Orange Pictures
NOS Wielrennen

Cosnefroy! Of Kwiatkowski? Dan buigt Amstel Gold Race zich opnieuw over finishfoto

Cosnefroy, Kwiatkowski, Cosnefroy? Cosnefroy! Maar toen begon de jury te goochelen met rode lijntjes en voorwielen op de finishfoto. In de ruim 254 kilometer lange Amstel Gold Race blijken opnieuw - net als in 2021 - enkele centimeters cruciaal.

Slaand op zijn stuur had AG2R-renner Benoît Cosnefroy het stiekem al wel door toen hij over de finish kwam. Nipt tweede. Maar eenmaal opgevangen door zijn ploeg bleek het toch anders: winst voor de Fransman, riep de juryspeaker. Beide armen gingen gestrekt de lucht in. Gejuich, dat Cosnefroy enkele verwarde blikken verder schouderophalend relativeerde.

Bij de Ineos-ploeg vlogen ze elkaar om de nek toen de jury na een minuut inspectie van de finishfoto zeker wist dat niet Cosnefroy maar de Pool Michal Kwiatkowski de winnaar van de Amstel Gold Race 2022 was. Revanche voor de vorige editie.

Kwiatkowski klopt Cosnefroy met banddikte in Amstel Gold Race

Want hoe ging de finish vorig jaar ook alweer? Toen drukte Wout van Aert zijn wiel net iets eerder over de meet dan Ineos-renner Tom Pidcock. Het scheelde zo weinig dat de jury vijf minuten naar de finishfoto moest turen voordat het met zekerheid kon zeggen dat Van Aert toch echt sneller was.

Verwarrend was destijds dat de finishfoto en het stilgezette televisiebeeld - overigens tot op de dag van vandaag - niet overeenkwamen. Het zit nog diep bij Ineos. Dat bleek vanochtend wel toen Tom Pidcock gevraagd werd naar zijn gevoel over het duel met Van Aert in 2021. "Still pissed off", zei de man uit Leeds.

Fantastisch moment in de auto

Tot vreugde en opluchting zat Servais Knaven, ploegleider van Ineos, zondag aan de juiste kant van de score. "Het was moeilijk te zien. Ik zei: het zal toch niet weer. Een opluchting, ja. En een fantastisch moment in de auto."

Kwamen de finishfoto en het televisiebeeld dit jaar opnieuw niet overeen? Niet exact, nu was de jury simpelweg iets te gretig om Cosnefroy tot winnaar uit te roepen.

Jury schuldbewust

"Het was een vergelijkbare situatie met vorig jaar", vertelde jurylid Armand van Mulken schuldbewust. "Ik meende met het blote oog die nummer 143 te zien. Maar het was echt heel erg moeilijk, want het was echt heel close. En toen was ik iets te snel, ik had de finishfoto moeten afwachten. Daaruit bleek dat Kwiatkowski uiteindelijk wint."

"Het is millimeterwerk. Soms is een mensenoog en de computer een wereld van verschil." Wilde hij, gezien de heisa van een jaar eerder, misschien snel een winnaar kiezen? "Iedereen wil natuurlijk direct de uitslag hebben. In dit geval was ik te snel. Die fout geef ik eerlijk toe."

Jurylid Van Mulken riep te snel een winnaar uit :'Had moeten wachten op finishfoto'

Zo slingerde de Limburgse jury Cosnefroy van intense vreugde naar diep verdriet. "Iedereen riep dat ik gewonnen had", aldus de 'nieuwe Alaphilippe'.

"Natuurlijk is het pijnlijk als je eerst tot winnaar wordt uitgeroepen en je mag proeven van het geluk van het winnen van zo'n klassieker. Maar ik denk dat ik mezelf vandaag niet veel kan verwijten", vond Cosnefroy.

"Natuurlijk heb ik wat meer gewerkt dan 'Kwiato' in de finale, maar dat maakte niet veel uit voor de sprint. Ik ben niet ver van het winnen van een klassieker af, daarom ben ik tevreden."

'Even geduld met vreugde'

Kwiatkowski was "ontzettend verdrietig" na de finish. Maar toen de media zich op hem stortten was er al snel weer plaats voor een grapje: "Van vorig jaar met Tom heb ik geleerd dat je even geduld moet hebben met de vreugde. Ze zullen misschien zeggen dat de finishfoto niet klopt."

De winnaar van de Amstel Gold Race 2023 zal pas juichen nadat hij zich met een vergrootglas over de finishfoto heeft gebogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl