Pogacar soleert naar zege Amstel Gold Race • Sloveen bedankt Van der Poel voor tip
Tot woensdag!
En wij nemen voor nu ook afscheid. Komende woensdag zijn we terug met een liveblog tijdens de Waalse Pijl.
Afscheid van Maarten Ducrot
De Amstel Gold Race was de laatste koers waarbij Maarten Ducrot commentaar gaf. Tijdens de prijsuitreiking bedankt Herbert Dijkstra zijn collega.
Mollema had het zwaar
"Het was een hele zware koers", zegt een zichtbaar vermoeide Bauke Mollema na de finish van de Amstel Gold Race. "Vooral door het weer in het begin. Het was superkoud."
Tip van Van der Poel
Pogacar benutte de beklimming van de Keutenberg om zijn beslissende aanval in te zetten. Dat was, zo bleek, dankzij een tip van Mathieu van der Poel. "Ik dank hem voor dat advies", lachte de Sloveen van UAE Team Emirates na de zege.
Pogacar had de koers door het Limburgse heuvelland één keer eerder gereden. In 2019 haalde hij de finish niet. De tip van Van der Poel, met wie hij twee weken geleden nog een fel duel uitvocht in de Ronde van Vlaanderen, was goed van pas gekomen. "Mathieu appte me een paar dagen geleden. De boodschap was dat ik het beste kon aanvallen op de Keutenberg. Ik twijfelde, het leek me ver. Maar het is gelukt."
Bekijk hier de uitgebreide samenvatting
Nog even terug naar de vrouwenkoers
Drie uur geleden kwam Demi Vollering als winnaar van de vrouwenkoers over de streep in Limburg, maar dat was niet het enige Nederlandse succes van vandaag. Twee plekjes lager op het podium stond namelijk Shirin van Anrooij, die zichzelf verraste.
Bekijk hier hoe Pogacar over de finish kwam
Pogacar reed dertig kilometer met lekke band
Het leek allemaal soepel te gaan bij Pogacar vandaag, maar na de finish wordt duidelijk dat de Sloveen dertig kilometer met een lekke band heeft gereden.
Omdat de voorsprong van de kopgroep op het moment dat zijn band leegliep slechts dertig seconden bedroef, mochten de ploegleiderswagens daar niet direct achter rijden. Pogacar moest dus lang wachten totdat hij van fiets kon wisselen. Toen dat eenmaal gelukt was, koos hij ook direct de aanval. Dertig kilometer later kwam hij als winnaar over de streep.
Knappe podiumplaats Healy
Achter Pogacar eindigt de jonge Ier Ben Healy op de tweede plaats. Tom Pidcock komt als derde over de finish.
Bekijk hier de volledige uitslag:
Tweede klassiekerzege van het seizoen voor Pogacar
Pogacar pakte zijn tweede klassiekerzege van het seizoen. Eerder deze maand won de tweevoudig Tour-winnaar ook al de Ronde van Vlaanderen.
AGR M | FINISH - Pogacar wint!
De zege van Pogacar komt in de laatste kilometers niet meer in gevaar. Hij komt solo aan en wordt de eerste Sloveense winnaar van de Amstel Gold Race.
AGR M | 5 km - Pogacar loopt weer uit
Op de Bemelerberg wordt het gat met de dapper achtervolgende Healy weer wat groter. Pogacar verdedigt in de laatste 5 kilometer een voorsprong van ongeveer 40 seconden.
AGR M | 8 km - Healy laat Pidcock achter
Achter Pogacar rijdt Healy een ijzersterke Amstel Gold Race. De 22-jarige Ier laat mede-achtervolger Tom Pidcock achter en besluit in zijn eentje op jacht te gaan naar Pogacar. Hij rijdt op ongeveer twintig seconden achter de Sloveen.
AGR M | 13 km - Nog één ronde te gaan
Pogacar komt over de finishlijn, maar kan zijn armen nog niet in de lucht steken. Hij moet nog één keer de finaleronde afleggen.
De Cauberg lijkt wel de genadeslag te zijn geweest voor Pidcock en Healy. Het achtervolgende tweetal ziet dat de achterstand op de top groter is geworden en nu dertig seconden bedraagt.
AGR M | 18 km - Pogacar op de Cauberg
Daar draait Pogacar de Cauberg op. De strijd is echter nog niet gestreden. Slechts een seconde of twintig achter hem geven Pidcock en Healy zich nog niet gewonnen.
AGR M | 28 km - Pogacar gaat solo
Pogacar laat er geen twijfel over bestaan wie op dit moment de sterkste is. De tweevoudig Tour-winnaar laat medevluchters Pidcock en Healy staan en is ervandoor op de Keutenberg.
AGR M | 29 km - Drie koplopers houden stand
De drie vooraan (Pogacar, Pidcock en Healy) houden ook stand op de Fromberg. Alexey Lutsenko en Andreas Kron proberen met man en macht dichterbij te komen, maar krijgen het gat van ongeveer tien seconden nog niet dicht.
AGR M | 35 km - Pogacar schudt aan de boom
Net weer aangesloten in de kopgroep voert Pogacar het tempo flink op. Daardoor moeten veel leden van de kopgroep lossen. Alleen Pidcock en Ben Healy kunnen volgen.
AGR M | 36 km - Schelling waagt zich aan oversteek
Benoot kan het niet alleen en de samenwerking ontbreekt in de achtervolgende groep. Ide Schelling probeert het dan maar alleen en waagt zich aan de oversteek. In zijn kielzog zit Matteo Trentin, die geen trap te veel doet omdat zijn kopman Pogacar in de kopgroep zit.
Met de Kruisberg in zicht haakt topfavoriet Pogacar even af bij de kopgroep om van fiets te wisselen, maar de jonge Sloveen sluit niet veel later heel makkelijk weer aan.
AGR M | 42 km - Goede benen Benoot
Tiesj Benoot is het overduidelijk niet eens met de huidige kopgroep. De Belg van Jumbo-Visma geeft alles om het gat kleiner te maken en dat lijkt te lukken. Het verschil was 45 seconden en is inmiddels nog maar 20 seconden.
AGR M | 50 km - Pogacar doet kopwerk
Pogacar verschuilt zich niet en doet ook flinke aflossingen op kop, om de voorsprong zo groot mogelijk te maken. Het verschil blijft ongeveer een halve minuut.
In het peloton schuiven veel renners onderuit. Een van de slachtoffers van de valpartij is Dorian Godon, de Franse winnaar van de Brabantse Pijl van afgelopen woensdag.
AGR V | Bekijk hier de reactie van winnares Vollering
AGR M | 65 km - Nog elf leiders over
De koplopers moeten hard werken voor hun voorsprong en dat kost vijf renners de kop. Dat betekent dat er nog elf renners over zijn vooraan. De voorsprong is met 20 seconden niet groot.
AGR V | Bekijk hier de reactie van de verkleumde Van Vleuten
AGR M | 80 km - Kopgroep van zestien
De actie van Vermeersch heeft geleid tot een kopgroep van zestien renners en daarbij zitten grote namen als Pogacar en Pidcock. Eén Nederlander was attent en sloop mee in de vlucht: Lars van den Berg van Groupama-FDJ.
AGR M | 90 km - Vermeersch opent het bal
Gianni Vermeersch besluit met nog 90 kilometer te gaan te demarreren. De Belg van Alpecin-Deceuninck wordt bijgehaald door vijftien renners. Topfavoriet Tadej Pogacar zit daarbij, net als Tom Pidcock.
AGR V | Vollering aan het bier
Vollering wordt gehuldigd en kan aan het bier. Naast haar staan Lotte Kopecky, die als tweede over de finish kwam, en Shirin van Anrooij.
Bekijk hier de volledige uitslag van de koers:
AGR V | Kijk hier de laatste kilometer terug
AGR M | 100 km - Kopgroep teruggepakt
Het was lange tijd rustig in de mannenwedstrijd. De situatie bleef lang stabiel, met een kopgroep van zeven man en een voorsprong van rond de vier minuten. Maar met nog ruim honderd kilometer te fietsen is er nu toch, wat eerder dan verwacht, alweer sprake van een hergroepering.
AGR V | Van Vleuten moegestreden
Annemiek van Vleuten hoopte er een mooie laatste Amstel Gold Race van te maken, maar ze merkte halverwege al dat ze de benen daar niet voor had. 'M'n benen waren gewoon geblokkeerd", zegt de moegestreden Van Vleuten snel na de finish. "Ik had gewoon niet verwacht dat het zo koud zou worden. M'n benen waren een blok beton."
AGR V | FINISH - Vollering wint!
Demi Vollering plaatste op precies het goede moment haar aanval. Na twee keer een tweede plaats in de Amstel Gold Race, toont ze zich nu de sterkste.
AGR V | 1,8 km - Vos en Van Vleuten haken af
Terwijl de twee koplopers worden bijgehaald, gaat het te hard voor Vos en Van Vleuten. Demi Vollering valt aan met nog ruim anderhalve kilometer te gaan.
AGR V | 3 km - Paladin en Brown voorop
Het gaat nu hard. Paladin heeft gezelschap gekregen van Grace Brown en de twee beginnen als eerste aan de slotklim.
AGR V | 8 km - Vos en Van Vleuten van voren
Annemiek van Vleuten en Marianne Vos zijn attent vooraan het peloton. De twee Nederlandse vrouwen reageren op aanvallen van anderen, maar staan nu wel toe dat de Italiaanse Soraya Paladin een paar seconden wegrijdt.
AGR V | 12 km - Van Vleuten versnelt
Annemiek van Vleuten probeert het ook even. Ze versnelt, maar merkt al snel dat het peloton vrij eenvoudig kan volgen.
Het is inmiddels ook duidelijk dat er een andere winnaar komt dan vorig jaar. Marta Cavalli is namelijk afgestapt. De Italiaanse winnares van 2022 had het de hele dag al moeilijk en kon zich niet van voren laten zien.
AGR V | 20 km - Wiebes probeert het
Bij de voorlaatste beklimming van de Cauberg besluit Lorena Wiebes dat het tijd is om te gaan. Haar tempoversnelling ziet er goed uit, maar de Nederlandse Europees kampioene kan het niet volhouden. Ze valt stil en zakt weer terug in het peloton.
AGR V | 21 km - Vlucht voorbij
Nu is het de vlucht van Brand en Stultiens dan echt voorbij. Het peloton heeft de twee te pakken, maar in plaats van zich te laten afzakken, gaat de onvermoeibare Brand nog even tempo maken op kop.
Ondertussen maakt Lotte Kopecky zich druk om haar kleding. Ze trekt haar armstukken uit en verwacht dat ze van iemand van de ploeg die langs de kant staat een droog jasje krijgt. Dat blijkt niet helemaal goed gecommuniceerd, waardoor de Belgische zich moet laten afzakken naar de ploegleiderswagen om alsnog het gewenste kledingstuk te krijgen.
AGR V | 27 km - Net niet teruggepakt
Het leek even einde verhaal voor Brand en Stultiens. Het peloton was tot op enkele seconden genaderd, maar kreeg het tweetal net niet te pakken. De voorsprong is inmiddels weer iets gegroeid tot een halve minuut.
AGR V | 35 km - Derde passage Cauberg
En dat was passage nummer drie van de Cauberg. Nog twee keer moeten de rensters de Limburgse berg beklimmen vandaag.
Brand en Stultiens houden stand vooraan, maar de voorsprong is wel kleiner geworden. Van de ruim twee minuten zijn nog veertig seconden over.
AGR V | 44 km - Koplopers onder de loep
De grote inspanning van Lucinda Brand en Sabrina Stultiens zorgt ervoor dat het duo nu een voorsprong heeft van ruim twee minuten. Brand reed dit seizoen al meerdere klassiekers, maar er zat nog geen toptienklassering. In Parijs-Roubaix van twee weken geleden eindigde de wereldkampioene veldrijden van 2021 als twaalfde. Datzelfde presteerde ze in de Ronde van Vlaanderen begin april. In de Brabantse Pijl eerder deze week haalde ze de finish niet.
De 29-jarige Stultiens zette in de Strade Bianche haar tot nu toe beste resultaat van het seizoen neer. Daarin eindigde ze als 33ste.
AGR M | 180 km - Voorsprong koplopers blijft stabiel
In de mannenkoers is er sinds het ontstaan van de kopgroep niet veel gebeurd. De voorsprong bedraagt al een tijdje 3.45 minuten. De kopgroep bestaat uit zeven renners: Vercher, Vacek, Fedeli, Ludvigsson, Vanhoof, Urianstad en Heinschke. Geen van allen won ooit een grote koers.
AGR V | 65 km - Brand en Stultiens op avontuur
Brand trekt door en krijgt landgenote Sabrina Stultiens met zich mee. Een korte blik naar achteren leert Brand, die in 2018 als tweede eindigde in de Amstel Gold Race, dat er nog een groep van zes rensters probeert aan te sluiten. Bij de achtervolgers zit nog drie Nederlandse rensters: Floortje Mackaij, Mischa Bredewold en Esmée Peperkamp.
AGR V | 72 km - Eerste keer Cauberg
Met nog ruim 70 kilometer te gaan, hebben de rensters de Cauberg inmiddels al één keer bedwongen. De berg, waarop Marianne Vos in 2012 de wereldtitel pakte, staat vandaag in totaal vijf keer op het menu.
Lucinda Brand besluit na de top van de Cauberg weer een demarrage te plaatsen.
AGR V | 80 km - Iedereen weer bij elkaar
De kopgroep redt het niet in het regenachtige en koude Limburg. De vluchters zijn, terwijl ze de Cauberg naderen, teruggepakt.
AGR V | 84 km - Van Vleuten schroeft tempo op
Annemiek van Vleuten besluit dat het tijd is om het gat met de kopgroep te verkleinen. De wereldkampioene, die nog nooit de Amstel Gold Race won, gaat op kop van het peloton rijden en schroeft het tempo flink op.
AGR V | 88 km - Kleine voorsprong kopgroep
Het lukt de kopgroep, met Vos en Brand, nog niet om heel ver weg te rijden bij het peloton. De voorsprong blijft schommelen rond de dertig seconden.
De vrouwenwedstrijd is vanaf nu ook te volgen op de livestream.
AGR V | 105 km - Negen rensters op kop
Inmiddels is er ook in de vrouwenkoers een kopgroep gevormd, van negen rensters. Daarin zitten Marianne Vos en Lucinda Brand. De voorsprong is niet groot, nog slechts enkele seconden.
AGR M | 231 km - Kopgroep gevormd
Bij de vrouwen heeft zich na ruim een uur koers nog geen kopgroep gevormd, bij de mannen is het na een halfuur al wel raak. Zeven renners zijn gedemarreerd en krijgen de zegen van het peloton. Mathias Vacek, Leon Heinschke, Mattéo Vercher, Ward Vanhoof, Tobias Ludvigsson, Alessandro Fedeli en Martin Urianstad hebben al een voorsprong van bijna vier minuten bij elkaar gereden.
AGR M | Ide Schelling heeft er zin in
AGR M | Wie kan Pogacar tegenhouden?
Sjoerd Bax zit in de ploeg van misschien wel de beste wielrenner van dit moment: Tadej Pogacar. De Nederlander denkt dat de 24-jarige Sloveen, die nog niet vaak over de Nederlandse wegen reed, de grote favoriet is voor vandaag.
De 27-jarige Bax zelf debuteert in de Amstel Gold Race. Naast hem zijn er nog liefst 78 renners die voor het eerst de Nederlandse klassieker rijden.
AGR M | Mollema geniet van rijden op thuiswegen
Wat de mooiste herinnering van Bauke Mollema aan de Amstel Gold Race is? Bij die vraag denkt hij niet direct aan een uitslag. "Heb wel een paar keer in de toptien gereden, maar nooit heel kort. Misschien meer gewoon het publiek. Op thuiswegen rijden, al de aanmoedigingen van de fans op de klimmetjes waar het soms rijen dik staat."
AGR M | Ook mannen zitten op de fiets
Ruim een half uur nadat de vrouwen vertrokken vanaf het Vrijthof zijn ook de mannen op de fiets gestapt. Zij beginnen, na eerst nog een aantal geneutraliseerde kilometers, aan de 57ste editie van de Amstel Gold Race.
AGR V | Riejanne Markus is in vorm
AGR V | Officiële start
En daar is het officiële startsein voor de rensters.
AGR V | Vollering begint als favoriet
Demi Vollering ziet zichzelf niet als topfavoriet voor de zege vandaag, maar snapt wel dat er naar haar gekeken wordt. "Ik heb natuurlijk best vaak nog wel een sprintje in de benen na zo'n zware wedstrijd."
AGR V | Vrouwen zijn onderweg
De vrouwen zijn vertrokken vanaf het Vrijthof in Maastricht voor de negende editie van de Amstel Gold Race, die dit keer met 156 kilometer langer is dan ooit.
AGR V | Van Vleuten is er klaar voor
Annemiek van Vleuten is klaar voor haar laatste Amstel Gold race. Bekijk hier het interview met de wereldkampioene vlak voor de start:
AGR M | Achttien keer Nederlandse zege
De Amstel Gold Race is niet alleen een Nederlandse klassieker omdat die in Nederland verreden wordt, een blik in de geschiedenisboeken leert ook dat de Nederlandse renners de meest succesvolle waren in Limburg.
Liefst achttien keer won er een Nederlander. De eerste was Arie den Hartog in 1967, de laatste Mathieu van der Poel in 2019 en Jan Raas was de succesvolste met vijf zeges op de Cauberg. Hoe Van der Poel de editie van vier jaar geleden op zijn naam wist te schrijven? Kijk hier zijn sensationele zege nog een keer terug:
AGR M | Gold Race wil geen finishfoto-gedoe meer
Er was de afgelopen twee jaar veel om te doen: de fotofinishes van de Amstel Gold Race. De organisatie van de Nederlandse klassieker heeft maatregelen genomen, schakelde hulp in van specialisten uit de Tour de France en hoopt dat ellenlange discussies tot het verleden behoren.
