Goncalo Ramos viert zijn doelpunt tegen Club Brugge

Benfica overklast Club Brugge en is opnieuw kwartfinalist in Champions League

Benfica heeft voor het tweede seizoen op rij de kwartfinales van de Champions League bereikt. De Portugese club, onder leiding van oud-PSV-coach Roger Schmidt, won dinsdagavond in eigen huis met 5-1 van Club Brugge en dat was, na de 2-0 zege in de heenwedstrijd, ruim voldoende.

Het lukte Benfica vijf keer eerder de kwartfinales van de Champions League te bereiken (in 1995, 2006, 2012, 2016 en 2022), maar nog nooit werden de halve finales bereikt.

Veel kansen Benfica

Club Brugge, met de Nederlanders Noa Lang en Bjorn Meijer in de basis, moest een 2-0 achterstand goedmaken in een volgepakt Estádio da Luz en het sprankje hoop dat de Belgen misschien nog hadden, leek al in de tweede minuut de kop ingedrukt te worden.

João Mário tikte de bal met zijn hak het doel in, maar eerder in de aanval had een medespeler buitenspel gestaan, waardoor het doelpunt werd afgekeurd.

De Belgen hadden weinig in te brengen in het eerste halfuur en mochten opgelucht ademhalen dat het nog geen tegendoelpunt had geïncasseerd. Florentino Luís had de 1-0 voor het inschieten, maar had het vizier niet op scherp staan en schoot hard naast.

En in de twintigste minuut was Meijer op de doellijn de reddende engel van Club Brugge.

Noa Lang tegenover Alex Grimaldo

De spaarzame keren dat de bezoekers voor het doel van Benfica-keeper Odisseas Vlachodimos kwamen, lukte het de Belgen niet de bal op doel te krijgen. Zo kopte aanvoerder Hans Vanaken een voorzet van Lang ruim naast het doel.

Uiteindelijk was het alsnog Benfica dat met een voorsprong naar de kleedkamer ging. Rafa Silva kon na een fraaie actie de bal binnen punteren en voor de 1-0 zorgen. In de blessuretijd van de eerste helft was ook Goncalo Ramos nog trefzeker.

Benfica blijft scoren

Na rust was het spelbeeld niet anders dan in de eerste 45 minuten. Benfica overklaste Brugge, zonder de in de kleedkamer achtergebleven Lang, en kwam via opnieuw Ramos op 3-0.

Mário maakte het Portugese feestje nog wat groter: hij schoof de bal vanaf de penaltystip langs keeper Mignolet en zette de 4-0 op het scorebord. Voormalig Ajax-speler David Neres, die in de tweede helft was ingevallen, zorgde elf minuten voor tijd ook nog voor de 5-0.

Dat was niet de eindstand, want Meijer, die vorige zomer de overstap maakte van Groningen naar Brugge, schoot op prachtige wijze nog de 5-1 tegen de touwen.