NOS Wielrennen

Vollering slaat in slotfase toe en wint Amstel Gold Race bij de vrouwen

Vollering demarreert kort na de Cauberg en wint Amstel Gold Race

De negende - en langste - editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen is gewonnen door Demi Vollering.

De renster van SD Worx kwam na 156 kilometer - op verzoek van de rensters zelf 30 kilometer meer dan vorig jaar - solo over de meet in Berg & Terblijt, kort nadat voor de vijfde keer de Cauberg was bedwongen.

Het was voor de 26-jarige Zuid-Hollandse de derde grote zege van het seizoen, na Strade Bianche en Dwars door Vlaanderen. De afgelopen twee jaar eindigde ze als tweede. Vorig jaar achter Marta Cavalli, de Italiaanse die de koers dit keer niet uitreed.

Zesde Nederlandse winnares

Vollering is na Marianne Vos (2021), Chantal Blaak (2018), Anna van der Breggen (2017), Leontien Zijlaard-Van Moorsel (2002) en Debby Mansveld (in 2001 winnares van de eerste editie) de zesde Nederlandse die de klassieker op haar naam schrijft.

Ruime samenvatting Amstel Gold Race 2023 voor vrouwen

De weersomstandigheden waren heel wat minder dan eerder in de week verwacht werd. Geen aangenaam zonnetje, maar kou en veel nattigheid.

Brand gaat op avontuur

De vrouwen kregen onder meer vijf keer de Cauberg in Valkenburg voor de kiezen. Nog voor de eerste kennismaking aan de orde was, waren Vos en Lucinda Brand al even met een groepje op avontuur geweest.

Bij Brand smaakte dat kennelijk naar meer, want kort na de top ging ze er nogmaals vandoor. Ze kreeg, met nog ruim 70 kilometer voor de wielen, Sabrina Stultiens mee.

Het duo kreeg aanvankelijk de ruimte van het uitdunnende peloton en sloeg een gat van maximaal twee minuten. Die marge liep fors terug toen de Cauberg voor de derde maal opdoemde, al liet de hergroepering nog even op zich wachten.

Bekijk hieronder de reacties van winnares Demi Vollering en de verkleumde Annemiek van Vleuten.

Op 23 kilometer voor de meet, en drie kilometer voor de vierde beklimming van de Cauberg, was het dan toch gedaan met de dappere vluchters. Dat was het sein voor de ene na de andere renster om aan te zetten voor een solo, maar niemand kwam weg.

Sterker, er volgde een stilte voor de storm die op de vijfde klus op de Cauberg moest losbarsten.

Van achteruit

Dat was buiten Soraya Paladin gerekend, die er toch in slaagde de benen te nemen. Grace Brown, een erkend tijdrijster, ging als enige in de achtervolging. En met succes. Getweeën begonnen ze aan de laatste lastige klim. Het peloton kwam langzaam, maar gestaag naderbij. Nadat de eersten het duo waren gepasseerd, plaatste Vollering van achteruit een demarrage.

De concurrentie moest het antwoord schuldig blijven en zag de Nederlandse, die als een van de grote favorieten van start was gegaan, pas na de finish weer terug. De eerste was haar Belgische ploeggenote Lotte Kopecky die naar de tweede plaats sprintte, voor de verrassende nummer drie Shirin van Anrooij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl