NOS VoetbalAangepast

Tiental Volendam houdt AZ op gelijkspel, waardoor Feyenoord koploper blijft

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - AZ

Daags voor de topper tussen Feyenoord en PSV heeft AZ verzuimd de koppositie in de eredivisie te pakken. Het tegen degradatie strijdende FC Volendam snoepte de nummer twee in een tamme Noord-Hollandse derby twee punten af: 1-1.

Jens Odgaard voorkwam acht minuten voor tijd zelfs een nederlaag voor de Alkmaarders, toen hij de bal plotseling voor zijn voeten kreeg. Volendam leek lange tijd voor een stunt te gaan zorgen, en knokte na een rode kaart voor Gaetano Oristanio met tien man voor wat het waard was.

Bekijk hieronder de stand in de eredivisie en de interviews na afloop van FC Volendam-AZ.

  • NOS

Xavier Mbuyamba had na een uur spelen raak gekopt voor Volendam uit een afgemeten voorzet van Carel Eiting. Uit een vrije trap, waarmee de vinger meteen op de zere plek werd gelegd bij AZ.

Debutant van 18 jaar

Hoewel er afgelopen week nog gewinkeld kon worden, werden er geen extra verdedigers aan de Alkmaarse selectie toegevoegd. Wouter Goes, vaste waarde in de eerste divisie bij de beloftenploeg van AZ, kreeg van trainer Pascal Jansen het vertrouwen in het centrum van de verdediging.

Met de 18-jarige debutant naast Pantelis Hatzidiakos leek AZ het ook wel te redden, maar liet Mbuyamba voor rust met een kopbal uit een standaardsituatie ook al even zien dat het toch niet helemaal waterdicht was bij de Alkmaarders achterin.

Volendam baalt na de rode voor Gaetano Oristanio

Aan de andere kant creëerde AZ ook veel te weinig om de eerste plaats in de eredivisie op te eisen. Odgaard was de gevaarlijkste man, ook al kwam hij net een voetje tekort om de gevaarlijkste uitbraak van zijn ploeg op te luisteren met de eerste echte serieuze doelpoging.

Na rust werd Odgaard wel goed in stelling gebracht, maar uit een corner kopte hij in kansrijke positie naast.

Frustraties nemen toe

De frustraties begonnen wat toe te nemen, zeker bij Jesper Karlsson nadat die in de rug werd gelopen door Damon Mirani en de scheidsrechter er geen strafschop in zag. Wel keek arbiter Martin Pérez de videobeelden terug na een overtreding van Gaetano Oristanio op de hakken van Jordy Clasie, waarna de Volendammer rood kreeg.

Het was toen al net 1-0 geworden door Mbuyamba. En bijna zelfs 2-0 door Brian Plat, die zijn pegel met veel moeite zag worden gekeerd door Mathew Ryan.

Met een mannetje minder verdedigde Volendam zijn voorsprong met man en macht, waarbij het mazzel had dat Vangelis Pavlidis hoog over schoot. Maar even later had de thuisploeg pech dat de bal via een kluts bij Odgaard belandde, die nu wel koeltjes afrondde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl