NOS Voetbal

Heitinga en Ajax met lege handen: 'Deze komt aan, uiteindelijk gaan we ervan leren'

Heitinga heeft geen spijt van niet trainen op penalty's: 'Het blijft een loterij'

Met de uitschakeling in Europa, de derde plaats in de eredivisie en het verlies van vandaag in de finale van de KNVB-beker is het een verloren seizoen voor Ajax. "Deze komt aan. We moeten dit verwerken," zei Ajax-coach John Heitinga. "De gifbeker moet leeg."

"We zijn de afgelopen jaren verwend", ging de coach verder. "Er zijn een hoop spelers vertrokken. Dat is een feit. Nu moeten we de juiste keuzes maken voor de toekomst, een nieuw elftal bouwen en realistisch zijn. De positie waar we nu staan, is niet zonder reden."

Onzekerheid over toekomst

Voor Heitinga komt bij de teleurstelling over het verlies ook de onzekerheid over zijn toekomst bij. Hij weet nog niet of hij ook volgend jaar de trainer is bij Ajax. "Ik ben wel klaar met die vragen", reageerde de coach geïrriteerd. "Als er meer info is, zal ik die delen."

Zo snel na de nederlaag sprak Heitinga al over de volgende wedstrijd, zaterdag tegen AZ in Amsterdam. "We moeten heel snel door", zei Heitinga. "We moeten strijden. Ik heb ook tegen de jongens gezegd dat we weliswaar een finale hebben verloren, maar dat je er uiteindelijk van leert."

Davy Klaassen viel tegen het einde van de verlenging met kramp uit. Een fysieke wedstrijd, met enorm veel irritaties en liefst elf gele kaarten, had duidelijk zijn tol geëist.

Bekijk hier het interview met Davy Klaassen:

Klaassen begrijpt kritiek op gedrag in bekerfinale wel: 'Zo'n seizoen helpt niet mee'

Na weken van discussie over het wangedrag van de supporters in de stadions, lieten nu de spelers zich bij vlagen van hun slechtste kant zien. "Je merkt toch ook wel dat je daarmee in een wedstrijd kan komen", verdedigde Klaassen die instelling. "Ik geloof best dat er dan dingen gebeuren die niet netjes zijn, waarin je soms iets te ver gaat."

Dat blijft een loterij.

Ajax-trainer John Heitinga over de strafschoppenserie

"Ajax moet altijd een vechtmachine zijn", vervolgde de middenvelder. "In de jaren waarin we goed hebben gespeeld, was dat altijd een van onze sterktes."

Had Ajax op strafschoppen moeten trainen? "Dat blijft een loterij", aldus Heitinga.

En nee, de trainer had ook achteraf geen spijt dat hij daar geen extra aandacht aan had besteed. "We hadden een lijstje, maar een aantal daarvan hadden we al gewisseld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl