Brian Brobbey
NOS Voetbal

Inspiratieloos Ajax kan geen gaatje vinden in hechte defensie Union Berlin: 0-0

In de tussenronde van de Europa League is Ajax er niet in geslaagd om een tik uit te delen aan Union Berlin. De Duitsers bleven in de Johan Cruijff Arena vrij eenvoudig overeind: 0-0. Volgende week is de return.

De huidige nummer twee van de Bundesliga maakte in Amsterdam halverwege de tweede helft zelfs een doelpunt, maar Morten Thorsby zag zijn treffer na inmenging van de VAR afgekeurd worden wegens hands.

Geen enkele doelpoging

Die tweede helft was ook wat levendiger, want Ajax kwam voor rust zelfs tot geen enkele doelpoging. Die statistiek moest bij Union-trainer Urs Fischer halverwege als muziek in de oren geklonken hebben. Want zijn ploeg stond met name voor rust als een huis.

Bekijk hieronder reacties van Ajax-coach John Heitinga en verdediger Jurriën Timber.

Sprankelend was het allerminst wat de Duitsers lieten zien, maar de thuisspelende Amsterdammers hadden geen antwoord op de compacte speelwijze van Union Berlin. Ajax creëerde niets en kon de vier voorwaartsen (Steven Berghuis, Mohammed Kudus, Steven Bergwijn en Dusan Tadic) amper bereiken.

De meeste dreiging ging dan ook uit van Union Berlin, dat via Sheraldo Becker en Jerome Roussillon kansen kreeg. Ajax, met Calvin Bassey centraal achterin en Edson Álvarez weer op het middenveld, liep geen schade op.

Gerónimo Rulli bokst de bal weg

Van trainer John Heitinga, opvolger van de eerder ontslagen Alfred Schreuder, werd wederom een tactische omzetting verlangd en hij verving linksback Owen Wijndal voor spits Brian Brobbey. Dat betekende dat Kenneth Taylor in de opbouw links achterin verscheen en Ajax een offensiever gezicht trachtte te tonen.

Dat lukte aanvankelijk alleraardigst. Brobbey kreeg een goede mogelijkheid, maar zijn aanname met de borst was onvoldoende, waardoor Union-doelman Frederik Rönnow nog redding kon brengen. Ajax en het publiek veerden even op.

Taylor in duel met Thorsby

Het nemen van wat meer risico betekende wel dat Ajax alert moest blijven bij uitbraken van Union Berlin. Bij een daarvan redde keeper Gerónimo Rulli op een kopbal van de geheel vrijstaande Thorsby.

Diezelfde Thorsby, ex-Heerenveen-speler, maakte daarna dus een doelpunt, nadat Álvarez en Taylor na een voorzet van Roussillon te kijk werden gezet. De VAR constateerde in aanloop naar de goal echter hands van Thorsby, waardoor Ajax met de schrik vrijkwam.

In het laatste kwartier wist Ajax weer geen gat te vinden in de defensie van de Duitsers, waardoor volgende week in Oost-Berlijn de beslissing valt.

De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de achtste finales van de Europa League, die op 9 en 16 maart worden afgewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl