Raheem Sterling (Chelsea) viert zijn treffer tegen Dortmund
NOS Voetbal

Chelsea even uit crisis na bereiken CL-kwartfinales door zege op Dortmund

Het is de laatste maanden geen pretje als fan van 'The Blues', maar Chelsea is voor even uit de crisis. Op het eigen Stamford Bridge versloegen de Engelsen dinsdagavond Borussia Dortmund met 2-0 (heenwedstrijd 0-1) en plaatsten zich daarmee voor de kwartfinales van de Champions League.

In een enerverend duel, waarin Raheem Sterling en Kai Havertz de doelpunten maakten, had de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie geen eenvoudige avond. Ook had hij een enkele keer de hulp nodig van de VAR, onder meer bij de beslissende penalty voor Chelsea.

Twee overwinningen

De Londenaren konden dit kalenderjaar nog maar weinig juichen. Slechts twee van de twaalf wedstrijden werden gewonnen. Onder hoofdtrainer Graham Potter, die de magie bij Chelsea terug moet brengen na het ontslag van Thomas Tuchel maar onlangs nog doodsbedreigingen kreeg, gaf de club vooral velen miljoenen uit en haalde het maar weinig punten binnen. Chelsea zakte naar plek tien in de Premier League.

Maar de Engelsen horen nu wel gewoon bij de beste acht clubs in Europa. Een lijstje waarin Dortmund wellicht beter zou passen, kijkend hun vorm en de plek op de nationale ranglijst. Want de Duitsers staan gedeeld eerste in de Bundesliga en wonnen sinds half november al hun tien gespeelde duels.

Op een kille avond in Londen is die reeks verbroken. Een avond die al niet fijn begon voor de Duitsers, toen zij al na vier minuten Julian Brandt zagen uitvallen met een hamstringblessure. Marco Reus krulde een vrije trap nog bijna fraai binnen, maar verder was Chelsea voor rust gevaarlijker.

Ruzie tussen de spelers van Chelsea en Dortmund

Zo raakte Havertz de paal en schoot hij schitterend raak via de onderkant van de lat, alleen had Sterling buitenspel gestaan na een pass de diepte in. Toen een scrimmage even later ook geen goal opleverde, was wel duidelijk dat er een doelpunt aankwam.

Er was wat geluk bij nodig, zoals Sterling de bal via scheen en knie meenam langs zijn mandekker, maar zijn snoeiharde openingstreffer was wel een verdiende voorsprong.

Op dat moment moest Makkelie al een paar keer goed opletten. Het tempo was hoog en de duels waren fel. Vooral vlak na rust was het even zweten, toen de bal op de arm van Dortmund-speler Marius Wolf kwam. Makkelie zag het niet, maar VAR-maatje Pol van Boekel riep zijn landgenoot naar het scherm voor een frisse blik. Makkelie wees alsnog naar de stip.

Penalty opnieuw

Havertz schoot na een hapering in zijn aanloop op de paal, tot blijdschap van de Duitsers, maar de penalty moest opnieuw worden genomen omdat Van Boekel zei dat enkele spelers van Dortmund te vroeg inliepen op het moment dat Havertz schoot.

Havertz kopieerde zijn penalty in de herkansing, maar dit keer net wel raak. De 2-0 betekende dat Dortmund één goal moest maken om een verlenging af te dwingen en twee goals voor de zege.

Kalidou Koulibaly schopt een rookbom van het veld

De Duitsers vielen met man en macht aan, maar toen een enorme kans van de jonge ster Jude Bellingham er vanaf zes meter ook niet in ging, was duidelijk dat het een moeilijk verhaal zou worden. Basisspeler Sébastien Haller kon het niet brengen en ook zijn vervanger Donyell Malen maakte geen verschil.

Intussen hoefde Chelsea niet meer te doen dan tegenhouden, wachtend op een countermogelijkheid. En die kwam, een kwartier voor tijd. De razendsnelle Sterling werd weer de diepte in gegooid en vond voor een open doel de mee gerende Conor Gallagher. Maar Sterling had al buitenspel gestaan.

Zes minuten blessuretijd

Diep in de zes minuten durende blessuretijd, waarin het nog even onvriendelijk werd tussen beide teams, kreeg Wolf nog een vrije schietkans in het Engelse zestienmetergebied, maar na een touché kon keeper Kepa Arrizabalaga de bal rustig vangen. Een teken dat de kwartfinales van de Champions League waren bereikt en dat de crisis in Engeland voor even is verdwenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl