Danilho Doekhi en Sheraldo Becker
NOS Voetbal

Doekhi en Becker: niet goed genoeg voor Ajax, nu titelkandidaat in Duitsland

De fans van Union Berlin leven al drie jaar in een droom. En in die droom rennen dit seizoen twee Nederlanders rond: Sheraldo Becker en Danilho Doekhi. Beide heren werden opgeleid bij Ajax, maar wisten de stap naar het eerste elftal niet te maken. Daarna speelden ze meer dan honderd wedstrijden elders in de eredivisie.

En nu zijn ze uitblinkers in de Bundesliga. Donderdagavond treffen Becker en Doekhi hun oude club in Amsterdam in de tussenronde van de Europa League.

Als eerste op het bord

Niemand hoeft eraan te twijfelen of Becker en Doekhi wel zullen spelen, daar is journalist Sebastian Keller zeker van. Al ruim tien jaar volgt hij namens de Duitse krant Bild dagelijks wat er bij de club uit Berlijn gebeurt. En de namen van de twee Nederlanders worden door trainer Urs Fischer dit seizoen als eerste op het bord geschreven.

En niet ten onrechte, het aandeel van de Nederlanders in het succes van Union is namelijk flink. Aanvaller Becker scoorde al zeven keer en gaf vier assists. Verdediger Doekhi maakte vier doelpunten, allemaal met het hoofd. De ploeg staat tweede in de Duitse competitie, één punt achter koploper Bayern München, twee voor achtervolger Borussia Dortmund.

De stand in de Bundesliga

Ajax treft een team in vorm, want Union verloor dit jaar nog geen wedstrijd. En ieder duel kregen ze niet meer dan één doelpunt tegen. Dat is te danken aan de drie centrale verdedigers van rond de 1,90 meter. Onder wie Doekhi.

Voor Doekhi was het even acclimatiseren in de Duitse hoofdstad, nadat hij vorige zomer Arnhem verliet na vier seizoenen bij Vitesse. "Wennen aan de Bundesliga", noemt Keller het. "De eerste maanden speelde hij niet regelmatig. Maar sinds de veertiende speelronde heeft hij vanaf de eerste tot de laatste minuut gespeeld."

Zijn kopkracht maakt hem ook in de aanval waardevol. "Het is een wapen op dit moment voor Union."

Danilho Doekhi

Hoe Union speelt? Het is geen sprankelend spel. Tegenhouden, hard werken en nooit stoppen met rennen. Scoren gebeurt uit de counter. Dat is het. "Tuurlijk, ze spelen niet geweldig. Als je tiki-taka wil zien, moet je geen Union kijken", zegt Keller. "Maar de fans verwachten dat ook niet. Ze willen het team zien vechten en rennen."

Impact Becker

Rennen, dat kan de rappe Becker wel. De Nederlandse aanvaller, die sinds 2021 uitkomt voor Suriname, liet het al zien in alle nationale jeugdelftallen en in de eredivisie bij ADO Den Haag, dat hij in 2019 verliet voor een avontuur bij het net naar de Bundesliga gepromoveerde Union Berlin. Becker is essentieel in de counter.

"Becker heeft zo'n impact dit seizoen", zegt Keller. "Om eerlijk te zijn was zijn eerste seizoen een teleurstelling. Hij twijfelde of hij wel moest blijven in Berlijn. Maar hij veranderde zijn mindset en pakte zijn kans. Misschien kun je wel zeggen dat Becker nu het gezicht is van het succes van Union Berlin. Hij is in de vorm van zijn leven."

Bekijk een interview met Sheraldo Becker in oktober, toen hij ook al op volle toeren draaide in Berlijn:

Clubtopscorer Becker deelt succesformule Bundesliga-koploper Union Berlin

Toch is de Becker van nu niet helemaal de oude Becker. "Zijn snelheid is zijn kracht, maar hij verdedigt ook hard mee. Bij Union Berlin kun je niet voorin blijven hangen. Becker heeft verdedigend leren denken. Dat is een verschil met het eerste seizoen."

Het sluit allemaal aan bij de filosofie van Union en de Zwitserse trainer Fischer. "Rennen. Veel rennen. En tactische discipline. Iedereen weet wat hij moet doen. En iedereen doet precies wat hij kan. Niemand doet gekke dingen. Iedereen weet zijn opdracht", ziet Keller.

Bijzonder is dat er geen uitzonderlijke spelers rondlopen bij Union. "Ze weten dat ze gemiddelde voetballers zijn. En dat is hun kracht."

Doekhi juicht met mede-verdediger Knoche en Leite na een kopgoal tegen Borussia Mönchengladbach

Toch denkt Keller dat Union kampioen kan worden in Duitsland, ook omdat Bayern niet zo sterk is als voorgaande jaren. En: "Union speelt heel constant. Je moet ze echt verslaan en dat is erg moeilijk. Het is simpel voetbal. Tactisch is het geen wonder. Het is rennen en hard werken, maar dat is genoeg om tweede te staan in de Bundesliga."

Toch worden het spannende dagen voor Becker, Doekhi en Union. Donderdag en volgende week tegen Ajax, en drie dagen na de return op bezoek bij koploper Bayern München, dat dinsdag Paris Saint-Germain versloeg in de Champions League. "Ik kan niet zeggen dat het een finale is, maar het is een heel belangrijke wedstrijd."

Maar die plek op het hoogste Europese podium ziet Keller Union niet meer ontgaan. "Bayern, Dortmund, Leipzig en Union zullen Champions League spelen volgend jaar. Ik weet het zeker."

Zo kan de Union-aanhang nog even doordromen. "De fans kunnen het nog steeds niet geloven. Al drie jaar gaan ze van climax naar climax en denken ze: mijn god, wat gebeurt hier? En volgend jaar zullen ze bijvoorbeeld naar Real Madrid reizen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl