Andries Noppert
NOS Voetbal

Noppert leeft nuchter naar Argentinië toe: 'Messi kan ook strafschoppen missen, hè?'

Andries Noppert zou zo uit een stripboek van Kuifje kunnen zijn gelopen. De Oranje-doelman beseft dat hij met zijn nuchtere voorkomen en goede WK-prestaties veel aandacht krijgt, maar de Fries blijft kalm en inhaleert alle momenten.

Ook tijdens de internationale persconferentie van Oranje op het complex van de Qatar University, waar Noppert met aanvoerder Virgil van Dijk achter de tafel zit van een propvolle perszaal, geniet de keeper uit Joure van het avontuur waarin hij terecht is gekomen.

Onderonsje met Van Dijk

Vlak voor de start van het persmoment denkt Noppert dat Van Dijk hem op het verkeerde been wil zetten als de Oranjecaptain zijn microfoon aanzet, op aanwijzing van de perschef. De doelman vertrouwt de grijns van zijn aanvoerder niet en drukt daarna een aantal keer wat onzeker op de knop.

Het is een minuscuul moment waaraan je kan zien hoe ontspannen de verhoudingen binnen Oranje momenteel zijn. "Dit is nieuw voor mij, maar alleen maar leuk", zegt Noppert op inmiddels kenmerkende wijze over zijn WK en de bijbehorende aandacht.

Ook de aanstaande kwartfinale tegen voetbalgrootmacht Argentinië en voetbalgod Lionel Messi brengt de voormalig doelman van onder meer Foggia en Go Ahead Eagles totaal niet uit evenwicht. "Angst? Dat zeker niet. Er zal op een gegeven moment wel spanning komen. Je moet spanning hebben, anders kun je net zo goed stoppen. Maar nerveus? Dat niet."

Boottochtje

Noppert keek eerder deze week wel even zijn ogen uit toen hij met de Oranjeselectie een ontspannen boottochtje maakte aan de oevers van Doha. Hij had nog nooit op zo'n dure boot gevaren. Het brengt hem verder niet van zijn stuk.

"Ik moet gewoon mezelf zijn en dat accepteren alle jongens gelukkig", aldus Noppert, die ondertussen met een goedkeurende en trotse blik door Van Dijk wordt gadegeslagen. "Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Ik doe het op mijn manier. Dit is wel een andere wereld, maar daardoor ga ik mij niet anders gedragen."

Andries Noppert afgelopen zondag als cameraman tijdens de training van Oranje, Virgil van Dijk kijkt toe

De internationale media maken ook voor het eerst echt kennis met de nuchtere Noppert achter de microfoon tijdens een persconferentie.

En uiteraard vertelt hij met een glimlach nogmaals over 'zijn jongensboek' en dat hij een WK-deelname nooit voor mogelijk had gehouden, inclusief dankwoord aan Louis van Gaal.

Maar hoe denkt Noppert te reageren zodra hij mogelijkerwijs Messi tegenover zich krijgt bij een strafschop, zo vraagt een buitenlandse journalist. "Dan zal ik er klaar voor zijn. Maar hij kan ook een strafschoppen missen, dat hebben we aan het begin van dit toernooi gezien. Hij is ook maar een mens, net zoals wij."

Was getekend, Andries Noppert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl