Bondscoach Koeman kan moeilijk om De Ligt heen, 'De Muur' is thuis bij Bayern
Matthijs de Ligt voelt zich thuis bij Bayern München, dat vanavond (21.00 uur) in de achtste finales van de Champions League een 1-0 voorsprong verdedigt tegen Paris Saint-Germain. De verdediger ging na zijn reserverol op het wereldkampioenschap in Qatar aan de slag met zichzelf, want nog een eindtoernooi vanaf de zijkant toekijken, is geen optie voor de 40-voudig international.
Dat werpt zijn vruchten af; de verdediger heerst dit seizoen zoals in zijn hoogtijdagen bij Ajax. En dus lijkt bondscoach Ronald Koeman moeilijk om hem heen te kunnen. "Matthijs is een muur, een echte machine", zei de Fransman Dayot Upamecano onlangs over zijn kompaan in de defensie.
Speelstijl Bayern ligt hem beter
Het vooruit verdedigen bij de Rekordmeister past ogenschijnlijk beter bij De Ligt dan de meer defensieve speelstijl die hij bij Juventus gewend was. Met ruimte in zijn rug komen zijn snelheid en kracht beter tot hun recht.
"Ik verlies liever een duel op zeventig meter van mijn doel dan op vijf meter van mijn doel", zei hij maandag in het voetbalpraatprogramma Rondo. "Als je de bal op vijf meter van je goal verliest ligt de bal er vaak al in en andersom niet. Dat is wel een groot verschil denk ik."
De cijfers van De Ligt bij Bayern München spreken wat dat betreft voor zich.
Of het nou gaat om het percentage gewonnen tackles (72 om 60 procent), gewonnen balbezit (6.14 om 4.94) of het aantal keer dat hij voorbij wordt gedribbeld (0.13 om 0.27) in een wedstrijd; vrijwel bij alle statistieken die er toe doen voor een verdediger scoort De Ligt in Duitsland beter dan in Italië, zo berekende statistiekenbureau Opta.
De voetbalfilosofie was voor De Ligt dan ook dé reden om afgelopen zomer voor zo'n zeventig miljoen euro over te stappen van Juventus naar Bayern. "Bayern Munchen ligt dichter bij de speelstijl die de bondscoach op het veld wil zien", zei hij in september.
Maar Louis van Gaal besloot anders. In het eerste groepsduel met Senegal stond De Ligt nog wel in de basis, maar daarna moest hij het doen met een reserverol. Onder de inmiddels afgezwaaide bondscoach stond De Ligt op de dertiende plek in de ranglijst van meeste speelminuten in Oranje, net boven Teun Koopmeiners.
Bekijk hier de speelminuten van De Ligt onder Koeman en Van Gaal:
De Ligt, zelfkritisch als hij is, ging bij zichzelf te rade. Hoe kon het dat een verdediger met zijn kwaliteiten niet in de basis stond van het Nederlands elftal?
Met een nieuw voedingsdieet en trainingsprogramma vond De Ligt de weg omhoog en groeide hij, ook geholpen door de blessure van zijn concurrent Lucas Hernández, uit tot onomstreden basiskracht in Beieren.
Afgelopen weekend onderstreepte hij zijn vorm nog maar eens met een rake poeier van afstand tegen Stuttgart. Twee minuten daarvoor had hij nog een bal knap van de lijn gehaald. Zijn club presteert wisselvallig na de winterstop, maar dat gold zeker niet voor De Ligt die juist steeds constanter ging spelen.
Vanavond staat hij met Bayern tegenover supersterren als Kylian Mbappé en Lionel Messi, maar de 23-jarige speler heeft al te veel meegemaakt om zich daar druk over te maken.
Ook over een basisplaats in het Nederlands elftal lijkt De Ligt zich niet te hoeven bekommeren. Hij is niet alleen een van de weinige Oranje-spelers die wekelijks een hoog niveau halen, ook het verleden spreekt in zijn voordeel. De Ligt was onder bondscoach Koeman immers de speler met de meeste speelminuten.