NOS VoetbalAangepast

AZ walst over Excelsior heen en is minimaal twee dagen koploper eredivisie

Bekijk de samenvatting van AZ - Excelsior

AZ is minstens twee dagen koploper van de eredivisie, dankzij een 5-0 zege op Excelsior. Zondag kan Feyenoord weer langszij komen, als de Rotterdammers minimaal een punt pakken op bezoek bij sc Heerenveen.

Drie keer is scheepsrecht voor AZ, want de voorbije weken kreeg het al tweemaal de kans om koploper te worden. Door remises met FC Utrecht (5-5) en FC Volendam (1-1) liet de ploeg van trainer Pascal Jansen die mogelijkheden liggen. Maar omdat Feyenoord ook bleef gelijkspelen, kreeg AZ vrijdagavond een derde kans.

En die namen de Alkmaarders met beide handen aan. De swingende ploeg dartelde aan de hand van uitblinkers Jesper Karlsson en de van Sparta overgenomen Sven Mijnans dwars door de vijfmansdefensie van Excelsior heen.

De stand in de eredivisie

Alle treffers vielen tussen de 20ste en 38ste minuut - en Karlsson was bijna overal bij betrokken. De 24-jarige Zweed gaf bij de openingstreffer de assist op Mijnans, die met enig fortuin via het been van Excelsior-verdediger Sven Nieuwpoort raak schoot.

De 2-0 was de fraaiste treffer van de avond. Mijnans was ditmaal de aangever en Karlsson schoot de bal met een halve omhaal hard binnen.

Bekijk hieronder de reacties van AZ-trainer Pascal Jansen, Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen en man van de wedstrijd Sven Mijnans.

Bij de 3-0 werd een inzet van Jens Odgaard nog gekeerd door Excelsior-doelman Stijn van Gassel. De rebound kwam via Vangelis Pavlidis terecht bij Mijnans, die eenvoudig kon scoren.

Met fraaie voorzet met buitenkant voet gaf Karlsson vervolgens de assist op Odgaard bij de 4-0. En even later kwam een voorzet van de Zweed via een verdediger van Excelsior terecht bij Pavlidis, die met een knappe volley de 5-0 maakte.

Karlsson maakt met deze fraaie volley de 2-0

Na rust besloot Excelsior het achterin potdicht te gooien om de afgang niet nog erger te maken. De Rotterdammers beperkten zich tot verdedigen en speelden de wedstrijd zo met succes uit.

AZ had veel de bal en was nog een paar keer dicht bij een zesde goal, maar kreeg de bal er niet meer in. Zo raakte Pantelis Hatzidiakos de buitenkant van de paal.

IJverige jonkies

In de slotfase kreeg de jeugd van AZ wat speeltijd. Fedde de Jong, Yusuf Barasi, Myron van Brederode (allen 19) en Zico Buurmeester (20) mochten invallen. Aan hun inzet lag het niet, maar de ijverige jonkies slaagden er niet in om een zesde doelpunt af te dwingen.

Volgende week zaterdag strijdt AZ opnieuw om de koppositie, ditmaal tegen Feyenoord in De Kuip. Zondag wordt duidelijk wie er als koploper aan die topper begint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl