Arne Slot (l) en Pascal Jansen (r) voorafgaand aan Feyenoord-AZ in 2021
NOS Voetbal

AZ tegen Feyenoord is ook Slot versus Jansen: 'We zijn twee vakidioten'

"Ik vond zijn bezetenheid van het vak wel heel erg interessant om van dichtbij mee te maken." AZ-trainer Pascal Jansen spreekt een dag voor de topper tegen Feyenoord lovende woorden over zijn collega Arne Slot, die met de Rotterdammers op dit moment koploper is van de eredivisie.

Jansen, die anderhalf jaar lang assistent was van Slot in Alkmaar, omschrijft zichzelf en zijn collega als twee "vakidioten". De voornaamste kwaliteit van Slot is volgens Jansen zijn bezetenheid. "Hij heeft iedere dag de drang om zijn ploeg beter te maken."

"Ik denk dat Arne heel erg overtuigd is van wat hij kan, wat hij vindt en wat hij doet. En hij kan dat op een goede manier overbrengen op zijn ploeg. Dat is een sterke eigenschap van hem."

Slot is op zijn beurt niet verrast dat Jansen hem met succes heeft opgevolgd als hoofdtrainer in Alkmaar en met AZ op dit moment tweede staat.

Pascal Jansen

"Ik wist dat hij een goede trainer was, die heel goed in de groep lag. En voordat ik trainer was, had AZ goede spelers, toen ik er was had AZ goede spelers en nadat ik weg ben gegaan hadden ze goede spelers. De trainer is er voor de speelwijze, maar de spelers bepalen de prestatie."

Aanvallende en verdedigende

Slot vertelt dat ze tijdens hun samenwerking in Alkmaar niet exact dezelfde voetbalvisie deelden. "Ik denk dat ik aan de aanvallende kant zat wat, waar hij ook nog wel de verdedigende kant benoemde. Niet dat de een rechts zat en de ander links, maar het waren interessante gesprekken. Ik zal niet zeggen dat we hetzelfde zijn, maar als je onze teams ziet spelen zal je veel overeenkomsten zien."

Waar Slot als coach zijn ervaring als profvoetballer kan gebruiken, is dat voor Jansen niet aan de orde. Door blessureleed stopte hij vroegtijdig met voetballen en begon hij al op jonge leeftijd als jeugdtrainer bij HFC Haarlem. Inmiddels is dat al bijna dertig jaar geleden.

Feyenoord-trainer Slot over opvolger Jansen: 'Verbaast me niet dat hij het goed doet met AZ'

"Ik heb lang in de jeugd gewerkt, waar het individu ook qua ontwikkeling centraal staat. Daarin heb ik me iets anders ontwikkeld dan Arne en kwamen twee werelden bij elkaar. Het was een interessante periode", aldus Jansen.

Feyenoord meest gelukkige

De heenwedstrijd in Alkmaar eindigde in een 1-3 overwinning voor Feyenoord en Jansen kijkt er naar uit om zijn ploeg opnieuw in actie te zien tijdens een echte eredivisiekraker. "We staan allebei op een mooie positie en we treffen elkaar op een fantastisch moment."

Op de vraag of Feyenoord de stabielste ploeg is van de eredivisie, neemt Jansen even de tijd. "Misschien toch de meest gelukkige van de groep die bovenin zit. Zonder ze tekort te doen. Ze kunnen goede cijfers overleggen van de wedstrijden die ze hebben gespeeld, maar over all gezien is het ook wel zo dat er door iedereen aan de bovenkant is gemorst."

Feyenoord heeft dit seizoen meerdere malen een achterstand weten goed te maken en daar kijkt Jansen met bewondering naar. "Een mooie eigenschap van de ploeg is dat ze onverzettelijk zijn."

Het verschil tussen de twee clubs bedraagt slechts twee punten en bij een overwinning kan AZ de koppositie weer overnemen van de Rotterdammers. Toch wil Jansen, zoals wel vaker de laatste weken, woorden als kampioenschap niet in de mond nemen.

"Als je straks drie of vier wedstrijden voor het einde zit, kun je de balans opmaken. Het is nu nog rustig, de Noord-Hollandse nuchterheid overheerst hier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl