liveblog
NOS VoetbalAangepast

Spanjaard Lahoz fluit kwartfinale Oranje • Kat verstoort persconferentie Brazilië

Dit is ons liveblog over het WK voetbal in Qatar. Vandaag staat de eerste rustdag op het programma.

liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee sluiten we het liveblog af voor vandaag. Morgenvroeg zijn we er uiteraard weer.

Oranje traint dan voor de laatste keer richting de kwartfinale tegen Argentinië. Bondscoach Louis van Gaal en spits Memphis Depay zullen in Qatar op de persconferentie verschijnen.

Bedankt voor het volgen en tot morgen!

Nederlander wil alle 64 WK-duels bezoeken

Afgepeigerd is hij, Ruben Slot, 24 jaar uit Zwolle. Samen met vier anderen is hij bezig een wereldrecord te vestigen dat waarschijnlijk nooit meer geëvenaard gaat worden. Hij gaat naar alle 64 WK-duels toe. Doha, waar de stadions allemaal in de buurt liggen, biedt een unieke kans daarvoor.

"Ik ben moe. Echt moe", vertelt de jonge Nederlander, die snakte naar een rustdag dit WK. "Ik had niet verwacht dat het zoveel energie zou kosten. Het zijn echt gigantisch lange dagen geweest. Ik kan nu al niet meer vertellen welke duels we twee dagen geleden hebben gezien."

Portugezen Pereira en Mendes naar huis

Portugal maakt het WK af zonder Danilo Pereira en Nuno Mendes. De middenvelder en de linksback zijn met blessures teruggekeerd naar Paris Saint-Germain.

Pereira speelde alleen in het groepsduel met Ghana (3-2 winst) mee, Mendes raakte geblesseerd tijdens de 2-0 zege op Uruguay. Beide spelers werkten aanvankelijk in het trainingskamp van de nationale ploeg aan hun herstel, maar inmiddels is duidelijk geworden dat ze dit WK niet meer in actie zullen komen.

Danilo Pereira

Kat op bezoek bij Brazilië

Een mooie schaterlach bij Vinícius Júnior, als er tijdens een persconferentie zomaar ineens een kat op de tafel klimt.

De Braziliaanse persvoorlichter kan er de humor niet van inzien en smijt het beest, hopsakee, naar de grond.

Spanjaard Lahoz fluit Nederland - Argentinië

Lahoz sust een opstootje bij Verenigde Staten - Iran

Antonio Mateu Lahoz is aangewezen als arbiter bij de kwartfinale tussen Oranje en Argentinië. De Spanjaard floot twee keer eerder dit WK: Senegal - Qatar en Verenigde Staten - Iran.

Ook de arbiter bij de kwartfinale tussen Brazilië en Kroatië is bekend. De Engelsman Michael Oliver hanteert de fluit, Pol van Boekel zal als VAR opereren.

Straten Buenos Aires zullen tijdens Nederland-Argentinië zo goed als leeg zijn

De zwerfhonden van Buenos Aires zullen overmorgen rond vier uur lokale tijd, als Nederland en Argentinië elkaar treffen in de kwartfinales van het WK, verrast rondneuzen door de hoofdstad. Het grootste deel van de 13 miljoen inwoners zit dan voor de televisie.

"Speelt Argentinië, dan is hier in Buenos Aires eigenlijk helemaal niemand op straat", zegt journalist Remi Lehmann. "De meeste Argentijnen kijken thuis met hun gezin. Als ze moeten werken, kijken ze op het werk. De kinderen die op school zitten, kijken op school of mogen eerder naar huis."

Makkelie bij laatste twinitig arbiters

Het WK begon met 36 arbiters, maar de FIFA heeft er na de achtste finales zestien naar huis gestuurd. Voor de laatste acht wedstrijden blijven er nog twintig scheidsrechters over.

Een van hen is Danny Makkelie. De 39-jarige Nederlander leidde tot dusver twee wedstrijden op dit WK: Duitsland - Spanje en Argentinië - Polen.

Bij de laatste twintig arbiters zit ook Stéphanie Frappart. De Française werd bij Costa Rica - Duitsland de eerste vrouwelijke arbiter ooit op een WK.

Fransen zetten Giroud in het zonnetje

In het trainingskamp van Frankrijk wordt Olivier Giroud in het zonnetje gezet. De 36-jarige spits maakte bij de 3-0 overwinning op Polen zijn 52ste interlandtreffer.

Daarmee is hij de nieuwe topscorer aller tijden van Frankrijk. Giroud schoot Thierry Henry uit de recordboeken.

De Paul is in orde

Het Instagram-bericht van De Paul

De hamstringblessure van Rodrigo De Paul valt mee, zo laat de Argentijn weten op Instagram. "Alles is oké", schrijft hij in hoofdletters.

Eerder vanavond werd duidelijk dat de middenvelder van Atlético Madrid door hamstringklachten niet mee kon trainen. Zijn meespelen tegen Oranje op vrijdag zou twijfelachtig zijn.

Maar De Paul, die nog geen minuut miste voor Argentinië dit WK, verwacht gewoon van de partij te zijn. "We blijven werken en bereiden de laatste details voor voor de nieuwe finale", meldt hij.

Duitse bondscoach overleeft crisisberaad

Hansi Flick

Hansi Flick blijft de bondscoach van het Duitse nationale elftal. De Duitse bond DFB maakte na een crisisberaad bekend dat de 57-jarige trainer ondanks de vroege uitschakeling in Qatar door mag tot en met het EK in eigen land in 2024.

Het contract van Flick loopt tot en met het EK over twee jaar. "Mijn trainersstaf en ik kijken optimistisch uit naar het EK in eigen land. Wij als team kunnen veel meer bereiken dan we in Qatar hebben laten zien", zei Flick. "We hebben daar een grote kans laten lopen. Daar zullen we onze lessen uit trekken."

Scaloni: 'Velen hebben geprobeerd Van Gaal te kopiëren'

De kwartfinale tussen Oranje en Argentinië is ook de ontmoeting tussen de jongste en de oudste bondscoach van dit WK. De 44-jarige Lionel Scaloni heeft veel bewondering voor de 71-jarige Louis van Gaal.

"Het maakt me trots dat ik het tegen hem mag opnemen", zegt Scaloni. "Iedereen weet wat hij allemaal bereikt heeft in de voetballerij en vele trainers hebben geprobeerd om hem te kopiëren."

Scaloni speelde overigens nog heel even samen met zijn voornaamgenoot Lionel Messi. Op het WK van 2006 stond de toenmalige linksback korte tijd samen op het veld met de sterspeler.

De Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni

Hamstringblessure Argentijn De Paul

Rodrigo De Paul traint apart van zijn teamgenoten bij Argentinië. De middenvelder van Atlético Madrid heeft last van zijn hamstring.

Het is nog onzeker of de 28-jarige De Paul vrijdag mee kan spelen in de kwartfinale tegen Oranje. Hij is een belangrijke schakel in het Argentijnse team en miste op het WK nog geen minuut.

Papu Gómez trainde vandaag evenmin met de groep mee, de aanvaller is herstellende van een enkelblessure die hij tegen Australië opliep. In die wedstrijd ontbrak Angel Di Maria met een blessure, maar de middenvelder trainde vandaag weer met de groep mee en lijkt fit voor de kwartfinale.

Rodrigo De Paul

Van Dijk wordt moe van alle vragen over Messi

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk kun je zelden op een portie ergernis betrappen, maar als je naar zijn ogen kijkt op een persconferentie voorafgaand aan het WK-duel met Argentinië vrijdag, zie je daar de vermoeidheid in zodra het over Lionel Messi gaat: daar gáán we weer.

Dus herhaalt hij braaf z'n riedeltje: "Messi moeten we zeker in de gaten houden. Maar het is Nederland tegen Argentinië, niet Nederland tegen Messi."

Hij heeft groot respect voor een van de, zoals hij het noemt, "beste voetballers van de afgelopen twee decennia, samen met Ronaldo."

Virgil van Dijk

61 Premier League-spelers in kwartfinales, 12 uit eredivisie

De Premier League is met 61 spelers de competitie die het best vertegenwoordigd is in de kwartfinales van het WK. Zij spelen voor veertien verschillende clubs. Manchester City en Manchester United hebben allebei nog een elftal spelers op het WK.

La Liga staat ondanks de uitschakeling van Spanje op de tweede plaats met 30 spelers. Daarna volgt Italiaanse Serie A met 23 spelers, voor de Duitse Bundesliga met 17 spelers, de eredivisie met 12 spelers en de Portugese Primeira Liga met 9 spelers.

De spelers uit de Eredivisie zijn Andries Noppert (sc Heerenveen), Justin Bijlow (Feyenoord), Xavi Simons, Luuk de Jong en Cody Gakpo (PSV), Remko Pasveer, Daley Blind, Jurriën Timber, Davy Klaassen, Steven Berghuis, Kenneth Taylor en Steven Bergwijn (Ajax).

Na de twee grootmachten uit Manchester volgen Ajax en Paris Saint-Germain als clubs met de meeste spelers in de kwartfinales (7).

Nathan Aké is een van de elf spelers van Manchester City in de kwartfinales van het WK

FIFA beboet Kroatië en Servië

De FIFA heeft Kroatië en Servië boetes opgelegd van respectievelijk 50.000 en 20.000 euro wegens politieke statements.

Kroatische fans maakten zich schuldig aan beledigende spreekkoren richting de Canadese doelman Milan Borjan, die Servische roots heeft.

Servië kreeg de boete vanwege een vlag in de kleedkamer bij de wedstrijd tegen Brazilië. Daarop was een landkaart afgebeeld, waarin Kosovo deel uitmaakte van Servië. Het land is al bijna vijftien jaar onafhankelijk, maar Servië erkent dat niet officieel.

Mogelijk krijgt Servië nog een straf, want eerder kondigde de FIFA al een onderzoek aan naar de chaos bij de wedstrijd tussen Servië en Zwitserland.

Ook Saudi-Arabië werd beboet, vanwege het hoge aantal gele kaarten. De ploeg kreeg in de groepswedstrijden tegen Argentinië (2-1) en Mexico (1-2) zes gele kaarten. De bond moet twee keer een boete van 15.000 euro betalen.

De Canadese doelman Borjan schudt de hand van een Kroatische speler

Familie Nouri emotioneel na eerbetoon aan 'Appie'

De telefoon van Mohammed Nouri lichtte dinsdagavond continu op. Vanuit alle hoeken kwamen steunbetuigingen binnen, nadat het Marokkaanse elftal de zege op Spanje in de achtste finales van het WK had gevierd met een shirt van zijn zoon Abdelhak. 'Nouri 34' stond op de rug.

Eerbetoon aan Nouri

Nog 8 dagen tot het volgende WK...

Kyle Walker gooit een pijltje in Qatar

het WK darts om precies te zijn, dat op 15 december begint. De Engelse verdediger Kyle Walker heeft er al zin in.

Ronaldo traint alleen binnen

Een dag nadat hij slechts een kwartiertje mee mocht spelen in de 6-1 zege van Portugal op Zwitserland, heeft Cristiano Ronaldo zich niet op het trainingsveld laten zien. De 37-jarige vedette verscheen alleen in de gym, waar hij met de elf spelers die wél in de basis stonden een hersteltraining afwerkte.

De andere Portugese invallers en bankzitters kwamen wel in actie op het trainingsveld. Zaterdag speelt Portugal in de kwartfinale tegen Marokko.

Noppert leeft immer nuchter naar Argentinië toe: 'Ga mij niet anders gedragen'

Andries Noppert zou zo uit een stripboek van Kuifje kunnen zijn gelopen. De Oranje-doelman beseft dat hij met zijn nuchtere voorkomen en goede WK-prestaties veel aandacht krijgt, maar de Fries blijft kalm en inhaleert alle momenten.

Ook tijdens de internationale persconferentie van Oranje op het complex van de Qatar University, waar Noppert met aanvoerder Virgil van Dijk achter de tafel zit van de propvolle perszaal, geniet keeper uit Joure van het avontuur waarin hij terecht is gekomen.

"Dit is nieuw voor mij, maar alleen maar leuk", zegt Noppert op inmiddels kenmerkende wijze over zijn WK en de bijbehorende aandacht.

Andries Noppert

Argentijnen hebben penaltykiller, maar hoe sterk zijn ze vanaf de elfmeterstip?

