NOS Wielrennen

Gold Race wil geen finishfoto-gedoe meer en schakelt Tour de France-bedrijf in

Gold Race wil geen finishfoto-gedoe meer en schakelt Tour de France-bedrijf in

Er was de afgelopen twee jaar veel om te doen: de fotofinishes van de Amstel Gold Race. De organisatie van de Nederlandse klassieker heeft maatregelen genomen, schakelde hulp in van specialisten uit de Tour de France en hoopt dat ellenlange discussies tot het verleden behoren.

Het was bijna niet voor te stellen. Zowel bij editie van 2021 als 2022 was de finish van de Amstel Gold Race omhuld door twijfel en het duurde lang voordat er een definitieve winnaar werd aangewezen. Onduidelijkheid over de finishfoto was de boosdoener.

Twee jaar geleden zat de verwarring vooral bij de finishfoto, dat niet overeenkwam met het stilgezette televisiebeeld. Toen drukte Wout van Aert zijn wiel net iets eerder over de meet dan Tom Pidcock. Het ging om millimeterwerk.

Het scheelde zo weinig dat de jury vijf minuten naar de finishfoto moest turen voordat men met zekerheid kon zeggen dat Van Aert de winnaar was. Pidcock is het tot op de dag van vandaag niet eens met die beslissing.

"Vooral dat jaar was heel vervelend, omdat het verschil echt heel klein was", zegt koersdirecteur Leo van Vliet in aanloop naar de race. "Het scheelde uiteindelijk een haar en daar was veel meningsverschil over."

Te snel oordeel

Dat moest in 2022 sneller en adequater als het weer zover zou komen, maar het werd zelfs nog erger.

Andermaal moest er een finishfoto aan te pas komen toen Benoît Cosnefroy en Michal Kwiatkowski de finish passeerden en de eerstgenoemde Fransman door de jury, op wie de druk enorm was opgevoerd, als winnaar werd aangewezen.

De finish van Benoit Cosnefroy (links) en Michał Kwiatkowski (rechts) tijdens de Amstel Gold Race in april 2022

Met het schaamrood op de kaken kwam jurylid Armand van Mulken vervolgens terug op zijn besluit en wees hij na het zien van de finishfoto alsnog Kwiatkowski als winnaar aan. Van Mulken was te vroeg in het nemen van zijn beslissing.

Amstel Gold Race onwaardig

Het zijn taferelen die een klassieke koers zoals Amstel Gold Race onwaardig zijn. De organisatie heeft nu de hulp ingeschakeld van een bedrijf dat al 21 jaar verantwoordelijk is voor de fotofinish in de Tour de France.

"Het andere bedrijf was ook wel goed waar we voorheen mee samenwerkten", vertelt koersdirecteur Leo van Vliet. "Maar je hebt altijd mensen die zeggen: je werkt met een lokale partij. Nou, de Tour de France is geen lokaal wedstrijdje."

Bekijk hieronder de reportages naar aanleiding van de veelbesproken uitslag van de Amstel Gold Race uit 2021 en 2022:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl