liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax voor schut tegen Volendam • Schreuder moet het veld ruimen

liveblog gesloten

Tot de volgende keer!

Met het nieuws dat Alfred Schreuder geen trainer meer is van Ajax, sluiten we dit liveblog af. Tot de volgende keer!

SCHREUDER OP NON-ACTIEF GESTELD

Ajax heeft trainer Alfred Schreuder op non-actief gesteld na de 1-1 tegen FC Volendam. Ook de samenwerking met assistent-trainer Matthias Kaltenbach is beëindigd.

"Het is een pijnlijke beslissing, maar ook een noodzakelijke. Na een goede start van het seizoen verloren wij vervolgens onnodig veel punten", aldus algemeen directeur Edwin van der Sar.

"Ook het spel was wisselvallig. Door het WK was er een vroege en lange winterstop. Alfred kreeg de tijd en hield ons vertrouwen om zaken te veranderen en te verbeteren. De afgelopen weken werd steeds duidelijker dat hij het tij niet kon keren, terwijl wij van mening zijn dat hij ondanks de vele transfers een sterke en kampioenswaardige selectie tot zijn beschikking had. We hebben ook de laatste weken weer veel punten verloren en we zagen helaas geen vooruitgang."

Voorlopig nemen de andere assistenten, Michael Reiziger en Richard Witschge, de training voor hun rekening.

Bekijk de samenvatting van Ajax - FC Volendam

Bekijk de samenvatting van Ajax - FC Volendam

Crisis bij Ajax verergert met blamerend gelijkspel tegen Volendam

Crisis in het kwadraat. Ajax heeft voor de zevende keer op rij puntenverlies geleden in de eredivisie. Tegen FC Volendam kwamen de Amsterdammers niet verder dan een blamerend 1-1 gelijkspel. Daarmee evenaarde Ajax de langste reeksen zonder zege van lang geleden, van 1962, 1964 en 1965.

Brobbey, Berghuis en Klaassen balen als een stekker

De stand na vanavond

De stand na vanavond

AJA-VOL | AFGELOPEN!

Ajax blijft vijfde in de eredivisie na het 1-1 gelijkspel tegen FC Volendam en wacht al sinds 22 oktober 2022 op een zege in de eredivisie.

Ajax - FC Volendam 1-1

Dusan Tadic en Davy Klaassen

AJA-VOL | 90' Zes minuten blessuretijd

We krijgen er zes minuten bij. Houdt Volendam stand?

Ajax - FC Volendam 1-1

AJA-VOL | 80' GOAL AJAX!

Daar is dan toch de gelijkmaker. Kudus met de treffer. Lukt het Ajax nog om de volle buit te pakken tegen Volendam?

Ajax - FC Volendam 1-1

AJA-VOL | 75' Nog een kwartiertje op de klok

Nog een kwartier te gaan in de Johan Cruijff Arena. Volendam heeft wat meer zelfvertrouwen gekregen na de verrassende voorsprong.

En Ajax? Tja, de Amsterdammers proberen het wel, maar de frustraties nemen toe. Aanvaller Lucca komt in het veld voor verdediger Rensch.

Ajax - FC Volendam 0-1

AJA-VOL | 59' GOAL FC VOLENDAM!

Ajax continu in de aanval, maar Volendam leidt in Amsterdam. Damon Mirani kopt een vrije trap van Carel Eiting binnen, bij de eerste kans voor de gasten. Uitgerekend twee ex-Ajacieden die betrokken zijn bij de goal. Sensatie in de maak?

Ajax - FC Volendam 0-1

Brobbey, Berghuis en Klaassen balen als een stekker

AJA-VOL | 50' Kans voor Berghuis

Berghuis met een schietkans en kort daarna ook Klaassen met een mogelijkheid. Ajax dringt aan, Volendam houdt tegen.

De laatste uitoverwinning van Volendam op Ajax in de eredivisie dateert overigens van 2 oktober 1977. Volendam triomfeerde met 1-2 in De Meer door doelpunten van Klaas Kwakman en Dick Helling.

Ajax - FC Volendam 0-0

AJA-VOL | 46' Tweede helft onderweg

Voor Ajax moet het dan maar in de tweede helft gaan gebeuren. Trainer Schreuder heeft geen wijzigingen aangebracht. Die zullen ongetwijfeld nog gaan volgen.

Ajax - FC Volendam 0-0

AJA-VOL | RUST!

Ajax heeft in dik 45 minuten tijd geen gaatje kunnen vinden in de defensie van Volendam. De Amsterdammers zijn dan wel de betere ploeg, maar overtuigen doen ze allerminst.

Vanaf de tribunes klinkt een fluitconcert voor de ploeg van trainer Alfred Schreuder.

Ajax - FC Volendam 0-0

Bergwijn in duel met ex-Ajacied Eiting

AJA-VOL | 45' Heuse scrimmage

Wat een scrimmage voor het doel van Volendam! En wat een wonder dat de bal niet in het doel verdwijnt. Onder anderen Klaassen vergeet te scoren.

Even daarvoor knalde Álvarez op de vuisten van keeper Stankovic.

Ajax - FC Volendam 0-0

AJA-VOL | 35' Ajax kan nog niet imponeren

Logischerwijs dicteert Ajax de wedstrijd tegen FC Volendam. Toch ziet het er, vooral in de eindfase, niet secuur genoeg uit. Volendam houdt nog altijd stand.

Ajax - FC Volendam 0-0

AJA-VOL | 20' Kopkans Álvarez

Grootste kans van de wedstrijd tot nu toe is voor Ajax. Edson Álvarez met een goede kopkans, maar de bal wordt gepareerd door Filip Stankovic. In de beginfase kreeg Brobbey al een mogelijkheid, ook met het hoofd.

Ajax - FC Volendam 0-0

AJA-VOL | Gefrustreerde Ajax-fans op de tribune

Gefrustreerde Ajax-fans op de tribune

Gitzwarte avond voor Groningen, dat nu laatste staat na nederlaag tegen Cambuur

SC Cambuur heeft de rode lantaarn in de eredivisie overgedragen aan FC Groningen, door in het onderlinge duel de zege weg te kapen in de Euroborg (0-1).

Van Kaam viert zijn treffer

AJA-VOL | Opstelling FC Volendam

Opstelling FC Volendam

AJA-VOL | 1' AFTRAP

We zijn begonnen in Amsterdam, waar Ajax eindelijk weer een keer hoopt te winnen in de eredivisie. Volendam lijkt daar het ideale slachtoffer voor te zijn.

Ajax - FC Volendam 0-0

GRO-CAM | AFGELOPEN!

Cambuur wint met 1-0 in Groningen, waar in de slotfase woedende fans het veld bestormden. Na de hervatting hielden de gasten stand. Groningen nu laatste in de eredivisie.

FC Groningen - SC Cambuur 0-1

GRO-CAM | 89' Hectische slotfase, bal op de lat

De druk van Groningen neemt toe en bijna heeft het succes. Ramon Pascal Lundqvist treft met een leep balletje de lat.

FC Groningen - SC Cambuur 0-1

GRO-CAM | 85' Duel weer hervat

Na enig oponthoud zijn we weer begonnen in een onrustig Euroborg. FC Groningen maakt jacht op de gelijkmaker. Cambuur hoopt de voorsprong over de streep te trekken.

FC Groningen - SC Cambuur 0-1

GRO-CAM | 80' Bizarre taferelen

Na de achterstand komen zichzelf noemende Groningen-fans het veld op om te protesteren. Zij lijken de catacomben in te willen, worden uiteindelijk tegengehouden en keren terug.

Het zijn bizarre taferelen in de Euroborg. De wedstrijd ligt voorlopig stil.

FC Groningen - SC Cambuur 0-1

Ontevreden fans van Groningen betreden het veld

GRO-CAM | 77' GOAL CAMBUUR!

Uitgerekend Daniël van Kaam doet FC Groningen, zijn oude club, pijn. Hij knalt de bal met links heerlijk binnen. Cambuur leidt, Groningen nu virtueel laatste in de eredivisie.

FC Groningen - SC Cambuur 0-1

GRO-CAM | 64' Balk doet ex-club bijna pijn

Bijna doet een oud-speler van FC Groningen zijn voormalige club pijn. Invaller Remco Balk knalt met links op het doel van Verrips, die een redding in huis heeft.

FC Groningen - SC Cambuur 0-0

Bergwijn, Brobbey en Rensch in de basis bij Ajax

Ajax-trainer Alfred Schreuder past na de 1-1 in de Klassieker drie wijzigingen toe. Tegen FC Volendam keren Steven Bergwijn, Brian Brobbey en Devyne Rensch terug en zitten Jorge Sánchez, Francisco Conceição en Mohammed Kudus op de bank.

Opstelling van Ajax

GRO-CAM | 54' Even op het puntje van de stoel

Uitstekende aanval van FC Groningen, dat in de persoon van Florian Krüger dicht bij de 1-0 is. De Duitser schiet uit de draai en ziet Ruiter de bal pareren.

Aan de overzijde een kopkans voor Paulissen, maar hij heeft het vizier niet op scherp staan.

FC Groningen - SC Cambuur 0-0

GRO-CAM | 51' Hoedemakers laat van zich horen

Mees Hoedemakers krijgt na een vrije trap van SC Cambuur een kansje. Zijn inzet verdwijnt op het dak van het doel van FC Groningen, dat opgelucht ademhaalt.

FC Groningen - SC Cambuur 0-0

GRO-CAM | 46' Tweede helft begonnen

De tweede helft is onderweg. Hopelijk valt er wat meer te genieten voor de fans in de Euroborg en de neutrale kijkers.

FC Groningen- SC Cambuur 0-0

Witte zakdoekjes in Johan Cruijff Arena

De harde kern van Ajax roept fans via social media op om vanavond witte zakdoekjes mee te nemen naar het duel met FC Volendam.

Bedoeling is om tijdens de vijfde minuut met de zakdoeken te zwaaien uit onvrede over de prestaties en trainer Alfred Schreuder.

Waar komen die witte doekjes eigenlijk vandaan?

GRO-CAM | RUST!

De nummers 16 (FC Groningen) en 18 (SC Cambuur) gaan halverwege aan de thee met een 0-0 tussenstand. De thuisploeg is wel beter, maar echt overtuigen kan het nog niet. Cambuur loert op een geslaagde uitbraak.

FC Groningen - SC Cambuur 0-0

GRO-CAM | Van der Ree snakt naar succesje

Dennis van der Ree is de eerste trainer van FC Groningen die zijn eerste vier officiële duels in dienst van de club heeft verloren. Naast drie nederlagen in de competitie werd Groningen in de beker uitgeschakeld door Spakenburg (2-3).

Van der Ree was van 2015 tot 2019 werkzaam bij Cambuur. Eerst als trainer bij de beloften (van 2015 tot 2019) en later als assistent-trainer bij het eerste elftal onder René Hake, Marinus Dijkhuizen en Sipke Hulshoff.

FC Groningen - SC Cambuur 0-0

Dennis van der Ree

GRO-CAM | 24' Ongevaarlijke poging Breij

Daar is een speldenprikje van Cambuur. Michael Breij probeert het van afstand, maar Groningen-doelman Michael Verrips komt niet in de problemen.

Even later schreeuwt Cambuur om een penalty na een valpartij van Jamie Jacobs. Scheidsrechter Bas Nijhuis wuift de protesten weg,

FC Groningen - SC Cambuur 0-0

GRO-CAM | 20' Weinig opwinding

Behoudens de mogelijkheid voor Valente valt er nog weinig te genieten in de Euroborg. Groningen heeft wel het initiatief, maar Cambuur houdt simpel stand.

FC Groningen - SC Cambuur 0-0

GRO-CAM | 8' Valente in het zijnet

Eerste serieuze kans van de wedstrijd is voor Groningen. Luciano Valente wordt knap vrijgespeeld en schiet de bal met buitenkantje rechts in het zijnet.

FC Groningen - SC Cambuur 0-0

GRO-CAM | Jubileumwedstrijd voor Ultee

Sjors Ultee coacht zijn 100ste officiële wedstrijd in het betaald voetbal (W31-G16-V52). Ultee won als coach van Fortuna twee van zijn eerdere ontmoetingen met Groningen (W2-G0-V2). Momenteel staat hij voor de groep bij Cambuur.

FC Groningen - SC Cambuur 0-0

Sjors Ultee

GRO-CAM | 1' AFTRAP

We zijn begonnen in Groningen, waar de thuisploeg op de vierde overwinning van het seizoen jaagt. Hekkensluiter Cambuur kan bij winst in punten (12) op gelijke hoogte komen met Groningen.

FC Groningen - SC Cambuur 0-0

Ruiter maakt debuut bij Cambuur

Robbin Ruiter maakt zijn eredivisiedebuut voor Cambuur. Het is zijn eerste competitieduel sinds 15 augustus 2021. Toen kreeg hij thuis met Willem II 4 goals te verwerken tegen Feyenoord (0-4). Dat was zijn enige eredivisieduel vorig seizoen.

Ruiter hield in de Eredivisie vijf keer de nul tegen FC Groningen, ten minste 2 keer vaker dan tegen elke andere club.

'Ajax wil Heitinga doorschuiven als assistent van Schreuder'

De leiding van Ajax is van plan om Jong Ajax-trainer John Heitinga toe te voegen aan de technische staf van Alfred Schreuder bij het eerste team, zo melden De Telegraaf en het Algemeen Dagblad. Ook René Meulensteen zou kandidaat zijn, maar volgens het AD heeft de voormalig assistent van Sir Alex Ferguson bij Manchester United al bedankt voor de functie.

Michael Reiziger en Matthias Kaltenbach zijn nu de assistenten van Schreuder. Of zij het veld eventueel zouden moeten ruimen, is niet duidelijk.

Opstellingen FC Groningen en SC Cambuur

  • NOS
    Opstelling FC Groningen
  • NOS
    Opstelling SC Cambuur

In Groningen kijken ze uit naar de kelderkraker tegen Cambuur

Slot zoekt oorzaak 'zesje' tegen NEC na Klassieker: 'Heeft veel kracht gekost'

Slot zoekt oorzaak 'zesje' tegen NEC na Klassieker: 'Heeft veel kracht gekost'

Seuntjens is toch kankervrij: 'Onwerkelijk, opgelucht en ontzettend dankbaar'

Voetballer Ralf Seuntjens is vrij van lymfeklierkanker. Dat maakte hij donderdag bekend via zijn Instagram-pagina. Bij de speler van het Japanse FC Imabari werd in mei vorig jaar kanker geconstateerd, waarna hij een succesvolle chemotherapie onderging.

Ralf Seuntjens

Twente vol onbegrip over afgekeurde goal: 'Over dit lijnenspel wordt nagebabbeld'

Twente vol onbegrip over afgekeurde goal: 'Over dit lijnenspel wordt nagebabbeld'

Cambuur-trainer Ultee voert keeperswisseling door: 'Doet pijn, maar gaat om kwaliteit'

Cambuur-trainer Ultee voert keeperswisseling door: 'Doet pijn, maar gaat om kwaliteit'

Hoogtepunten van de tot nu toe gespeelde eredivisieduels

Feyenoord maakte woensdag geen fout tegen NEC, maar FC Twente kwam niet verder dan een gelijkspel bij Vitesse. Op dinsdag verloor PSV al verrassend in en tegen Emmen. Hieronder zijn alle hoogtepunten terug te zien.

Hoogspanning bij Groningen-Cambuur: 'Moeten nu wel resultaten gaan halen'

Hoogspanning bij Groningen-Cambuur: 'Moeten nu wel resultaten gaan halen'

Backs oorzaak slecht spel Ajax? 'Bassey én Sánchez niet comfortabel aan de bal'

Het slechte spel van Ajax dit seizoen valt voor een groot deel terug te voeren op de vleugelverdedigers. Bij veel grote clubs zijn de backs medebepalend in de opbouw, maar bij de huidige nummer vijf van de eredivisie is trainer Alfred Schreuder nog altijd zoekende. Zowel op links als op rechts is het dit seizoen een tombola.

Calvin Bassey

Stewart volgt opgestapte De Jong op als technisch directeur bij PSV

PSV heeft Earnest Stewart aangesteld als nieuwe directeur voetbalzaken. Hij tekende een contract tot de zomer van 2027. De 53-jarige oud-speler van onder meer Willem II en NAC vervult momenteel dezelfde functie bij de Amerikaanse voetbalbond.

Earnest Stewart

Uitslagen en programma in de eredivisie

Uitslagen en programma in de eredivisie

De stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie

Welkom!

Vanavond staan er twee wedstrijden in de eredivisie op het programma. We beginnen met de kelderkraker tussen FC Groningen en SC Cambuur en eindigen met de huidige nummer vijf, Ajax, tegen FC Volendam. De Amsterdammers speelden zondag gelijk bij Feyenoord (1-1) en wachten sinds 22 oktober op een zege in de eredivisie. Volendam, dat twee van z'n laatste drie duels won, mikt op een stunt.

Volg alle ontwikkelingen op de velden in dit liveblog.