Zowel bij editie van 2021 als 2022 was de finish van de Amstel Gold Race omhuld door twijfel en het duurde lang voordat er een definitieve winnaar werd aangewezen. Onduidelijkheid over de finishfoto was de boosdoener.
Twee jaar geleden zat de verwarring vooral bij de finishfoto, dat niet overeenkwam met het stilgezette televisiebeeld. Toen drukte Wout van Aert zijn wiel net iets eerder over de meet dan Tom Pidcock. Het ging om millimeterwerk. Het scheelde zo weinig dat de jury vijf minuten naar de finishfoto moest turen voordat men met zekerheid kon zeggen dat Van Aert de winnaar was. Pidcock is het tot op de dag van vandaag niet eens met die beslissing.
AGR M | Pogacar op Nederlandse bodem: een zeldzaamheid
Hij won de Tour de France tweemaal en is momenteel misschien wel de beste wielrenner ter wereld. Zondag is Tadej Pogacar in Nederland voor de Amstel Gold Race en dat is best bijzonder.
Want pas twee keer eerder reed de 24-jarige Sloveen in ons land. Zijn beste uitslag? Een schamele 28ste plek in de ZLM Tour van 2018. Opvallen deed Pogacar bij zijn tweede optreden in Nederland evenmin. Een jaar later bij de Amstel Gold Race haalde hij de finish niet. Als we naar de reden van het afstappen vragen, lacht hij wat ongemakkelijk.
Na enig aandringen legt Pogacar uit: "Ik had een natuurlijke pauze en moest stoppen." Een 'Dumoulintje' in de berm, dus.
AGR M | De laatste voor Ducrot
De 57ste Amstel Gold Race is de laatste wedstrijd waar Maarten Ducrot commentaar bij zal geven. Afgelopen juli maakte hij al zijn laatste Tour de France mee, nu zwaait de 65-jarige Zeeuw definitief af.
"De geraniums kunnen zondag weer uit de mottenballen", zegt Mart Smeets, de man die hem in 2004 achter de microfoon zette bij de NOS.
AGR V | Cavalli terug in Limburg
Ze moest lang herstellen na een bizarre en keiharde valpartij in de Tour de France, waarbij ze schedelletsel opliep. Marta Cavalli praat bijna een jaar later nog altijd niet graag over het nare incident.
"Ik heb de beelden van de valpartij zo min mogelijk teruggekeken. Ik vond het een beetje eng, daarom probeer ik er niet aan terug te denken en het zoveel mogelijk te vermijden", zegt de Italiaanse renster.
Maar inmiddels is Cavalli zowel fysiek als mentaal weer 100 procent. Ze denkt dan ook dat ze kans maakt om zondag de Amstel Gold Race te winnen. Net zoals ze dat vorig jaar tot ieders verrassing deed.
AGR V | Laatste Amstel Gold Race voor Van Vleuten
Annemiek van Vleuten staat voor de laatste keer aan de start van de Amstel Gold Race. "Mijn laatste Amstel, in de regenboogtrui, daar ga ik wel even bewust van genieten als ik in Maastricht sta", laat de wereldkampioene daags voor de wedstrijd weten.
Hoge verwachtingen heeft ze echter niet. "Ik ben natuurlijk heel erg etapperenster geworden. Ik ben heel erg gefocust op de Tour de France, de Giro, op de langere beklimmingen. De klassiekers gaan me steeds minder liggen daardoor. Hoe korter de inspanningen, hoe moeilijker voor mij."
Omdat de Amstel Gold Race haar "niet helemaal op het lijf geschreven is", ziet ze het meer als uitdaging. "Daardoor heb ik minder druk en ga ik ook lekker met m'n hart koersen. En niet in een heel strak plan, denk ik."
Vrouwenkoers verlengd
We beginnen dus straks met de vrouwenkoers, die dit jaar dertig kilometer langer is dan vorig jaar. Op verzoek van de rensters zelf leggen ze dit keer 156 kilometer af.
De Amstel Gold Race wordt niet alleen langer, maar ook zwaarder. Er zitten namelijk ook drie extra beklimmingen in. Het finalestuk met de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg staat vier keer op het menu.
Welkom vanuit Limburg!
Goedemorgen en welkom vanuit Limburg. We zijn er vroeg bij vandaag. De Amstel Gold Race gaat namelijk al om 10.10 uur van start. Dan vertrekken de vrouwen vanaf het Vrijthof in Maastricht. Ruim een halfuur later is het de beurt aan de mannen.