NOS Wielrennen

Topfavoriet Pogacar wint Amstel Gold Race na solo van 28 kilometer

Pogacar maakt favorietenrol waar en komt solo aan in Amstel Gold Race

Met een indrukwekkende solo van 28 kilometer heeft Tadej Pogacar zijn favorietenrol in de Amstel Gold Race meer dan waargemaakt. De 24-jarige Sloveen won de heuvelklassieker over 253 kilometer met 33 hellingen met vlag en wimpel.

Op een druilerige dag in Zuid-Limburg reed de tweevoudig winnaar van de Tour de France zeer aanvallend. Al op 90 kilometer van de finish zat de kopman van UAE Emirates mee in een kopgroep van elf.

De Sloveen werd nog even gehinderd door een lekke band, maar dunde vervolgens met versnellingen het groepje langzaam maar zeker uit en reed het laatste half uur alleen naar een prachtige zege.

Geen Van der Poel en Van Aert

De 57ste editie van de grootste Nederlandse koers kende zo zijn gedroomde winnaar. De erelijst van de Amstel Gold Race werd de laatste jaren toch al opgesierd door grote namen als Mathieu van der Poel (2019) en Wout van Aert (2021). De Nederlander en de Belg ontbraken vandaag aan de start in Maastricht.

De renners druppelden na de zware koers één voor één over de finish, alsof het een zware bergetappe in de Tour betrof. De 22-jarige Ier Ben Healy eindigde verrassend als tweede, voor de Brit Tom Pidcock.

De Nederlandse renners deden geen moment mee om de overwinning en ook de anders zo machtige Jumbo-Visma-ploeg reed continu achter de feiten aan.

Pogacar en Pidcock vroeg ten aanval

De koers in Zuid-Limburg ontbrandde op 90 kilometer van de finish. Pogacar en Pidcock zaten mee in een kopgroep die ontstond na een demarrage van de Belg Tosh Van der Sande van Jumbo-Visma.

  • ANP
    De lentebloesem langs de route vertelt niet het ware verhaal: het was guur in Zuid-Limburg vandaag
  • ANP
    De grootste Nederlandse wielerkoers ontbrandde al snel
  • ANP
    De start van de Amstel Gold Race in het centrum van Maastricht

De Nederlandse ploeg was echter niet vertegenwoordigd toen er even later een kopgroep van elf man ontstond. Lars van den Berg van Groupama-FDJ was de enige Nederlander die wel mee was.

Pogacar en Pidcock zaten ook in de kopgroep, die niet meer dan een minuut voorsprong kreeg. Met nog 50 kilometer te gaan, werd het peloton opgeschrikt door een flinke valpartij. Meerdere renners gingen in een bocht heuvelaf hard onderuit en de groep werd gereduceerd tot een mannetje of 25.

Demarrage na fietswissel

Doordat het verschil tussen kopgroep en peloton lange tijd zo klein was, mochten de ploegleiderswagens er niet tussen en reed Pogacar lange tijd op een aflopende band. Pas na de valpartij in het peloton kon hij zijn fiets wisselen, waarna de Sloveen snel weer kon aansluiten bij de kopgroep.

Vervolgens viel hij op 35 kilometer van de finish aan en konden alleen Pidcock en Healy zijn wiel houden. Het trio breidde zijn voorsprong gestaag uit.

Op de Keutenberg, 28 kilometer voor de streep, reed Pogacar weg bij zijn medevluchters. Hij begon vervolgens aan een soort eretocht over de laatste klimmetjes. Zo kon hij zich laten toejuichen door het massaal toegestroomde publiek op de Cauberg.

Jurywagen houdt Pogacar uit de wind

Healy leek nog even dichterbij te komen. Maar toen hij op zo'n 20 seconden van Pogacar reed, versnelde de Sloveen weer. Al reed de jurywagen van de koersdirectie op dat moment opvallend kort voor Pogacar en hield hem zo uit de wind.

Na iets meer dan zes uur kwam Pogacar juichend over de streep. Healy moest als eerste achtervolger bijna een minuut toegeven. De rest gaf al meer dan twee minuten toe.

Het was pas de derde keer in zijn carrière dat Pogacar in Nederland koerste. Op jonge leeftijd reed hij in 2018 anoniem mee in de ZLM Tour en bij zijn enige eerdere deelname aan de Amstel Gold Race in 2019 moest hij opgeven met buikklachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl