NOS WielrennenAangepast

Kwiatkowski na fotofinish de beste in Amstel Gold Race, Van der Poel vierde

Kwiatkowski klopt Cosnefroy met banddikte in Amstel Gold Race

Michal Kwiatkowski heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de Amstel Gold Race gewonnen. Na ruim 254 kilometer versloeg hij in de 56ste editie medevluchter Benoît Cosnefroy in een spannende sprint in de straten van Valkenburg. Eerder zegevierde Kwiatkowski in 2015.

De overwinning van Kwiatkowski was een beloning voor imposant ploegenspel van Ineos. De Engelse formatie zorgde ervoor dat de vroege vlucht al snel ingerekend werd en dat op de Keutenberg het kaf van het koren werd gescheiden.

Van der Poel vierde

Juist op dat moment leek topfavoriet en oud-winnaar Mathieu van der Poel heel even te tonen dat hij niet de sterkste man in koers was. Hij haakte nog wel aan, maar moest uiteindelijk met de vierde plaats genoegen nemen.

Bekijk in de videocarrousel hieronder diverse reacties na afloop.

Ide Schelling kleurde mede de koers door al vroeg in de aanval te gaan. Hij kreeg zes man mee en samen mochten ze een paar minuten pakken. Op 44 kilometer van de streep was de vlucht echter al voorbij, want Ineos had andere plannen.

Na een tweede versnelling waren er voorin nog maar elf man over: Kasper Asgreen, Benoît Cosnefroy, Tiesj Benoot, Michal Kwiatkowski, Dylan Teuns, Alexander Kamp, Tom Pidcock, Michael Matthews, Marc Hirschi, Stefan Küng en Mathieu van der Poel. Pidcock had als enige met Kwiatkowski een ploegmaat mee en leek goede kansen te hebben zijn tweede plaats van vorig jaar te kunnen verbeteren.

Beslissende vlucht

Met nog 15 kilometer voor de boeg ging de Pool Kwiatkowski echter zelf aan en hij kreeg Cosnefroy mee. Heel even leek Pidcock dat niet zo'n goed idee te vinden. De Engelsman sprong erachteraan, maar toen hij zag dat hij niet wegkwam, liet hij zijn ploeggenoot, ook al winnaar in 2015, begaan.

Bekijk hieronder de uitgebreide samenvatting:

Uitgebreide samenvatting 56ste edtie Amstel Gold Race

De koplopers Kwiatkowski en Cosnefroy werkten prima samen en ondanks wat uitvallen van Van der Poel achter hen, bleef de voorsprong intact. De twee maakten er een prachtige sprint van, waardoor de finishfoto de winnaar moest aanwijzen.

De speaker wachtte dat niet af en riep Cosnefroy als winnaar uit. Een paar minuten later moest hij zijn woorden inslikken.

Van Aert afwezig

Wout van Aert, winnaar van de vorige editie, ontbrak wegens een coronabesmetting. "Het is opnieuw een triestige zondag voor mij", schreef de Belg op Instagram. "Niet in staat zijn om mijn titel te verdedigen in de Amstel Gold Race doet pijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl