liveblog
NOS Voetbalโ€ขโ€ขAangepast

RKC verslaat Fortuna en klimt plekje op ranglijst

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Fijne avond en tot morgen.

Programma en stand eredivisie

  • NOS
    Programma eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie per 17-2

RKC-FOR | 90+9' Einde wedstrijd

Afgelopen in Waalijk. RKC wint met 3-1 van Fortuna en stijgt naar de achtste plaats. Fortuna blijft tiende.

RKC-FOR | RKC sterk na achterstand

RKC Waalwijk won dit seizoen al 4 keer na een achterstand. Alleen Feyenoord deed dat ook al.

RKC-FOR | 90' DOELPUNT RKC!

De wedstrijd is beslist, RKC maakt de 3-1. Weer is het Seuntjens die Pandur tot een redding dwingt en weer is het een RKC'er die uit de rebound scoort. Jozefzoon schiet binnen.

RKC-FOR | 86' DOELPUNT RKC!

Weer een goal voor RKC. Seuntjens neemt het doel onder vuur waarna Pandur maar net kan redden. Het helpt Fortuna niet veel, want Lobete schiet uit de rebound de 2-1 binnen.

RKC-FOR | 76' DOELPUNT RKC!

Het staat gelijk in Waalwijk, ook al moet de VAR even goed naar alles kijken. Eerst komt RKC-keeper Vaessen in aanraking met Bistrovic, maar het levert Fortuna geen vrije trap op. In de daaropvolgende aanval geeft Jozefzoon de bal op Kramer, die net geen buitenspel staat en er 1-1 van maakt.

RKC-FOR | 62' Vaessen houdt RKC in de wedstrijd

Na een goede counter van Fortuna schiet Duarte de bal hard richting het RKC-doel. Keeper Vaessen kan met een knappe reflex maar net aan de 0-2 voorkomen.

RKC-FOR | 52' RODE KAART VELรZQUEZ!

Fortuna moet het de rest van de wedstrijd doen zonder trainer Julio Velรกzquez. De Spaanse coach krijgt het aan de stok met scheidsrechter Bas Nijhuis en krijgt binnen een minuut twee keer een gele kaart.

RKC-FOR | 49' DOELPUNT FORTUNA!

Vlak na rust maakt Burak Yilmaz zijn negende van het seizoen. De spits omzeilt Pelle Clement en schiet de bal vervolgens van afstand knap raak.

RKC-FOR | 45' Grootste kans tot nu toe voor RKC

Lutonda kapt zijn tegenstander uit en geeft voor op Bel Hassani. Met de buitenkant van zijn voet schiet hij op doel, maar Pandur redt knap. Vervolgens schiet Lelieveld de rebound in het zijnet. Daar was RKC heel dicht bij de 1-0. Niet veel later is het meteen rust.

RKC-FOR | 24' Weer Kramer

Dit keer schiet de lange spits net naast de paal. Even daarvoor had Bistrovic na een vlotte aanval de 0-1 voor Fortuna op zijn schoen, maar hij schoot over. Een potje die vooralsnog beide kanten op kan vallen.

RKC-FOR | 15' Kansje RKC

De eerste speldenprik is van de thuisploeg. Kramer met het schot, maar zijn inzet kan Pandur niet genoeg verrassen.

NED-OOS | Wedstrijdverslag

Sherida Spitse schreeuwt het uit

Pijnlijk verlies voor vrouwen Oranje tegen Oostenrijk in verlaten Maltezer stadion

De Nederlandse vrouwen hebben tijdens het trainingskamp in Malta de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk verloren (2-1). Tijdens het trainingskamp bereidt Oranje zich voor op het WK voetbal in Australiรซ en Nieuw-Zeeland.

Omdat het stadion op Malta te kampen had met de naweeรซn van stormschade, moesten de speelsters van bondscoach Andries Jonker uitwijken naar het mini-eilandje Gozo. De ambiance in het stadionnetje van Xewkija was het beste te omschrijven als troosteloos. Er zat niemand op de tribune.

RKC-FOR | 1' Aftrap

En we gaan meteen door met de eerste wedstrijd in speelronde 22 van de eredivisie. In Waalwijk is de carnavalskraker tussen RKC en Fortuna inmiddels begonnen.

RKC-Fortuna

NED-OOS | 90+4' Afgelopen

Na een heel slecht laatste half uur verliest Oranje met 2-1 van Oostenrijk. Dinsdag speelt Nederland nog een keer tegen Oostenrijk.

NED-OOS | 90+1' DOELPUNT OOSTENRIJK!

Het wordt zelfs 2-1 voor de Oostenrijkse vrouwen. Sarah Zadrazil schiet de bal in de verre kruising.

NED-OOS | 86' DOELPUNT OOSTENRIJK!

Voor het eerst in de geschiedenis maken de Oostenrijkse vrouwen een doelpunt tegen Nederland. Vlak voor tijd pikt Eileen Campbell een doorgeschoten bal op en schuift ze hem simpel langs Van Domselaar.

NED-OOS | 64' Spitse meteen gevaarlijk!

Een lekkere entree voor Spitse. Eerst schiet ze een vrije trap in de muur, maar in de rebound poeiert ze een volley richting doel. Keeper Zinsberger kan de bal nog maar net over de lat heen tikken.

NED-OOS | 46' Tweede helft

De bal rolt weer in het Gozo-stadion.

NED-OOS | 45' Rust

Einde eerste helft op Malta. Oranje leidt door een fraai doelpunt van Lieke Martens.

NED-OOS | 33' Kalma dichtbij!

Daar had Fenna Kalma haar derde goal in Oranje moeten maken. De spits krijgt een voorzet perfect op haar hoofd, maar ze kopt recht in de handen van de Oostenrijkse keeper.

NED-OOS | 17' DOELPUNT NEDERLAND!

Na een periode van flinke druk op het Oostenrijkse doel is de eerste treffer van de avond een feit. Lieke Martens schiet de bal netjes in de verre hoek.

NED-OOS | 7' Grote kans Oostenrijk

De eerste grote kans is voor Oostenrijk, maar de voorzet vanaf de linkerkant kan net niet binnen worden gelopen. Doelvrouw Daphne van Domselaar haalt opgelucht adem.

Nederland - Oostenrijk 0-0

NED-OOS | Aftrap

De Oostenrijkse vrouwen hebben afgetrapt in het oefenduel op Gozo, maar inmiddels is de bal alweer in bezit van de Nederlandsen.

Nederland - Oostenrijk 0-0

  • NOS
    De Nederlandse speelsters peppen elkaar op voor het oefenduel met Oostenrijk...
  • NOS
    ...en ook de Oostenrijksen komen nog even samen en sluiten af met een indrukwekkende strijdkreet.

NED-OOS | De volksliederen

Veel publiek om mee te zingen is er niet, maar inmiddels klinken de volksliederen in Xewkija op het Maltese eiland Gozo. Om te beginnen met dat van Oostenrijk, dat zich trouwens niet wist te plaatsen voor het WK in Australiรซ en Nieuw-Zeeland.

Het eindigde als derde in een groep met Engeland en Schotland.

De Nederlandse voetbalsters staan in het gelid voor het volkslied.

Opstelling Oostenrijk: flink wat bekenden

Bayern Mรผnchen-spits Sarah Zadrazil is oud-ploeggenote van Lineth Beerensteyn, die inmiddels bij Juventus speelt. Doelvrouw Manuela Zinsberger en Laura Wienroither zijn ploeggenoten van Vivianne Miedema en Victoria Pelova bij Arsenal en dus ook goede bekenden van Danielle van den Donk en Jill Roord.

Verdedigster Marina Georgieva speelt net als Jackie Groenen en Lieke Martens bij Paris Saint-Germain.

Taakstraf en boete voor Spurs-fan die keeper Arsenal schopte

De supporter van de Engelse voetbalclub Tottenham Hotspur die vorige maand doelman Aaron Ramsdale van Arsenal schopte, moet een schadevergoeding van 100 pond betalen (omgerekend 112 euro). Ook legde de rechter de 35-jarige man een taakstraf van 150 uur op en hij mag vier jaar lang de voetbalstadions niet in.

Arsenal won op 15 januari de Noord-Londense derby tegen Tottenham Hotspur met 2-0. Ramsdale blonk in dat duel zeker na rust uit met enkele fraaie reddingen. De 24-jarige doelman kreeg na het laatste fluitsignaal ruzie met aanvaller Richarlison van de thuisclub.

Toen Ramsdale daarna zijn bidon wilde pakken die achter het doel lag, kreeg hij een trap van een boze fan die vanaf de tribune op de boarding om het veld was gesprongen. De supporter rende daarna direct weer de tribunes op, maar werd later alsnog aangehouden.

"Dit incident heeft ook een psychologisch effect, want Ramsdale zal dit voorlopig in zijn achterhoofd hebben als hij het veld op gaat", zei de rechter die de zaak vrijdag behandelde.

AZ-coach Jansen over Feyenoord-collega Slot: 'Allebei vakidioten'

Pascal Jansen

Hieronder in dit liveblog kun je Arne Slot zien filosoferen over de verschillen tussen Feyenoord en AZ en die tussen hem en zijn opvolger Pascal Jansen. Ook de AZ-coach hebben we gevraagd over zijn collega. "Ik vond zijn bezetenheid van het vak wel heel erg interessant om van dichtbij mee te maken."

AZ-trainer Pascal Jansen spreekt een dag voor de topper tegen Feyenoord lovende woorden over zijn collega Arne Slot, die met de Rotterdammers op dit moment koploper is van de eredivisie. Jansen, die anderhalf jaar lang assistent was van Slot in Alkmaar, omschrijft zichzelf en zijn collega als twee "vakidioten". De voornaamste kwaliteit van Slot is volgens Jansen zijn bezetenheid. "Hij heeft iedere dag de drang om zijn ploeg beter te maken."

"Ik denk dat Arne heel erg overtuigd is van wat hij kan, wat hij vindt en wat hij doet. En hij kan dat op een goede manier overbrengen op zijn ploeg. Dat is een sterke eigenschap van hem."

Opstelling Oranje: Kalma vervangt Miedema in 4-3-3-systeem

Fenna Kalma krijgt in de eerste oefeninterland van de Nederlandse voetbalsters tegen Oostenrijk de kans om zich te laten zien als vervanger van Vivianne Miedema. De spits van FC Twente en topscorer van de eredivisie (26 doelpunten) heeft een basisplaats in het elftal van bondscoach Andries Jonker.

Jonker bereidt zijn ploeg voor op het WK van komende zomer in Australiรซ en Nieuw-Zeeland. Miedema, de topscorer aller tijden van de Leeuwinnen, liep eind vorig jaar een zware knieblessure op. Het is vrijwel uitgesloten dat zij kan meedoen aan het WK.

De bondscoach grijpt tegen Oostenrijk terug op het vertrouwde 4-4-3-systeem, nadat hij in de vorige oefeninterlands had geรซxperimenteerd met 5-3-2. Kalma heeft voorin gezelschap van Lieke Martens en Victoria Pelova. Kersten Casparij en Esmee Brugts zijn de aanvallend ingestelde vleugelverdedigers. Damaris Egurrola krijgt op het middenveld de voorkeur boven Sherida Spitse, die op de bank zit. Daniรซlle van de Donk draagt de aanvoerdersband.

Voetbalsters de boot in voor oefeninterland

De Nederlandse voetbalsters oefenen tijdens het trainingskamp op Malta om 18.00 uur tegen Oostenrijk. Het stadion op het hoofdeiland Malta liep echter stormschade op. Daarom weken de speelsters uit naar het Gozo-stadion in het plaatsje Xewkija op het eiland Gozo. Xewkija telt zo'n 3.300 inwoners, maar wel een imposante kathedraal (de kerk van Sint-Johannes de Doper, ook wel Rotunda van Xewkija).

Opmerkelijk: de Nederlandse en de Oostenrijkse speelsters reisden samen op het bovendek van de veerboot. Onderweg werden de scheidsrechters opgepikt.

Oranjevoetbalsters met de boot naar Maltees eilandje Gozo voor oefenduel

Slot over verschil tussen trainer zijn van Feyenoord en AZ

Feyenoord-trainer Slot: 'Verschil tussen AZ en Feyenoord? De media-aandacht'

Slot over opvolger Jansen: 'Verbaast me niet dat hij het zo goed doet met AZ'

Arne Slot treft zaterdag Pascal Jansen, zijn opvolger als trainer van AZ. "Dat hij het zo goed doet, verbaast me helemaal niet. Ik wist dat hij een goede trainer was, die heel goed in de groep lag. En voordat ik er was had AZ goede spelers, toen ik er was had AZ goede spelers en nadat ik weg ben gegaan hadden ze goede spelers. De trainer is er voor de speelwijze, maar de spelers bepalen de prestatie."

Dachten Slot en Jansen hetzelfde over voetbal? "In het begin niet per se. Ik denk dat ik aan de aanvallende kant zat wat, waar hij ook nog wel de verdedigende kant benoemde. Niet dat de een rechts zat en de ander links, maar het waren interessante gesprekken. Ik zal niet zeggen dat we hetzelfde zijn, maar als je onze teams ziet spelen zal je veel overeenkomsten zien."

Als twee trainers elkaars opvattingen zo goed kennen, dan is het de kunst om elkaar af te troeven. "Dat doe je met elke trainer voor elke wedstrijd", is Slot resoluut. "Het is eenvoudiger met Pascal Jansen, AZ speelt zeer herkenbaar en goed voetbal. Dat maakt de wedstrijd niet eenvoudiger, maar het maakt het wel eenvoudiger om aan te geven wat ze doen. En dat is een groot compliment aan Pascal."

Feyenoord-trainer Slot over opvolger Jansen: 'Verbaast me niet dat hij het goed doet met AZ'

Slot geeft Geertruida aanvoerdersband Feyenoord in topper tegen AZ

Feyenoord-trainer Arne Slot

Met een brede glimlach schoof Feyenoord-trainer Arne Slot aan voor de vierde topper in de laatste zes duels. Tegen Ajax, FC Twente en PSV speelde Feyenoord gelijk, zaterdag wacht AZ. "Het houdt niet op", lacht Slot. "De nummer een tegen de nummer twee. Een mooi affiche met twee zeer goed voetballende ploegen."

Het was onze doelstelling om na deze serie topwedstrijden nog mee te doen om de bovenste plekken. Nou, we staan eerste, dus dat hebben we goed gedaan als je naar de prestatie kijkt. Maar kijk je naar ons spel, dan hadden we stiekem wel op wat meer puntjes gehoopt."

Vier basisspelers ontbreken: Sebastian Szymanski, Gernot Trauner en Justin Bijlow zijn geblesseerd, Orkun Kรถkรงรผ is geschorst. De spelmaker wordt als aanvoerder vervangen door Lutsharel Geertruida. "Orkun is de eerste aanvoerder, Gernot de tweede en Justin de derde. Die zijn er alle drie niet bij. Lutsharel doet het uitstekend. En volgens mij heeft hij intussen ook van de spelers van zaterdag de meeste wedstrijden gespeeld voor Feyenoord."

Wieffer en Timber

Maar kan iemand ook het scorend vermogen (acht goals), de assists en de voorassists van Kรถkรงรผ vervangen? Slot hield zijn kaarten nog enigszins tegen de borst. "Mats Wieffer en Quentin Timber zullen naast elkaar spelen. Wie daarvoor aanvallend zal spelen, dat zul je zondag wel zien."

Wieffer was aan het begin van de week ziek en Timber is nog altijd niet topfit. "De ziekte van Mats was wel even schrikken, maar hij heeft alweer voluit meegetraind. Quentin heeft nog altijd niet de volledige 90 minuten kunnen spelen. Dat is wel iets waar je als staf over na moet denken."

Ook Mazraoui en Manรฉ zijn bijna terug

In de categorie 'spelers die terugkeren na een blessure' had ook Bayern Mรผnchen goed nieuws te melden. Noussair Mazraoui en Sadio Manรฉ sluiten snel weer aan bij de groepstraining.

"Mazraoui zal woensdag weer bij de training van de selectie zijn", aldus trainer Julian Nagelsmann. Mazraoui, die in 2023 nog geen wedstrijd speelde, trainde donderdag voor het eerst weer met de bal.

De Marokkaans international liep tijdens het WK in Qatar een coronabesmetting op, waarna bij terugkeer in Mรผnchen een ontstoken hartzakje werd geconstateerd.

Manรฉ 'helemaal hersteld'

Manรฉ miste het WK vanwege een beenblessure. De Senegalees speelde zijn laatste wedstrijd op 8 november, maar is inmiddels ook weer fit.

"Hij keert zondag terug bij de groepstraining", aldus Nagelsmann. "Hij is helemaal hersteld en kan volledig meedoen. Theoretisch kan hij na een week groepstrainingen weer spelen."

Van Dijk kan zijn rentree gaan maken

Na meer dan een maand afwezigheid is het zaterdag wellicht weer 'Virgil-time' bij Liverpool. Virgil van Dijk is hersteld van een hamstringblessure en manager Jรผrgen Klopp "denkt dat hij beschikbaar is".

"Donderdag zag hij er zeker fit uit en ik denk dat dat voor vandaag ook geldt", zei Klopp een dag voor de wedstrijd tegen Newcastle United. "Aan de hand van de training van vandaag nemen we een besluit."

Van Dijk (31) viel begin januari uit in de verloren competitiewedstrijd tegen Brentford. Hij miste sindsdien zeven duels van 'The Reds', die zijn afgezakt naar de negende plek in de Premier League.

Oranjevrouwen de boot in: oefenduel Oostenrijk verplaatste naar ander Maltees eiland

De Oranjevrouwen zijn al een paar dagen aan het trainen op Malta. Vanavond (18.00 uur) treft de ploeg van bondscoach Andries Jonker Oostenrijk in de eerste van twee oefenwedstrijden. Er is alleen een probleem...

Er woedde vorige week een enorme storm op Malta, waardoor het stadion waarin Oranje zou spelen onbespeelbaar is geworden. Het alternatief is gevonden op een eilandje verderop. Uitkomst: vanmiddag gaat Oranje en de aanwezige media op een veerboot op weg naar de wedstrijd.

Later meer...

Van de supermarkt naar de Kuip: AZ-spelmaker Tijjani Reijnders

De topper van het weekend is natuurlijk Feyenoord-AZ, zaterdag om 21.00 uur in De Kuip. We zijn vanmiddag bij de persbijeenkomsten van trainers Arne Slot en Pascal Jansen. En eerder deze week spraken we al met een van de smaakmakers van de Alkmaarders, de goedlachse Tijjani Reijnders.

Emmen neemt afscheid van Sรกnchez, Vitesse laat Ferro gaan

Twee kleine transferberichtjes: FC Emmen laat Gonzalo Sรกnchez terugkeren naar Peru. De Italiaans-Peruaanse aanvaller tekende afgelopen zomer een contract voor twee seizoenen in Drenthe, maar kwam nog niet aan spelen toe in officiรซle wedstrijden.

"Hij wilde vanwege een gebrek aan speeltijd graag terug naar Peru en daar heeft de club aan meegewerkt. We wensen Gonzalo veel succes met het vervolg van zijn carriรจre", aldus de nummer 16 van de Eredivisie.

Gonzalo Sรกnchez in actie voor Emmen in een oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle.

Eerder deze week nam Vitesse al afscheid van de Portugees Francisco Reis Ferreira, die bekendstaat onder de naam Ferro, vertrekt bij Vitesse. De huur van de 25-jarige verdediger wordt per direct beรซindigd. Vitesse huurde Ferro voor รฉรฉn seizoen van Benfica, met een optie tot koop.

Ferro kwam dit seizoen in negen duels in actie, maar kwam de laatste tijd niet meer aan spelen toe en gaat nu naar HNK Hajduk Split, de huidige nummer 2 uit de Kroatische competitie. Voor die club speelde hij eerder ook al.

Ferro stapt ontgoocheld van het veld na de 4-0 nederlaag van Vitesse tegen Sparta.

Barcelona weken zonder wonderkind Pedri

Spaans international Pedri heeft aan het duel van zijn club Barcelona met Manchester United een hamstringblessure overgehouden. Hij liep de blessure al in de eerste helft op.

Barcelona heeft inmiddels bevestigd dat de middenvelder enkele weken uitgeschakeld zal zijn. Hij mist daardoor sowieso de return met United op Old Trafford (volgende week donderdag) en het eerste bekerduel met Real Madrid op 2 maart.

Over stadions gesproken: Vitesse en Gelredome-eigenaar voor de rechter

In Volendam wordt het stadion eenmalig vernoemd naar een clubicoon, in Arnhem wordt al maanden gesteggeld over de vraag of Vitesse volgend jaar รผberhaupt nog gebruik mag maken van Gelredome. De club ageert al jaren tegen de hoge huurkosten van het stadion en heeft zelfs de huurovereenkomst opgezegd.

Vitesse beroept zich echter op een 'eeuwigdurend speelrecht', dat ooit bij de bouw van het stadion werd afgesproken. Eigenaar Michael van der Kuit, die met zijn vastgoedbedrijf Nedstede het stadion in 2018 overnam, is echter niet van plan de club tegemoet te komen.

De club spande een kort geding aan bij de rechter tegen stadioneigenaar Nedstede en exploitatiemaatschappij Gelredome en hoopte in de tussentijd alsnog tot een overeenkomst te komen voor ten minste รฉรฉn jaar. Woensdag leken die gesprekken wederom te stranden, maar donderdag werd bekend de partijen op aandringen van de rechter toch weer om de tafel zitten.

Als er geen compromis wordt gevonden, dan moet de rechter uitspraak doen over de huurkwestie. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Volendam staat stil bij Wim Kras, nog altijd de jongste eredivisiespeler ooit

Op 22 november 1959 debuteerde Wim Kras voor Volendam in de thuiswedstrijd met Ajax. De wedstrijd eindigde in 3-0 voor de Amsterdammers, maar dat is niet de reden waarom die wedstrijd al meer dan een halve eeuw in de boeken staat. Kras was op dat moment namelijk 15 jaar en 290 dagen, waarmee hij nog altijd de jongste speler ooit in de eredivisie is.

Tussen 1959 en 1974 speelde Kras 381 wedstrijden voor Volendam en maakte daarin 94 doelpunten. Afgelopen week overleed Kras op 79-jarige leeftijd.

Zaterdag zal het vissersdorp tijdens het duel met Vitesse (16,30 uur) stilstaan bij de markante voetballer. Het stadion zal eenmalig worden omgedoopt tot Wim Kras-stadion en voorafgaand aan de wedstrijd zal er een minuut applaus klinken.

Ook voor Emmen-middenvelder Keziah Veendorp is het een speciale dag

Hiep hiep hoera in Emmen. Want daar viert cultuurbewaker Keziah Veendorp vandaag zijn 26ste verjaardag. De in het Groningse Sappemeer geboren verdedigende middenvelder kan zijn verjaardag onvergetelijk maken met een zege zaterdag in de Euroborg in de degradatiekraker tegen FC Groningen.

Bij die club doorliep hij namelijk de jeugdopleiding en mocht hij een keer opdraven in het eerste, in 2016 tegen AZ. Sinds 2017 speelde hij al 161 duels voor Emmen.

Nu we het toch over Europa hebben: twaalf jaar geleden speelde FC Twente bij -14 (of -17?)

Op 17 februari 2011 speelde FC Twente een gedenkwaardig duel in de Europa League tegen Roebin Kazan. Die wedstrijd was niet per se gedenkwaardig vanwege de uitslag (Twente won knap met 2-0), maar wel vanwege de ijzige omstandigheden.

Het kwik in Moskou - waar de wedstrijd gespeeld werd - zakte die middag in Moskou namelijk tot 17 graden onder nul. Dat gaven de thermomaters van Twente aan tenminste, die van de UEFA hielden het bij -14,3 graden onder nul. De grens om de wedstrijd af te gelasten lag op 15 graden onder het vriespunt en dus werd er gewoon gevoetbald.

IJsmutsen op!

Even terug naar gisteren: Barcelona en Man United laten oude glorie herleven

Ten Hag baalt van resultaat en scheidsrechter: 'Hadden moeten winnen'

Het mooiste affiche van de avond heeft de mooiste wedstrijd opgeleverd. FC Barcelona en Manchester United speelden in een open wedstrijd 2-2 tegen elkaar.

Drie Oranje-internationals droegen hun steentje bij aan het voetbalfeest. Frenkie de Jong bij Barcelona, dat al sinds oktober ongeslagen is. En Tyrell Malacia en Wout Weghorst bij Manchester United, dat zich onder trainer Erik ten Hag heeft opgericht en weer tot de top behoort in de Premier League.

Eigenlijk kreeg het duel niet het podium dat het verdiende. Het was maar een tussenronde in de Europa League, wat toch een beetje aanvoelt als niemandsland in deze clubcompetitie. De winnaar van de tweekamp gaat door naar de achtste finales.

Even terug naar gisteren: zwak Ajax komt goed weg tegen Union Berlin

Heitinga na 'moeilijk' duel met Union Berlin: 'Het was onvoldoende'

In de tussenronde van de Europa League is Ajax er niet in geslaagd om een tik uit te delen aan Union Berlin. De Duitsers bleven in de Johan Cruijff Arena vrij eenvoudig overeind: 0-0. Volgende week is de return.

De huidige nummer twee van de Bundesliga maakte in Amsterdam halverwege de tweede helft zelfs een doelpunt, maar Morten Thorsby zag zijn treffer na inmenging van de VAR afgekeurd worden wegens hands.

Even terug naar gisteren: zure avond PSV in Europa

Van Nistelrooij ziet effectief Sevilla: 'Het is nooit klaar, wel enorm lastig'

Natuurlijk, de spelers en staf van PSV houden hoop op een mirakel. Maar na de 3-0 nederlaag in de eerste ontmoeting met Sevilla beseffen ook zij dat het Europese seizoen zo goed als zeker voorbij is. En dat voelt als onnodig.

Ruud van Nistelrooij had in de eerste helft namelijk genoten van het spel van zijn ploeg. "Maar door een black-out staan we toch met 1-0 achter", zei de PSV-coach. Nota bene aanvoerder Luuk de Jong verspeelde op eigen helft de bal met een lichtzinnige pass met de buitenkant van de voet. Sevilla profiteerde en kwam op voorsprong.

Binnen tien minuten in de tweede helft breidden de Spanjaarden de marge uit naar 3-0. Normaal gesproken is de tweestrijd in tussenronde van de Europa League daarmee beslist.

FC Twente: Bruggink volgt Streuer op als technisch directeur

Arnold Bruggink

Arnold Bruggink wordt de opvolger van Jan Streuer als technisch directeur van FC Twente. De club verwacht op korte termijn een overeenkomst te sluiten met de oud-speler van onder meer FC Twente en PSV. Bruggink is nu nog actief als analyticus bij ESPN.

"Afgelopen week was al te horen en te zien dat Arnold Bruggink kandidaat is voor deze functie", schrijft algemeen directeur Paul van der Kraan in een nieuwsbrief op de clubwebsite. "Arnold heeft dit seizoen reeds op vele vlakken meegelopen binnen de club. We verwachten binnenkort tot een overeenkomst met Arnold te komen, waarna hij vanaf medio maart al aan de slag gaat bij FC Twente. Met ingang van 1 juli is Arnold dan de nieuwe technisch directeur, waarbij Jan Streuer hem voorlopig inwerkt en ondersteunt."

PSV weken zonder Hazard

PSV moet het de komende weken zonder Thorgan Hazard stellen. De Belgische aanvaller kwam tegen Sevilla als invaller in het veld en speelde de wedstrijd uit met een spierblessure.

Hazard wordt door PSV gehuurd van Borussia Dortmund, om het vertrek van Cody Gakpo en Noni Madueke op te vangen. Bij zijn debuut tegen Feyenoord (2-2) was Hazard direct trefzeker.

Thorgan Hazard raakt in de slotfase van het duel met Sevilla.

De stand in het land

De stand in de eredivisie.

Welkom bij de warming-up!

In dit liveblog blikken we vooruit op de 22ste speeldag van de eredivisie en volgen we al het andere (inter)nationale voetbalnieuws in aanloop naar het weekeinde.

De eredivisie wordt vanavond om 20.00 uur afgetrapt met RKC Waalwijk-Fortuna Sittard en ook die wedstrijd volgen we op de voet.

Het programma in de 22ste speelronde van de eredivisie.