NOS Voetbal

Becker komt als topscorer van koploper Union met opvallend doel: 'Handhaving'

Clubtopscorer Becker deelt succesformule Bundesliga-koploper Union Berlin

Sheraldo Becker is met zijn club Union Berlin bezig aan een buitengewoon seizoen. De rappe aanvaller, die ooit niet goed genoeg werd bevonden voor het eerste van Ajax en jarenlang in de eredivisie speelde voor PEC Zwolle en ADO Den Haag, is dit seizoen topscorer van de Bundesliga-koploper. "Het is moeilijk te bevatten. Door het drukke schema kan ik er nog niet echt van genieten."

De 27-jarige Amsterdammer doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar tot een debuut in het eerste elftal kwam het nooit. Hij werd in januari 2015 voor anderhalf jaar verhuurd aan PEC Zwolle en kwam in de zomer van 2016 terecht bij ADO Den Haag. Daar speelde hij drie jaar. In zijn eredivisiejaren stond Becker te boek als een gevaarlijke, maar ietwat drieste (vleugel)spits.

Bij Union Berlin, de roemruchte club uit het oostelijke deel van de Duitse hoofdstad, zagen ze wel wat in Becker. In 2019 ging hij transfervrij naar Duitsland.

In dat jaar promoveerde Union voor het eerst naar de Bundesliga. In Oost-Duitsland speelde Union op het hoogste niveau, in de DDR-Oberliga, maar na de val van de Muur en de Duitse eenwording volgde een lange en moeizame weg naar de Duitse voetbaltop. Sinds 2019 is de club, met Becker, bezig aan een ongekende opmars in de hoogste competitie.

Sheraldo Becker

Terwijl handhaving de doelstelling was, eindigde Union in het eerste seizoen knap op een elfde plek. In de jaren daarna werd er Europees voetbal afgedwongen. Zo speelde Union vorig jaar in de groepsfase van de Conference League tegen Feyenoord. Dit jaar is Union actief in de Europa League en staat het in eigen land vier punten 'los' van nummer twee Bayern München, de club die de laatste tien seizoenen kampioen van Duitsland werd.

Misschien speelt Union, waar ook de Nederlander Danilho Doekhi onder contract staat, dus volgend jaar tussen alle andere 'grote jongens' in de Champions League. Zo ver kijkt Becker nog niet vooruit. "Veertig punten halen is het doel. Handhaven is belangrijk."

(H)erkenning in stad

Het klinkt wat bescheiden. Misschien iets te bescheiden, want als zelfs de Duitse oud-topmiddenvelder Michael Ballack gelooft in de landstitel, dan moet je toch wel durven toegeven dat Union aan iets speciaals bezig is.

En dat toegeven, dat doet Becker indirect ook. "Ik word nu vaker herkend in de stad. Mensen willen regelmatig op de foto met mij." Het is een van de tekenen dat Union op dit moment dé voetbalclub van Berlijn is. Een eer die eerder was voorbehouden aan het rijkere Hertha BSC uit het westen en Dynamo Berlin, de club die met hulp van de communistische partij SED en de Stasi in de jaren tachtig het Oost-Duitse voetbal domineerde.

De stand in de Bundesliga

Ook geeft de populariteit van Becker de veranderde status van hem aan. Waar hij in zijn eerste seizoen voor Union weinig speelde en niet scoorde, ging het in de jaren daarna stukken beter. Dit seizoen lijkt Becker volledig tot wasdom te komen, met zes goals in de eerste tien competitiewedstrijden. Becker wijst zijn trainer Urs Fischer aan als sleutel tot het succes.

De Zwitser werd in 2018 aangesteld als trainer van Union en bouwde een team dat volgens Becker hard voor elkaar werkt. "Elk team werkt hard, maar wij lopen altijd meer dan de tegenstander. Wij weten dat wij de vuile meters moeten en kunnen maken. De trainer weet wat hij wil en we doen dit al jaren. Op een gegeven moment zit het in je systeem." Ook heeft Fischer Becker doelgerichter weten te maken.

Voor mij is Berlijn een soort Amsterdam, maar dan in het groot.

Sheraldo Becker

Het Nederlands elftal, dat onder bondscoach Louis van Gaal met twee spitsen speelt, is een team dat bij uitstek past bij de speelstijl van Becker. Ware het niet dat hij niet meer voor Oranje mag spelen. Hoewel Becker speelde voor de vertegenwoordigende jeugdteams van Nederland, koos hij voor een interlandcarrière namens Suriname.

Dit betekent dus dat hij dus geen WK speelt aankomende winter. Becker zegt geen spijt te hebben van zijn keuze voor Suriname. "Ik heb mijn keuze gemaakt en daar sta ik achter." Hij hoopt dus in andere shirts dan het shirt van Oranje zijn succesverhaal voort te zetten. Becker heeft het gevoel dat hij nog maar net aan zijn carrière is begonnen. "Al ben ik wel goed op weg."

De goede vorm van Becker komt ook doordat hij gelukkig is in Berlijn. Ook al moest hij in het begin wennen aan zijn nieuwe omgeving. "De taal was anders, ik moest wennen aan de intensiteit op trainingen en dan kon ik ook nog eens niets met vrienden doen. Dat was lastig. Ik heb veel met de trainer gepraat en mijn kans gegrepen toen ik de kans kreeg. Het draait om mindset."

Het 'Stadion An der alten Försterei', de thuishaven van Union, tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Malmö FF

"Nu heb ik het naar mijn zin. Voor mij is Berlijn een soort Amsterdam, maar dan in het groot. Wat je in Amsterdam kan doen, kan je hier ook doen. Je hebt hier goede restaurants, een dierentuin, Legoland, je hebt alles. De kinderen gaan hier naar school en we hebben vrienden hier", vervolgt Becker.

Het klinkt op deze manier alsof Becker nooit meer weggaat uit de Duitse hoofdstad. Mede doordat hij zich geliefd voelt door de fans van zijn club. "Ik volg het nieuws niet, maar krijg af en toe wat doorgestuurd. Het publiek is blij met mij, zeker toen ik mijn contract had verlengd."

Toch is het allerminst zeker of Becker ook volgend seizoen in Berlijn blijft. "Ik wil graag een vervolgstap maken. Of het nou in Duitsland of Engeland is. Je hebt veel mooie clubs in de Bundesliga en de Premier League."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl