Bondscoach Sarina Wiegman met enkele speelsters van de Engelse ploeg
NOS Voetbal

Britse regering gaat in op wens voetbalsters: 670 miljoen voor gymlessen

De Britse overheid stelt de komende twee jaar 600 miljoen pond (673 miljoen euro) ter beschikking aan extra gymlessen op scholen, voornamelijk voor meisjes. Daarmee gaat een vurige wens van het Engelse elftal voor vrouwen onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman in vervulling.

Afgelopen zomer, kort na het behalen van de Europese titel, schreven de Engelse voetbalsters een open brief aan de regering. Daarin pleitten de speelsters voor gelijke kansen voor jongens en meisjes en meer gymlessen en voetbaltrainingen voor meisjes.

"De EK-winst van de Lionesses (bijnaam van het Engelse team, red.) heeft de sport veranderd", zegt premier Rishi Sunak. "Jonge meisjes weten nu dat ze onderdeel van een nieuwe generatie kunnen worden, die successen kunnen vieren met de Lionesses."

De Britse premier Rishi Sunak

"We willen dat scholen alle jong meisjes de kans geven om op dezelfde manier te sporten als jongens. Ieder meisje moet op regelmatige basis kunnen sporten en we zijn er trots op dat we hen nu die mogelijkheid gaan bieden."

Bewondering bij Wiegman

Wiegman zei in december vorig jaar in een interview met de NOS al dat ze veel bewondering heeft voor de maatschappelijke betrokkenheid van haar speelsters. "Ze hebben het behalen van het Europees kampioenschap aangegrepen om de samenleving te veranderen. Dat vind ik zó krachtig. Het was ook nodig, want de helft van de Engelse meisjes kon dit jaar nog niet sporten."

Sinds de EK-winst waren de voetbalsters in "een constante dialoog" met de regering over het uitbreiden van de sportmogelijkheden voor meisjes. Veel speelsters van de Europees kampioen hadden als jong meisje zeer beperkte mogelijkheden om te voetballen.

Dat de regering vandaag bekendmaakt een miljoenenbedrag te investeren, heeft ook een symbolische waarde. Het is namelijk Internationale Vrouwendag.

Historisch besluit

De Engelse bond FA spreekt over een "historisch besluit". "Ons succes van afgelopen zomer heeft veel jonge meiden geïnspireerd om hun droom in het voetbal na te jagen", zegt Leah Williamson, aanvoerder van Engeland. "We zien het als onze verantwoordelijkheid om de deuren voor hen te openen en dit besluit van de regering maakt dat mogelijk."

De Engelse internationals Leah Williamson en Lotte Wubben-Moy spreken in deze videoboodschap hun vreugde uit over de miljoeneninvestering.

Momenteel wordt op 67 procent van alle Britse scholen evenveel uren aan gymlessen aan meisjes aangeboden ten opzichte van jongens. De regering onder leiding van Sunak verwacht nu van alle scholen in het land dat er minimaal twee uur per week aan lichamelijke opvoeding wordt besteed. Daarnaast moeten meisjes gelijke toegang hebben tot sportclubs als jongens.

"De magie van de EK-zege heeft nu een nalatenschap gekregen", vindt Mark Bullingham, voorzitter van de FA. "Dit besluit kan de toekomst van het vrouwenvoetbal veranderen en zal een positieve impact op de samenleving."

Sinds de Europese titel van het elftal van Wiegman is de populariteit van het vrouwenvoetbal in Engeland fors toegenomen. Wedstrijden in de Super League trekken soms tienduizenden toeschouwers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl