van de talloze meters die hij had gemaakt en gekwetst door meerdere overtredingen. Hij kreeg bij het verlaten van het veld een dikke knuffel van Van Nistelrooij. Na de eerste helft van de verlenging moest PSV ook zonder de moegestreden Luuk de Jong verder.

Ook bij Ajax eiste de slijtageslag zijn tol en haalden Klaassen en Bergwijn het einde niet. Kansen vielen er niet meer te noteren en de hevige strijd om de KNVB-beker werd beslist met een strafschoppenserie. Daarin was PSV de gelukkigste.

Na missers van Brian Brobbey (over), André Ramalho (redding Rulli), Jurriën Timber (lat) en Ibrahim Sangaré (paal) bleef PSV-doelman Joël Drommel slim staan bij een strafschop recht door het midden van Edson Álvarez en schoot Fábio Silva de beslissende strafschop binnen.