Lionel Messi tegenover Jasper Cillessen in 2014

Over penalty's en het Nederlands elftal kan er al decennialang een veelomvattend horrorboek geschreven worden. In 2014 gaf het Oranje tegen Argentinië genoeg kopij om er een hoofdstuk aan toe te voegen. Vrijdagavond zou het penaltyboek nog huiveringwekkender kunnen worden als de stand na 120 minuten nog steeds gelijk is.

Argentinië is opnieuw de tegenstander en Louis van Gaal is weer de bondscoach. De hoop op een plottwist zou echter niet onterecht zijn. Dit heeft natuurlijk te maken met de voorbereidingen van Van Gaal. Hij heeft met zijn staf veldspelers en keepers op basis van wetenschappelijke informatie proberen te prepareren.

Infantino vond WK-groepsfase 'beste ooit'

Ondanks alle kritiek op het WK voetbal in Qatar zegt FIFA-voorzitter Gianni Infantino dat hij de groepsfase van het het toernooi "de beste ooit" vond. De Zwitser geeft in een door de wereldvoetbalbond gepubliceerd interview aan dat hij eigenlijk over alle aspecten van het toernooi enthousiast is: de fans, het voetbal en ook de stadions. Over de vele bezwaren over Qatar vanuit vooral westerse landen rept Infantino geen woord.

Infantino komt ook terug op de "recordaantallen" toeschouwers in stadions en tv-kijkers, die al eerder bekend werden gemaakt. Ook het feit dat voor het eerst ooit alle continentale federaties (van Europa, Azië, Afrika, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië) waren vertegenwoordigd in de knock-outfase kon op zijn goedkeuring rekenen. "Het niveau ligt heel, heel dicht bij elkaar. Dit laat zien dat voetbal echt mondiaal aan het worden is."

De voorzitter hoopt en verwacht dat de rest van het WK zo aantrekkelijk blijft. "De stadions zijn voor praktisch elke wedstrijd uitverkocht", aldus Infantino. Vrijdag gaat het toernooi verder met de kwartfinales. Volgende week zondag is de finale.

Als gevolg van slechte omstandigheden tijdens de bouwactiviteiten voor het WK in Qatar zijn volgens mensenrechtenorganisaties enkele honderden tot mogelijk zelfs duizenden arbeidsmigranten om het leven gekomen. Qatar zelf en de wereldvoetbalbond FIFA spreken beiden van 3 doden bij de bouw van WK-stadions.

Psychologen steeds minder taboe in voetbal: 'Ook het brein is te trainen'

"Ik ben daar gewoon heel eerlijk over." Denzel Dumfries was na afloop van het gewonnen WK-duel van Oranje tegen de Verenigde Staten openhartig. De rechtervleugelverdediger van het Nederlands elftal vertelde dat hij hulp krijgt van een sportpsycholoog.

En hij is zeker niet de eerste voetballer die daar geen geheim meer van maakt. Onder anderen Gregory van der Wiel en Noa Lang gingen hem voor. Het lijkt dan ook steeds meer uit de taboesfeer te kruipen, zien ook oud-voetballer Gianni Zuiverloon en sportpsycholoog Afke van de Wouw.

Lees het hele verhaal hieronder.

Gokbedrijven probeerden ondanks verbod via wk-pools nieuwe klanten te lokken

Gokbedrijven, waaronder het staatsbedrijf Nederlandse Loterij, hebben verboden reclame gemaakt voor gokken op een populaire site voor voetbalpools. Op een van de grootste sites, Scorito, kregen de honderdduizenden deelnemers aan wk-pools wekenlang reclame te zien voor gokken op voetbal, terwijl dat soort reclames op zo'n site verboden is.

Toezichthouder de Kansspelautoriteit heeft de gokbedrijven een ultimatum gesteld en eist dat de reclames verdwijnen. De gokbedrijven hebben daarom de reclamecampagnes geschrapt. Mogelijk volgen er later nog boetes.

Lees hieronder meer van dit verhaal.

Dagboek Doha: hoe Cruijff een vol KLM-toestel liet wachten op de NOS

Soms borrelen er, in deze drie weken dat we nu in Doha zitten, fraaie verhalen op van WK's uit het verleden. Verhalen waarvan het zonde zou zijn om ze niet door te vertellen.

Zoals dit verhaal over de macht van Johan Cruijff, verteld door geluidsman/editor Bart-Jan van der Tuin, die voor de NOS in Qatar is. We hebben het over het (Oranjeloze) WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea.

De bittere pil van 2014: 'Als je verantwoordelijkheid krijgt, moet je hem ook nemen'

De spelers van Oranje teleurgesteld na de verloren halve finale tegen Argentinië in 2014

De laatste keer dat Nederland tegenover Argentinië stond was in 2014. De verdediger van Lionel Messi in die wedstrijd, Ron Vlaar, en commentator van toen, Jeroen Grueter, blikken terug.

Hazard neemt afscheid bij Rode Duivels

Het WK voetbal in Qatar was het laatste optreden van Eden Hazard als international van België. De 31-jarige Belg heeft via sociale media zijn afscheid bij de Rode Duivels bekendgemaakt.

"Vandaag draaien we een bladzijde om. De volgende generatie staat klaar", vertelt Hazard, die 126 interlands voor België speelde en 33 keer scoorde.

Hazard beleefde in Qatar een teleurstellend wereldkampioenschap met België, dat na een zege op Canada (1-0), verlies tegen Marokko (0-2) en gelijkspel tegen Kroatië (0-0) roemloos werd uitgeschakeld.

'Iedereen wil Bellingham'

Jude Bellingham is op dit WK een van de belangrijke krachten van het Engelse team, dat het zaterdag in de kwartfinales tegen Frankrijk gaat opnemen.

De speler van Borussia Dortmund kan op veel interesse van internationale topclubs rekenen. Ook van Paris Saint-Germain.

Eigenaar Nasser Al-Khelaifi geeft in een interview met Sky Sports toe dat hij de Engelsman graag naar de Franse hoofdstad ziet komen. "Ik ga het niet verbergen, iedereen wil Bellingham hebben", aldus Al-Khelaifi.

Oranje in oranje

Het Nederlands elftal treedt vrijdag aan in het volledige oranje-tenue. Doelman Andries Noppert zal in het groen keepen tegen de Argentijnen, die op hun beurt in het traditioneel blauw-wit zullen spelen.

De shirtjes van Nederland en Argentinië

Gracenote ziet kansen Oranje op titel groeien tot 11 procent

De kans dat het Nederlands elftal over anderhalve week met de wereldtitel Qatar verlaat is volgens Gracenote weer iets verder toegenomen.

Het sportdatabureau gaf Oranje na de tweede groepswedstrijd tegen Ecuador (1-1) nog 7 procent kans, na het laatste pouleduel met Qatar (3-1) was dat 9 procent en nu alle achtste finales voorbij zijn, is dat opgelopen tot 11 procent.

Gracenote denkt, op basis van de cijfers, dat Oranje na de kwartfinales is uitgeschakeld. De kans dat tegenstander Argentinië de kwartfinale wint, is 58 procent. Oranje staat op 42 procent kans.

'Brazilië favoriet'

Brazilië is nog steeds favoriet voor de wereldtitel. De kans op de zesde wereldtitel voor de Brazilianen wordt op 25 procent geschat.

Daarna volgt Argentinië met 20 procent, Portugal met 13 procent, Frankrijk en Nederland met 11 procent, Engeland met 10 procent, Marokko met 6 procent en Kroatië met 5 procent.

Dit zijn alle kwartfinales

De achtste finales van het WK in Qatar zitten erop. Portugal, dat Zwitserland vernederde, voegde zich gisteren als laatste land bij de laatste acht. En dus weten we welke landen tegen elkaar moeten.

Marokkaanse spelers brengen mooi eerbetoon aan Nouri

Marokko zorgde gisteren voor een daverende stunt door Spanje na strafschoppen uit te schakelen. De spelers vierden feest en brachten in de kleedkamer een mooi eerbetoon aan Abdelhak Nouri.

Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui speelden in 2017 met Nouri samen bij Ajax toen hij in elkaar zakte tijdens een oefenduel met Werder Bremen. Hij liep blijvende hersenschade op.

Welkom!

Vandaag wordt er voor het eerst dit WK niet gevoetbald; er staat een rustdag op het programma. Acht landen zijn er nog maar over, waaronder het Nederlands elftal.

De ploeg van Louis van Gaal traint vandaag besloten.

Lees hier het liveblog van gisteren terug.