liveblog
NOS VoetbalAangepast

AZ wervelt eerste helft langs Excelsior en boekt 400ste thuiszege in eredivisie

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen zijn we terug met vier eredivisiewedstrijden. Fijne avond!

Programma en stand eredivisie

  • NOS
    Programma eredivisie
  • NOS
    De stand in de eredivisie

AZ-EXC | Wedstrijdverslag

Odgaard viert een van de vele treffers van AZ

AZ walst over Excelsior heen en is minimaal twee dagen koploper eredivisie

AZ is minstens twee dagen koploper van de eredivisie, dankzij een 5-0 zege op Excelsior. Zondag kan Feyenoord weer langszij komen, als de Rotterdammers minimaal een punt pakken op bezoek bij sc Heerenveen.

Drie keer is scheepsrecht voor AZ, want de voorbije weken kreeg het al tweemaal de kans om koploper te worden. Door remises met FC Utrecht (5-5) en FC Volendam (1-1) liet de ploeg van trainer Pascal Jansen die mogelijkheden liggen. Maar omdat Feyenoord ook bleef gelijkspelen, kreeg AZ vrijdagavond een derde kans.

AZ-EXC | 400ste thuiszege

De klinkende overwinning op Excelsior betekende de 400ste eredivisie-overwinning in eigen huis van AZ.

AZ-EXC | 90+3' Afgelopen

Einde wedstrijd in Alkmaar. AZ probeerde het nog wel even, maar de teller bleef steken op 5-0.

AZ-EXC | 78' Eredivisiedebuut De Jong

In de slotfase wisselt trainer Pascal Jansen vier spelers bij AZ. Een daarvan is Fedde de Jong, die voor het eerst minuten mag maken in de eredivisie.

AZ-EXC | 69' Nog altijd 5-0

AZ is ook na rust nadrukkelijk op zoek naar doelpunten, maar Excelsior heeft het verdedigend iets beter voor elkaar. Het lijkt wachten op de 6-0, maar de ruststand zou ook zomaar straks de eindstand kunnen worden.

AZ-EXC | 46' Tweede helft

Bij AZ geen wissels voor de tweede helft, Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen heeft wel ingegrepen. Nathangelo Markelo, Serano Seymor en Reda Kharchouch zijn binnen de lijnen gekomen voor Siebe Horemans, Maxime Awoudja en Couhaib Driouech.

AZ-EXC | 45' Rust

Even pauze voor Excelsior. AZ scoort voor de 2de keer 5 goals in de eerste helft van een eredivisiewedstrijd. De eerste keer was uit tegen Willem II (2-5) op 27 september 2008.

Excelsior heeft voor de 6de keer 5 goals tegen gekregen in de eerste helft. De vorige keer was op 31 mei 1987 uit bij VVV-Venlo (6-2).

AZ-EXC | 38' DOELPUNT AZ!

Dit gaat een hele pijnlijke avond worden voor Excelsior. Eerst is het Sugawara die een harde knal gered ziet worden, maar enige minuten later weet Pavlidis alsnog te scoren. 5-0 inmiddels...

AZ-EXC | 35' DOELPUNT AZ!

AZ blijft lekker gaan in eigen huis. Odgaard tikt na een heerlijke voorzet van Karlsson (buitenkantje rechts) de 4-0 binnen.

AZ-EXC | 30' DOELPUNT AZ!

Het gaat opeens hard in Alkmaar. Van Gassel redt nog wel op een schot van Odgaard, maar via Pavlidis komt de rebound voor de voeten van Mijnans, die zijn tweede van de avond maakt. 3-0 alweer.

AZ-EXC | 27' DOELPUNT AZ!

Met een heerlijke halve omhaal knalt Karlsson AZ naar 2-0. De Alkmaarders zijn uiterst effectief.

AZ-EXC | 23' Bijna de 2-0

Tijani Reijnders was wel heel dicht bij de volgende AZ-goal. Zijn schot wordt maar net door Excelsior-keeper Stijn van Gassel uit het doel gehouden.

AZ-EXC | 20' DOELPUNT AZ!

Daar is de voorsprong voor de thuisploeg. Sven Mijnans, die dit seizoen drie keer trefzeker was voor Sparta voordat hij in de winterstop de overstap maakte naar Alkmaar, opent de score. Karlsson bedient de nieuweling, die naar binnen trekt en via het lijf van Nieuwpoort de bal in de verre hoek ziet rollen.

AZ-EXC | 18' Leven in de brouwerij

Kerkez met een heerlijke steekbal op Karlsson, die daardoor helemaal vrij komt aan de linkerkant. Het is dat geen enkele AZ'er goed tegen zijn voorzet aan kan lopen, anders was het eerste doelpunt van de avond een feit.

AZ-EXC | 12' Nog weinig actie

Geen grote kansen nog in Alkmaar, waar het dus vanzelfsprekend nog 0-0 staat. AZ is wel de bovenliggende partij, maar de bezoekers blijven moeiteloos overeind.

AZ-EXC | 1' Aftrap

De bal rolt inmiddels in Alkmaar.

AZ-EXC | Wat feitjes op een rij

- In de 21 eerdere eredivisieduels tussen beide clubs bleven de punten 14 keer in Alkmaar. Excelsior sloeg alleen in de voorlaatste editie (2017) toe: 0-2.

- AZ verloor op Woudestein in oktober met 2-1. In de tweede bekerronde was AZ de Rotterdammers wel de baas: 1-4.

- AZ is 7 duels ongeslagen. Excelsior haalde uit de laatste 3 duels 1 punt.

- Excelsior huurt Peer Koopmeiners en Kenzo Goudmijn van AZ. AZ'er Jordy Clasie speelde, als huurling van Feyenoord, 32 duels voor Excelsior.

FIFA Awards: Messi, Mbappé of Benzema en Mead, Morgan of Putellas

Wereldvoetbalbond FIFA heeft bekendgemaakt welke drie spelers en speelsters nog in aanmerking komen voor de FIFA Awards voor beste voetbal(st)er van het jaar.

Bij de mannen gaat de strijd tussen Lionel Messi, Kylian Mbappé en Karim Benzema. Bij de vrouwen zijn Beth Mead, Alex Morgan en Alexia Putellas overgebleven van de lijst met genomineerden.

Gisteren werd al bekend dat Sarina Wiegman, bondscoach van de Engelse vrouwen, nog altijd kans maakt op de FIFA Award voor beste coach bij de vrouwen. Haar concurrenten zijn Olympique Lyonnais-coach Sonia Bompastor en Pia Sundhage, de Zweedse bondscoach van de Braziliaanse vrouwen.

Wie zullen we daar hebben?

Vivianne Miedema en haar ploeggenoot en partner Beth Mead hebben zich vandaag weer gemeld bij hun club Arsenal. De Nederlandse en de Engelse international revalideren allebei van een zware kruisbandblessure en moeten beiden vrezen voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland van deze zomer.

Miedema liep haar blessure in december op tijdens een Champions League-duel met Juventus, Mead was eind november de pechvogel tijdens een competitiewedstrijd.

Geïrriteerde Guardiola over onderzoek: 'City is al veroordeeld'

Pep Guardiola heeft zich op een persconferentie voor het eerst, enigszins kribbig, uitgelaten over het onderzoek dat de Premier League heeft ingesteld naar mogelijke financiële overtredingen van zijn club Manchester City.

"Mijn eerste gedachte is: we zijn al veroordeeld. We leven gelukkig in een geweldig land waar iedereen onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen, maar dat geldt niet voor Manchester City", aldus Guardiola, die ervan overtuigd is dat de club onschuldig is.

City wordt beschuldigd van tientallen overtredingen van de regels omtrent 'Financial Fair Play'. Als een of meer overtredingen worden bewezen, kan de club te maken krijgen met puntenaftrek of zelfs uitsluiting van de competitie. In 2020 werd City door de UEFA voor twee seizoenen uitgesloten van Europees voetbal, eveneens wegens financiële malversaties. Na een beroepszaak bij sporttribunaal CAS werd die straf teruggedraaid.

"De club heeft destijds bewezen onschuldig te zijn", aldus de City-trainer. "En ik blijf hier zitten. Dat verzeker ik jullie, meer dan ooit." Volgens Guardiola zitten de andere Premier League-clubs achter het onderzoek: "Wat zij hebben gedaan, pas daarmee op in de toekomst. Clubs kunnen dingen suggereren, maar er zijn veel clubs die ook kunnen worden beschuldigd."

Bekijk een video over de beschuldigingen en/of een uitlegfilmpje over Financial Fair Play:

PSG-coach Galtier: 'Haal dat vraagteken maar weg bij Messi'

Lionel Messi kan morgen door een hamstringblessure niet meedoen met Paris Saint-Germain tegen AS Monaco en is een vraagteken voor de Champions League-kraker tegen Bayern München voor komende dinsdag, meldden we twee uur geleden.

Maar volgens PSG-trainer Christophe Galtier hoeven de Duitsers niet opgelucht adem te halen. "Hij hervat maandag de training, de dag voor de wedstrijd tegen Bayern München, dus jullie kunnen dat vraagteken wel weghalen", aldus de Fransman op een persconferentie.

De (vermoedelijke) beschikbaarheid van Messi is een opsteker voor PSG, dat dinsdag in de eerste wedstrijd van de achtste finales WK-topscorer Kylian Mbappé moet missen door een dijbeenblessure.

'Alles komt goed', zegt PSG-coach Christophe Galtier hier misschien wel tegen Lionel Messi

Vijf duels schorsing voor spugende Volendam-middenvelder Oristanio

FC Volendam moet het in de strijd tegen degradatie voorlopig stellen zonder Gaetano Oristanio. De Italiaanse middenvelder is vijf duels geschorst voor zijn overtreding tegen AZ en het spugen naar de arbitrage na het krijgen van de rode kaart.

De tuchtcommissie stelt dat de 20-jarige Oristanio zich schuldig heeft gemaakt aan "ernstig gemeen spel, waarbij hij de tegenstander raakte zonder dat hij de bal kon spelen". Daardoor heeft Oristanio volgens de tuchtcommissie het risico gelopen zijn tegenstander te blesseren.

"Ten aanzien van het spugen naar de scheidsrechter oordeelt de tuchtcommissie dat, gezien het moment waarop, de intensiteit waarmee en de richting waarin werd gespuugd, niet anders kan worden geconcludeerd dan dat Oristanio uit onvrede over de rode kaart opzettelijk naar de scheidsrechter heeft gespuugd", aldus de KNVB.

Gaetano Oristanio krijgt rood en is dat het niet mee eens

Slot: 'Clubs hadden contact, maar ik blijf bij Feyenoord'

Arne Slot vertrekt dit seizoen niet bij Feyenoord. De coach staat in de belangstelling van Leeds United, maar van een vertrek is nu geen sprake.

"Er is contact geweest tussen de clubs, maar ik kan bevestigen dat ik bij Feyenoord blijf", aldus Slot, die Leeds United wel "een prachtige club" noemde. "Het is een compliment dat zo'n club interesse heeft, maar het is ook zeker geen straf om bij Feyenoord te blijven.

Feyenoord speelt zondag om 14.30 uur een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. De Rotterdammers zijn koploper, bereikten - met de nodige moeite - de kwartfinales van de KNVB-beker en zijn ook nog actief in de Conference League. Niks te klagen dus, hoewel de laatste drie duels (NEC 4-4, PSV 2-2 en FC Twente 1-1) gelijk werden gespeeld.

Het programma was de afgelopen weken echter zwaar, tegen clubs in het linkerrijtje. "En we konden makkelijk mee, de ontwikkeling is zichtbaar ten opzichte van een half jaar geleden. Maar we blijven niet staan waar we nu staan als we gelijk blijven spelen.."

Martens/Groenen vs Roord/Janssen in Champions League

In het UEFA-hoofdkwartier in Nyon is de loting verricht voor de kwart- en de halve finales van de Champions League.

Titelverdediger Olympique Lyonnais (met Daniëlle van de Donk en Damaris Egurrola) speelt in de kwartfinales tegen Chelsea. Arsenal (met Victoria Pelova en de geblesseerde Vivanne Miedema) stuit op Bayern München.

De meeste Oranje-internationals kunnen we in actie zien bij Paris Saint-Germain tegen VfL Wolfsburg. Bij PSG spelen Lieke Martens en Jackie Groenen, bij de Duitsers staan Dominique Janssen, Jill Roord, en Lynn Wilms onder contract.

De enige wedstrijd zonder Nederlandse inmenging wordt AS Roma-FC Barcelona. De kwartfinales worden gespeeld op 21/22 maart en 29/30 maart.

In de halve finales speelt de winnaar van PSG-Wolfsburg tegen de winnaar van Bayern-Arsenal. De andere halve finale gaat, zoals gebruikelijk, tussen de winnaars van de andere twee kwartfinales. De halve finales zijn op 22/23 april en 29/30 april. De finale is op 3 juni in Eindhoven.

Geblesseerde Messi onzeker voor kraker tegen Bayern

Lionel Messi heeft een hamstringblessure en kan morgen niet meedoen met Paris Saint-Germain in de competitiewedstrijd tegen AS Monaco. De Argentijnse vedette liep de blessure woensdag op in de verloren bekerwedstrijd tegen Olympique Marseille.

Volgens PSG keert Messi naar verwachting maandag terug op de training. Daarmee is het onzeker of de aanvaller, die met Argentinië het WK in Qatar won, op tijd fit is voor het duel met Bayern München in de achtste finales van de Champions League op dinsdag.

De Parijse club meldde eerder dat WK-topscorer Kylian Mbappé in ieder geval ontbreekt tegen Bayern. De Franse sterspeler liep begin februari een dijbeenblessure op en is waarschijnlijk drie weken uit de roulatie.

Lionel Messi tijdens het verloren bekerduel met Olympique Marseille

Van Nistelrooij: 'Drie punten tegen Groningen zijn een must'

PSV heeft morgen tegen FC Groningen, de nummer 17 in de eredivisie, de beschikking over een fitte selectie. De Belgische aanwinst Thorgan Hazard kan starten, maar het is nog wel de vraag of hij negentig minuten kan spelen, zei trainer Ruud van Nistelrooij op de persconferentie.

De PSV-coach is in zijn nopjes over Hazard en de andere nieuweling Patrick van Aanholt. "Hazard heeft ook meteen rendement, met zijn goal tegen Feyenoord en zijn assist op Luuk de Jong tegen FC Emmen. Dat is wel lekker. En Van Aanholt wandelt zonder aanpassingen zo in ons spel."

In oktober ging PSV nog met 4-2 onderuit bij FC Groningen, dat tot nu toe slechts drie eredivisiezeges boekte. "Maar er is sinds die tijd veel veranderd, zowel bij hun als bij ons. We zitten nu in een interessante fase van het seizoen en doen nog op drie fronten mee, zoals ik ook wilde. Voor ons zijn drie punten morgen een must."

Goudmijn speelt met Excelsior 'niet zozeer tegen vader, maar vooral tegen AZ'

Het is pas februari, maar vanavond wacht om 20.00 uur al voor de derde keer dit seizoen een wedstrijd tussen AZ en Excelsior. Bij de familie Goudmijn weten ze steeds hoe laat het is. In aanloop naar ontmoetingen tussen beide clubs gaat het veel over de strijd tussen vader Kenneth en zoon Kenzo.

Kenneth Goudmijn is bij AZ assistent-trainer van Pascal Jansen, terwijl Kenzo door de Alkmaarse club aan Excelsior wordt verhuurd. Nieuw is een treffen tussen vader en zoon niet meer, maar bijzonder blijft het wel. Mede om die reden zal de hele familie op de tribune zitten.

"Voor ons is het inderdaad speciaal", zegt Kenzo Goudmijn. "Maar we hebben ook al vaker tegenover elkaar gestaan. Het is voor mij deze keer eigenlijk vooral een wedstrijd tegen AZ, niet zozeer tegen mijn vader."

Kenneth (in zijn tijd als speler van AZ) en Kenzo Goudmijn

Rode kaart Sandler tegen Feyenoord van tafel

De aanklager betaald voetbal heeft de rode kaart van NEC-speler Philippe Sandler in het KNVB-bekerduel met Feyenoord geseponeerd. Een mooi verjaardagscadeau voor Sandler, die vandaag 26 jaar wordt.

De verdediger kreeg in de 89ste minuut van het in 4-4 geëindigde spektakelstuk een rode kaart nadat Santiago Giménez de bal in het strafschopgebied tegen zijn arm had geschoten. Het leverde Feyenoord een penalty op, die tot de 1-2 leidde, en Sandler een rode kaart.

Maar volgens de aanklager is het niet bewezen dat Sandler "bewust op onreglementaire wijze een doelpunt voorkomt" en wordt hij dus niet geschorst.

Feyenoord wil Slot niet laten gaan

Koploper in de eredivisie, (met de nodige moeite) door naar de kwartfinales van de KNVB-beker, al geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. Het goede werk van trainer Arne Slot in Rotterdam-Zuid is niet onopgemerkt gebleven.

De 44-jarige coach zou de afgelopen dagen nadrukkelijk in de belangstelling staan van diverse buitenlandse clubs. Vooral Leeds United, dat een opvolger zoekt voor de ontslagen trainer Jesse Marsch, heeft volgens diverse media het vizier op Slot gericht.

Maar volgens Feyenoord valt er op dit moment niet te praten over een vertrek van Slot. Of zoals De Telegraaf vanochtend al schreef: de deur zit tot de zomer op slot. Vanmiddag is de persconferentie van Feyenoord voor het uitduel met Heerenveen (zondag, 14.30 uur), wellicht dat Slot er dan nog iets over wil zeggen.

Arne Slot

Ronaldo scoort vier keer en passeert grens van 500 competitietreffers

Cristiano Ronaldo is nog altijd niet verzadigd. De inmiddels 38-jarige Portugees heeft in dienst van het Saudische Al-Nassr alle goals in het competitieduel met Al Wehda gemaakt: 0-4.

Daarmee passeerde Ronaldo de grens van 500 competitiedoelpunten, dus toernooien als de Champions League en het WK voor clubteams niet meegeteld. Inmiddels staat de teller op 503. Bovendien noteerde hij de 61ste hattrick in zijn carrière, voor club en land.

Ook Willem II in actie voor stamceldonatie

Ook Willem II vraagt vanavond aandacht voor stamceldonatie. De wedstrijd in de eerste divisie tegen FC Dordrecht (aftrap: 20.00 uur) staat in het teken van de stichting Matchis, die ervoor zorgt dat patiënten met leukemie en andere bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk een donor vinden.

De club vertelt op de eigen website het verhaal van Willem II-fan Serge Rossmeisl, voor wie in het voorjaar van vorig jaar een stamceldonor werd gevonden om zijn acute leukemie te bestrijden. Het behandelingsproject begon voorspoedig, maar eind oktober overleed hij op 48-jarige leeftijd. Het was zijn wens dat Matchis nog zoveel mogelijk mensen zou kunnen helpen.

Willem II laat die wens vanavond in vervulling gaan, met onder meer uitingen op de shirts en de reclameboardings en collectes in en om het stadion.

Leeroy Owusu in het speciale Willem II-shirt

PSV vraagt tijdens thuisduel met Groningen aandacht voor stamceldonatie

PSV gaat morgenavond in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (aftrap: 20.00 uur) het hele duel aandacht vragen voor stamceldonatie. Dat doet de Eindhovense club om de zieke perschef Thijs Slegers te helpen met het verspreiden van zijn boodschap. Alle partners en sponsors hebben hun reclameplekken op de boarding afgestaan.

"Sinds Slegers te weten is gekomen dat de artsen niets meer voor hem kunnen betekenen, doet hij er alles aan om zo veel mogelijk nieuwe donoren te werven. PSV steunt Thijs hier volledig in", aldus PSV. "Met het inzetten van de led-borden in en rond het stadion hoopt PSV nog meer aandacht te vragen voor zijn boodschap."

De 46-jarige Slegers is sinds 2016 manager mediazaken bij PSV en werd een paar jaar geleden getroffen door leukemie. Vorige week maakte hij bekend dat de artsen hem niet meer kunnen helpen en dat hij niet meer beter wordt.

De Kuip klapt: fans Feyenoord en PSV staan stil bij ongeneeslijk zieke PSV-perschef

Voetbalweekend in teken van aardbeving in Turkije en Syrië

Het Nederlandse voetbal staat dit weekend uitgebreid stil bij de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. De bond start samen met de eredivisie, de eerste divisie en de eredivisie voor vrouwen een actie die mensen aan moet zetten om te doneren aan Giro555.

Nog even terug naar gisteravond

Ajax en ADO Den Haag plaatsten zich gisteravond als laatste voor de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi. Ajax versloeg in Enschede in een wedstrijd vol intensiteit FC Twente met 1-0. ADO Den Haag knikkerde, met enig fortuin, Go Ahead Eagles met 1-0 uit het bekertoernooi.

De loting voor de kwartfinales is morgenavond. In de kokers zitten, op alfabetische volgorde: ADO Den Haag, Ajax, De Graafschap, FC Utrecht, Feyenoord, PSV, sc Heerenveen en Spakenburg.

Bekijk hieronder de reacties van ADO-matchwinner Joël Zwarts en verliezend Twente-coach Ron Jans na de wedstrijden van gisteravond:

Welkom bij de warming-up!

In dit liveblog blikken we vooruit op de 21ste speeldag van de eredivisie en volgen we al het andere (inter)nationale voetbalnieuws in aanloop naar het weekeinde.

De eredivisie wordt vanavond om 20.00 uur afgetrapt met AZ-Excelsior en ook die wedstrijd volgen we op de voet.