liveblog
NOS VoetbalAangepast

Bayern en AC Milan volgen Chelsea en Benfica naar kwartfinales Champions League

Twee returns in de achtste finales van de Champions League:

Updates ontvangen op je smartphone? Druk op het belletje!

liveblog gesloten

Tot morgen!

En we houden ermee op hier in München en Londen. Vier kwartfinalisten in de Champions League zijn nu bekend: Bayern München, AC Milan, Chelsea en Benfica.

Morgen dalen we een treetje af en nemen we een kijkje in de Europa League, met als voornaamste wedstrijd voor ons uiteraard Sjachtar Donetsk-Feyenoord. En er zijn, na Lazio-AZ van dinsdag, ook nog zeven wedstrijden in de Conference League.

Wij zijn er dan ook weer bij met een liveblog. Tot morgen!

TOT-MIL | Klaar in Londen

Het laatste fluitsignaal klinkt en het Noord-Londense publiek roept massaal boe: Tottenham Hotspur is uitgeschakeld na een kansloze 0-0 tegen AC Milan.

Leuk feitje, of niet: het is de vijfde knock-outwedstrijd in de Champions League op rij dat de Spurs niet weten te scoren. Het laatste doelpunt in een knock-outduel was in 2019.... de halve finale tegen Ajax.

Milan - Tottenham

TOT-MIL | 90+3' Spektakel in blessuretijd

We hebben er 93 minuten op moeten wachten, maar daar is het spektakel: uit een vrije trap van Son volgt een puike kopbal van Kane met een lastige stuit, maar Maignan tikt de bal vlak voor de doellijn weg. Dat was de kans voor Spurs.

In de tegenstoot is het dan bijna 1-0 voor Milan, maar de inzet van Leão belandt op de paal.

Tottenham Hotspur-AC Milan 0-0 (0-1)

TOT-MIL | 90' Blessuretijd in Londen

De laatste minuten lopen in Londen, met zes minuten blessuretijd, maar het lijkt er niet op dat de krachteloze Spurs nog een doelpunt gaan maken.

Maar: nooit nooit zeggen in de voetballerij natuurlijk. Slechts één goal heeft Tottenham nodig om uitzicht te houden op de kwartfinales.

Tottenham Hotspur-AC Milan 0-0 (0-1)

BAY-PSG | Klaar in München

Het is klaar: Bayern München gaat naar de kwartfinales, c'est fini voor PSG.

Voor Bayern is het de vierde keer op rij dat de kwartfinales worden gehaald. De Duitse grootmacht. met Matthijs de Ligt als belangrijke kracht, wint thuis met 2-0 van het sterrenensemble van Paris Saint-Germain. De heenwedstrijd in Parijs had Bayern ook al met 1-0 gewonnen.

Voor Paris Saint-Germain is het al de vijfde keer in de laatste zeven seizoenen dat het blijft steken in de achtste finales.

Matthijs de Ligt en zijn ploeggenoten vieren feest met de fans

TOT-MIL | 77' Rode kaart Tottenham

Het wordt allemaal nog lastiger voor de Spurs. Na een harde ingreep op Hernández krijgt Romero zijn tweede gele kaart, en ook voor de Franse scheidsrechter Turpin is twee keer geel rood.

Met tien man gaat Tottenham de slotfase in, en het zal toch een keer moeten scoren. De defensie van Milan heeft echter tot nu toe een heel makkelijke avond.

Tottenham Hotspur-AC Milan 0-0 (0-1)

BAY-PSG | 89' DOELPUNT BAYERN

Het leek al voorbij, en dat is het nu helemaal: invaller Gnabry maakt er na een snelle uitbraak 2-0 van voor Bayern, op aangeven van mede-invaller Cancelo.

Bayern-PSG 2-0 (1-0)

BAY-PSG | 85' Slotfase in München

Het duel in München nadert het einde. De Fransen hebben al hun wissels inmiddels opgebruikt, bij Bayern is na Sané ook Mané in de ploeg gekomen.

PSG moet twee keer scoren, probeert wel tot een slotoffensiefje te komen, maar het lijkt er niet echt in te zitten.

Bayern-PSG 1-0 (1-0)

TOT-MIL | 64' Zowaar een kans voor Spurs

Het is een leuke tweede helft geworden, in München dan. In Londen is het nog altijd een buitengewoon matig schouwspel en dat komt vooral door het inspiratieloze spel van de Spurs, die toch op een of andere manier zullen moeten scoren om er in ieder geval een verlenging uit te spelen. Milan vindt het allemaal prima, met 1-0 uit de heenwedstrijd op zak.

En dat zal je altijd zien: dit gezegd hebbende is er best een serieuze kans voor Tottenham: Højbjerg schiet, maar wel recht op Milan-keeper Maignan af. En even later moet Spurs-keeper Forster redding brengen op een poging van dichtbij van Giroud.

Tottenham Hotspur-AC Milan 0-0 (0-1)

Brahim Diaz schiet op het doel van Tottenham Hotspur

BAY-PSG | 68' Bijna Ramos

Bij Bayern is Sané in de ploeg gekomen voor Choupo-Moting en de Duitser laat zich meteen zien bij een snelle uitbraak, die door een Frans been echter niet tot een serieuze kans leidt.

Even daarvoor had PSG daarvoor wel een serieuze kans op de gelijkmaker: een prachtige kopbal van Ramos werd op grandioze wijze door Sommer uit het doel getikt.

Bayern-PSG 1-0 (1-0)

BAY-PSG | 61' DOELPUNT BAYERN

En dan is het nu wel raak: Verratti verspeelt de bal op de rand van het strafschopgebied aan Müller, via Goretzka komt de bal bij Choupo-Moting en die scoort, het is 1-0 voor Bayern.

Bayern-PSG 1-0 (1-0)

Eric Maxim Choupo-Moting heeft gescoord voor Bayern

TOT-MIL | Tweede helft begonnen

In Londen rolt de bal voor de tweede helft, zoals bekend tien minuten later dan in München vanwege de verlate aftrap.

Het staat 0-0 bij Tottenham Hotspur-AC Milan en dat is vooralsnog goed nieuws voor de Rossoneri.

BAY-PSG | 53' Spektakel na rust

Volop spektakel na rust bij Bayern-PSG.

Eerst komt Choupo-Moting tussen twee PSG-verdedigers ten val in het strafschopgebied: geen penalty, duidelijk. Vervolgens staat Choupo-Moting nog bij te komen als er een afstandsschot van Bayern tegen hem aan komt, in buitenspelpositie.

En een minuutje later scoort Bayern, maar de goal telt niet: Choupo-Moting schampte de bal met het hoofd in de richting van de buitenspel staande Müller.

Bayern-PSG 0-0 (1-0)

BAY-PSG | Tweede helft begonnen

De tweede helft is begonnen bij Bayern-PSG.

Opvallend: Mukiele, die voor rust inviel voor de geblesseerde Marquinhos, is nu zelf (geblesseerd) in de kleedkamer achtergebleven. Zijn vervanger is El Chadaille.

TOT-MIL | Rust in Londen

Ook in Londen is het rust, tien minuten later dan in München. Niet dat er in die tien minuten ook maar iets leuks is gebeurd.

De Spurs hebben in de eerste helft eigenlijk niets weten te creëren. De defensie van Milan ziet af en toe een mislukte voorzet voorbijkomen maar heeft zich verder niet bovenmatig hoeven in te spannen om de felbegeerde 0 op het scorebord te houden.

Geen goals dus bij rust, en dat is goed nieuws voor de Italianen na de 1-0 zege van twee weken geleden.

Weinig reden tot lachen tot nu toe voor Spurs-coach Antonio Conte

BAY-PSG | Rust in München

Bayern en PSG zoeken de kleedkamers op bij een 0-0 stand. Het was eerder een tactische dan een spectaculaire wedstrijd, met als hoogtepunt de redding van De Ligt na de blunder van Sommer.

Met de 1-0 zege uit de eerste wedstrijd op zak staan de Duitsers er vooralsnog het beste voor.

Lionel Messi en Matthijs de Ligt in actie

BAY-PSG | 39' De Ligt redt Bayern

Bayern-keeper Sommer gaat ongelooflijk in de fout, verspeelt de bal en geeft Vitinha de kans om in een leeg doel te scoren, maar daar is De Ligt: de Nederlander brengt op geweldige wijze met een sliding redding op de lijn.

Bij PSG heeft aanvoerder Marquinhos inmiddels geblesseerd het veld verlaten. Zijn vervanger is Mukiele, de aanvoerdersband gaat om de arm van Mbappé.

Bayern-PSG 0-0 (1-0)

De Ligt haalt schot van de lijn

TOT-MIL | 26' Geel voor teruggekeerde Conte

Trainer Conte is terug langs de lijn bij de Spurs en laat zich meteen gelden. De flamboyante Italiaan krijgt de gele kaart vanwege opmerkingen aan de leiding. Kort daarvoor ging Sputs-speler Lenglet al op de bon na elleboogcontact met zijn landgenoot Giroud.

Tottenham Hotspur-AC Milan 0-0 (0-1)

BAY-PSG | 32' Grote kans Musiala

En daar is de eerste grote kans voor Bayern: Musiala draait fraai weg bij Danilo en haalt uit een lastige hoek uit, maar redelijk recht op Donnarumma af die toch knap de bal tegenhoudt.

Bayern-PSG 0-0 (1-0)

BAY-PSG | 25' Grote kans Messi

De grootste kans van de wedstrijd tot nu toe is voor PSG, en Messi in het bijzonder. Na opstomen van Nuno Mendes krijgt de Argentijn de bal in het strafschopgebied voor de voeten, maar achtereenvolgens Davies, De Ligt en Sommer houden de boel tegen.

Bayern-PSG 0-0 (1-0)

TOT-MIL | 15' Kansloos

Bij Tottenham-Milan spatten de vonken er nog niet vanaf in de beginfase. Er zijn nog geen kansen geweest.

Dit gezegd hebbende zien we de eerste mogelijkheid voor Milan: Messias schiet vanuit kansrijke positie voorlangs en kan dus geen verlossing brengen.

Tottenham Hotspur-AC Milan 0-0 (0-1)

BAY-PSV | 20' Duits initiatief

PSG zal sowieso moeten scoren vanavond, maar pakt het vooralsnog behoedzaam aan en laat het initiatief aan de Duitsers. Bayern heeft ook zijn eerste kans gehad (Donnarumma bracht redding op een schot van Goretzka) en namens PSG schoot Mbappé vanuit een moeilijke hoek in het zijnet.

Bayern-PSG 0-0 (1-0)

TOT-MIL | Aftrap in Londen

Ook in Londen rolt inmiddels de bal bij Tottenham Hotspur en AC Milan, tien minuten later omdat beide spelersbussen vastzaten in het Londense verkeer.

Tottenham Hotspur-AC Milan 0-0 (0-1)

BAY-PSG | 5' Eerste kans voor Mbappé

De eerste kans van de wedstrijd was na twee minuten al voor PSG. Mbappé flitste op zijn Mbappé's naar voren, maar zijn schot werd gepakt door keeper Sommer.

Bayern heeft in de beginfase de bal, de Fransen loeren vooralsnog op de snelle uitbraak.

Bayern-PSG 0-0 (1-0)

Joshua Kimmich in duel met Lionel Messi

BAY-PSG | Aftrap in München

De bal rolt in Beieren! Bayern München en PSG zijn in de stromende regen begonnen aan de return. De Duitsers verdedigen een 1-0 voorsprong.

Bayern-PSG 0-0 (1-0)

Opvallend spandoek van de Bayern-fans

De fans van Bayern hebben een opvallend spandoek opgehangen voor het duel met PSG. "Onze slager slacht de lange arm van Qatar", staat er geschreven, met een tekening van Bayern-erevoorzitter en slagerszoon Uli Hoeness. Paris Saint-Germain is in Qatarese handen.

"Onze slager slacht de lange arm van Qatar", staat er op dit spandoek

Tottenham Hotspur-AC Milan begint 10 minuten later

Het duel tussen Tottenham Hotspur en AC Milan begint tien minuten later, om 21.10 uur. De spelersbussen van de Spurs en Milan stonden allebei vast in het verkeer.

Gisteren begon Chelsea-Borussia Dortmund ook al later. Toen zat de Duitse bus vast in het drukke Londense verkeer.

De 150ste (en wie weet de 800ste) van Messi

Lionel Messi speelt straks zijn 150ste Champions League-wedstrijd. Hij is de derde speler die deze mijlpaal bereikt, na Cristiano Ronaldo (178) en Iker Casillas (176).

Als Messi ook nog scoort, wordt dat het 800ste doelpunt uit zijn carrière. De Argentijn scoorde 672 keer voor Barcelona, 98 voor Argentinië en 29 voor Paris Saint-Germain.

Opstellingen Tottenham Hotspur en AC Milan

Ook de opstellingen van de Spurs en de Rossoneri zijn bekend.

Bij de ploeg van de herstelde trainer Antonio Conte zit Arnaut Danjuma op de bank. Bij Milan tellen we slechts één Italiaan in de basis: Sandro Tonali. De enige andere keer dat er maar één Italiaan bij de Milan in de basis stond in een knockout-wedstrijd van de Champions League was.... twee weken geleden.

Opstellingen Bayern München en Paris Saint-Germain

Bij Bayern München staat Matthijs de Ligt in de basis voor het duel met Paris Saint-Germain, dat om 21.00 uur begint. Op de bank zien we een trio oud-Ajacieden: Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui en Daley Blind.

PSG begint uiteraard met de grote sterren Lionel Messi en Kylian Mbappé. De geblesseerde Neymar ontbreekt. Ook in in de basisopstelling: Achraf Hakiki, die vorige week is aangeklaagd wegens verkrachting.

Slot ziet alleen vrouwelijke journalisten Sjachtar: 'Mannen vechten aan het front'

Feyenoord neemt het donderdag in de achtste finales van de Europa League op tegen de Oekraïense club Sjachtar Donetsk. De wedstrijd wordt vanwege de oorlog in het Poolse Warschau gespeeld. Feyenoord-trainer Arne Slot noemt spelen tegen deze tegenstander "extra bijzonder".

De 44-jarige trainer zegt dat hij de oorlog volgt in Nederland, maar dat het nu "dichterbij" komt. Zo denkt Slot aan familieleden van de spelers en staf van Sjachtar, die betrokken zijn bij de oorlog of "in het ergste geval overleden zijn."

Slot ziet alleen vrouwelijke journalisten Sjachtar: 'Mannen vechten aan het front'

Ten Hag kijkt voor duel met Betis nog één keer terug op Liverpool: 'Het was een zooitje'

Trainer Erik ten Hag van Manchester United keek tijdens de persconferentie voor het Europa League-duel met Real Betis van morgen nog één keer terug op de smadelijke nederlaag tegen Liverpool (0-7).

"We hebben er een zooitje van gemaakt en daar moeten we nu mee omgaan", aldus Ten Hag, die ook nog inging op de rol van reserve-aanvoerder Bruno Fernandes tijdens het duel met Liverpool.

De achtste finale in de Europa League tussen Manchester United en Real Betis is morgen om 21.00 uur, net als Sjachtar Donetsk-Feyenoord. De duels zijn te volgen via een liveblog op NOS.nl en de NOS-app.

Ten Hag kijkt voor duel met Betis nog één keer terug op Liverpool: 'Het was een zooitje'

Bondscoach Koeman kan moeilijk om De Ligt heen, 'De Muur' is thuis bij Baye

Matthijs de Ligt voelt zich thuis bij Bayern München, dat vanavond (21.00 uur) in de achtste finales van de Champions League een 1-0 voorsprong verdedigt tegen Paris Saint-Germain. De verdediger ging na zijn reserverol op het wereldkampioenschap in Qatar aan de slag met zichzelf, want nog een eindtoernooi vanaf de zijkant toekijken, is geen optie voor de 40-voudig international.

Dat werpt zijn vruchten af; de verdediger heerst dit seizoen zoals in zijn hoogtijdagen bij Ajax. En dus lijkt bondscoach Ronald Koeman moeilijk om hem heen te kunnen. "Matthijs is een muur, een echte machine", zei de Fransman Dayot Upamecano onlangs over zijn kompaan in de defensie.

Conte terug bij Spurs na ontstoken galblaas: 'Operatie onderschat, eigen lichaam overschat'

Trainer Antonio Conte van Tottenham Hotspur keert vanavond in de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan terug op de bank.

De Italiaan ontbrak in vier duels van de Engelse club vanwege de naweeën van een operatie aan een ontstoken galblaas. De Spurs moeten thuis een 1-0 nederlaag uit de uitwedstrijd zien goed te maken.

Conte terug na ontstoken galblaas: 'Operatie onderschat, eigen lichaam overschat...'

AZ plaatst netten voor deel tribune voor thuisduel met Lazio

AZ neemt voor de tweede wedstrijd in de achtste finales van de Conference League tegen Lazio voorzorgsmaatregelen, om problemen met supporters te voorkomen. Zo worden er netten geplaatst voor een deel van de zogenoemde Van der Ben-tribune.

De Alkmaarders, die gisteren het eerste duel in Rome knap met 2-1 wonnen, vrezen een zware straf van de UEFA als er opnieuw voorwerpen op het veld worden gegooid. Tijdens de Europese wedstrijd tegen FC Vaduz moesten dit seizoen al enkele vakken leeg blijven als gevolg van door de UEFA opgelegde sancties.

De wedstrijd tegen Lazio is volgende week donderdag. AZ meldde woensdagmiddag al 15.000 kaarten voor het duel te hebben verkocht.

Bekijk de reacties van trainer Pascal Jansen en Tijjani Reijnders na de zege op Lazio.

Club Brugge ontslaat trainer Parker, Schreuder wordt genoemd

Club Brugge heeft coach Scott Parker ontslagen. De Engelse ex-international nam op 31 december het stokje over van de ontslagen Carl Hoefkens, maar boekte in twaalf wedstrijden maar twee zeges.

Parker, die eerder coach was van Fulham en Bournemouth, zag zijn ploeg gisteren uitgeschakeld worden in de Champions League. Na de 2-0 nederlaag in Brugge werd Club bij Benfica met 5-1 van de mat gespeeld.

De bij Ajax ontslagen Alfred Schreuder wordt genoemd als opvolger van Parker. Schreuder was vorig seizoen al vijf maanden de hoofdtrainer in Brugge.

Scott Parker verlaat gedesillusioneerd het veld na de oorwassing door Benfica van gisteravond

Huurling Van Aanholt langer bij PSV

Patrick van Aanholt speelt ook komend seizoen voor PSV. De Eindhovenaren huren de linkervleugelverdediger nog een jaar van Galatasaray.

De 32-jarige Van Aanholt speelt sinds de winterstop bij PSV. "Jullie kunnen nog een jaar langer van me genieten", zegt hij zelf tegen de PSV-fans.

West Ham United eert inspirerende vrouwen op Internationale Vrouwendag

De spelers van West Ham United trainden vandaag met speciale shirts in het kader van Internationale Vrouwendag.

Achter op de shirts mochten de spelers de namen zetten van vrouwen die hen hebben geïnspireerd. De namen varieerden van 'Mum' en 'Wife' tot 'Serena Williams'.

Britse regering gaat in op wens voetbalsters: 670 miljoen voor gymlessen

Goed nieuws op Internationale Vrouwendag: de Britse overheid stelt de komende twee jaar 600 miljoen pond (673 miljoen euro) ter beschikking aan extra gymlessen op scholen, voornamelijk voor meisjes. Daarmee gaat een vurige wens van het Engelse elftal voor vrouwen onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman in vervulling.

Afgelopen zomer, kort na het behalen van de Europese titel, schreven de Engelse voetbalsters een open brief aan de regering. Daarin pleitten de speelsters voor gelijke kansen voor jongens en meisjes en meer gymlessen en voetbaltrainingen voor meisjes.

"De EK-winst van de Lionesses (bijnaam van het Engelse team, red.) heeft de sport veranderd", zegt premier Rishi Sunak. "Jonge meisjes weten nu dat ze onderdeel van een nieuwe generatie kunnen worden, die successen kunnen vieren met de Lionesses."

Welkom bij de Champions League!

Het is weer Champions League-avond vanavond, met twee returns in de achtste finales op het programma: Bayern München-PSG en Tottenham Hotspur-AC Milan.

Bayern won twee weken geleden in Parijs met 1-0 dus staat er goed voor. Ook Milan verdedigt een 1-0 voorsprong van twee weken geleden, maar doet dat vanavond wel uit in Londen.

Beide wedstrijden beginnen om 21.00 uur. Maar we volgen natuurlijk ook ander voetbalnieuws, zoals de persconferentie van Feyenoord voor het duel van morgen in achtste finales van de Europa League tegen Sjachtar Donetsk, de Oekraïense club die zich afgelopen zomer voorbereidde in Nederland.