Calvin Bassey
NOS Voetbal

Backs oorzaak slecht spel Ajax? 'Bassey én Sánchez niet comfortabel aan de bal'

  • Bart van Dooijeweert

  • Bart van Dooijeweert

Het slechte spel van Ajax dit seizoen valt voor een groot deel terug te voeren op de vleugelverdedigers. Bij veel grote clubs zijn de backs medebepalend in de opbouw, maar bij de huidige nummer vijf van de eredivisie is trainer Alfred Schreuder nog altijd zoekende. Zowel op links als op rechts is het dit seizoen een tombola (zie graphic).

Feyenoord en FC Twente kozen er de voorbije weken voor om hoog druk te zetten op de achterhoede van Ajax. De backs Calvin Bassey en Jorge Sánchez werden vrijgelaten, omdat zij als de zwakke schakels werden gezien.

"Feyenoord zette zondag het centrum vast en dwong de bal naar de zijkant, waar Ajax fouten maakte", analyseert oud-Ajacied en voormalig Oranje-international Hedwiges Maduro. "Heel logisch dat Feyenoord het zo deed, dat zou ik ook doen tegen Ajax."

In het moderne topvoetbal zijn de backs vaak cruciaal, vooral voor ploegen die willen domineren. Zoals Ajax. Pep Guardiola, Jürgen Klopp, Mikel Arteta en Julian Nagelsmann zijn toptrainers die zweren bij wat in Engeland de false fullback wordt genoemd.

Dat is geen traditionele vleugelverdediger die vooral achter de vleugelspits van de tegenstander aanloopt en af en toe een keer opstoomt langs de zijlijn, maar een soort halve spelverdeler: een meevoetballende speler die in balbezit doorschuift naar het centrale middenveld en daar een man-meersituatie creëert.

"Daar heb je spelers voor nodig die comfortabel aan de bal zijn en op meerdere posities kunnen spelen", legt Maduro uit. "Denk aan Jurriën Timber, die rechtsback en centraal kan spelen. Ook Daley Blind en Edson Álvarez kunnen op verschillende posities uit de voeten."

23 miljoen

Maduro: "Bassey is meer een powerhouse. Hij kan best een goede voorzet geven. Maar met de bal aan de voet in de kleine ruimte de oplossing bedenken, is iets heel anders."

Calvin Bassey op het trainingsveld

Ajax betaalde 23 miljoen euro voor Bassey. Toch vindt Maduro het niet vreemd dat de Engelse verdediger na een halfjaar in Amsterdam nog zoekende is. "In Nederland verwachten we dat een speler van 23 miljoen er meteen staat, maar tegenwoordig koop je voor zo'n bedrag geen speler meer die helemaal 'af' is. Antony kostte bijna 100 miljoen en die is ook nog niet 'af'. Dat is de realiteit nu."

"De manier van spelen van Ajax is heel veeleisend. Het kost tijd om daar aan te wennen, ook voor een speler van 23 miljoen", zegt Maduro. die zich vooral afvraagt waarop Bassey gescout is. "Wil Ajax dat hij mee gaat doen in de opbouw? Of hebben ze hem als pure verdediger gehaald, zoals Davinson Sánchez voorheen?"

Wat is er aan de hand met Wijndal?

Maduro: "Het is nu niet duidelijk wat Ajax met Bassey wil. En daarom is er veel kritiek. Maar een groter vraagteken vind ik Owen Wijndal. Wat is er met hem aan de hand?"

Owen Wijndal op het trainingsveld

Wijndal kwam afgelopen zomer voor 10 miljoen euro over van AZ, maar kan bij Ajax kan de linksback geen potten breken. "Bij AZ nam hij wel deel aan de opbouw en had hij een goede samenwerking met Idrissi. Dat zou nu ook met Tadic of Bergwijn moeten kunnen, maar het komt er niet uit."

Met Tadic en Bergwijn heeft Ajax linksbuitens die graag naar binnen komen, waardoor er voor de linksback ruimte is om langs de lijn op te komen. Aan de rechterkant is de situatie anders, met Francisco Conceição die meer aan de zijlijn blijft. Voor rechtsback Sánchez (transfersom 5 miljoen) ligt de ruimte om op te komen in het centrum, maar de Mexicaan mist net als Bassey het comfort aan de bal om dat goed in te vullen.

"Nu speelt Ajax met twee backs die niet erg goed zijn in de opbouw", concludeert Maduro. "Dat heeft grote invloed op het spel van de hele ploeg."

Goed zijn in de kleine ruimte, het is volgens Maduro wel trainbaar voor de backs. "Maar het kan maanden duren voordat je effect gaat merken. Als je op de training progressie ziet, dan kun je daarop wachten. Maar als je dat niet ziet, dan moet de trainer iets anders gaan bedenken."

Tagliafico en Mazraoui sterker aan de bal

Met Blind liet Ajax een opbouwend sterke verdediger transfervrij vertrekken. Maar ook Nicolás Tagliafico en Noussair Mazraoui waren vorig seizoen in balbezit veel sterker dan de huidige backs, zo wijzen data uit.

Een ander belangrijk aspect in de opbouw is de communicatie, zegt Maduro. "In de lege stadions in coronatijd kon je heel goed horen hoe goed Blind coachte. Andere spelers wisten al wat ze met de bal moesten voordat ze die kregen. Cruciaal als je snel wil opbouwen, zoals Ajax wil."

"Met Blind, Pasveer, Timber en Mazraoui sprak een groot deel van de verdediging vloeiend Nederlands. Nu heb je alleen Timber nog. Bassey, Sánchez, Rulli en Álvarez spreken de taal waarschijnlijk nog niet goed genoeg. En bij goed positiespel is timing cruciaal. Op het juiste moment twee meter naar links of naar voren, dat maakt het verschil. En daarvoor is onderlinge communicatie cruciaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl