NOS Wielrennen

Italiaanse Cavalli verrast Vollering en Van Vleuten in Amstel Gold Race

Cavalli verrast favorieten met late aanval in Amstel Gold Race

Marta Cavalli heeft de achtste editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen op haar naam geschreven. De Italiaanse bleef in het slot net buiten bereik van de sprintende Demi Vollering, Liane Lippert en Annemiek van Vleuten.

Cavalli, renster van FDJ Nouvelle, plaatste haar aanval ruim 2 kilometer voor de finish, nadat Van Vleuten vergeefs had geprobeerd op de Cauberg weg te rijden.

Bekijk hieronder reacties van Vollering, Van Vleuten en Cavalli.

Na een onrustige start kwamen op 55 kilometer van de aankomst acht toprensters samen vooraan. De samenwerking tussen Lippert, Chantal Van den Broek-Blaak, Ellen van Dijk, Vollering, Van Vleuten, Katarzyna Niewiadoma, Ane Santesteban en Anna Henderson was echter verre van ideaal en 15 kilometer verderop was hun vlucht over.

Vervolgens probeerden meerdere rensters weg te komen en in eerste instantie slaagde alleen Pauliena Rooijakkers daarin. De Limburgse kreeg even later gezelschap van Amanda Spratt en Arlenis Siera.

Vanuit het uitgedunde peloton kwamen er meerdere tegenaanvallen, maar niemand wist bij de koplopers aan te sluiten. Bij de derde en voorlaatste passage van de Cauberg bedroeg hun voorsprong nog geen halve minuut.

ANP
Rensters maken zich op voor start van de Amstel Gold Race

Nog voor de top van Bemelerberg, op 9 kilometer van de streep, werden de drie gegrepen. Vervolgens sloeg de Noorse Borgli een gaatje. Ze haalde nog net als eerste de voet van de Cauberg, maar eenmaal erop was ze kansloos.

Van Vleuten haalde vervolgens alles uit de kast, maar zeven rensters wisten op het tandvlees te volgen. Op 1,5 kilometer van de meet sprong Cavalli weg en daarmee was haar eerste grote zege een feit.

Vos grote afwezige

Marianne Vos, winnares van de vorige editie, liet de Amstel Gold Race aan haar voorbijgaan. Zij richt zich, net als de eveneens afwezige Lotte Kopecky, volledig op Parijs-Roubaix.

Vos klopte vorig jaar nog Demi Vollering en Annemiek van Vleuten in de sprint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl