NOS Voetbal

Aké heeft nog geen Messi-advies ingewonnen bij Guardiola: 'Leuke opdracht'

Nathan Aké en Jurriën Timber lijken de belangrijkste schilden die het Nederlands elftal vrijdagavond (20.00 uur) kan inzetten tegen de grote kleine man van Argentinië: Lionel Messi in de kwartfinales van het WK voetbal.

Het is daarom niet verrassend dat zij dinsdagnamiddag verschenen op een persconferentie. "Hij is één van de grootste spelers ooit. Het is een leuke opdracht om hem af te stoppen", zegt Aké.

De verdediger van Manchester City wordt bij zijn club getraind door Pep Guardiola. Onder hem boekte Messi tussen 2008 en 2012 grote successen bij Barcelona. De Spanjaard weet dus goed hoe Messi in elkaar steekt. Hij zou Aké nuttige adviezen kunnen geven. Dat is echter (nog) niet gebeurd. "Ik heb geen contact met Guardiola gehad."

Ontspannen

Het tekent misschien wel hoe ontspannen Oranje toewerkt naar de wedstrijd tegen Argentinië. Aké zegt dat de spelers het na de overwinning op de Verenigde Staten niet veel hebben gehad over Messi. "We hebben relaxte dagen gehad en niet aan hem gedacht."

Ondanks de "relaxte" voorbereiding, is er één ding waar Aké niet met een fijn gevoel naar kijkt. De 27-jarige verdediger staat op scherp na een gele kaart tegen Qatar. Als hij weer een kaart krijgt, dan is hij geschorst voor een eventuele halve finale. "Dat is niet lekker spelen. Aan de andere kant: het is belangrijk om te winnen en daarna zien we wel wie gaat spelen."

Naast Aké staan ook Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Teun Koopmeiners op scherp. Gele kaarten worden op het WK kwijtgescholden na de kwartfinales.

Geschiedenis schrijven

Als Argentinië wordt verslagen, dan heeft Nederland op dit WK van vier 'continentwinnaars' gewonnen. Qatar werd kampioen van Azië, de Verenigde Staten van Noord-Amerika, Senegal van Afrika en Argentinië van Zuid-Amerika.

Aké waakt ervoor dat tijdens de aankomende kwartfinale de focus alleen op Messi komt te liggen. "Ze hebben meerdere goede spelers. Het wordt een grote wedstrijd." Ook komt het volgens Aké niet alleen aan op hem en Timber. "Tactiek is ook erg belangrijk."

Dat beaamt de wat minder spraakzame Timber: "We moeten het als team doen."

Op deze manier hoopt de verdediger van Ajax dat Nederland, net zoals in 1998, kan winnen van Argentinië. "We kunnen ons allemaal de treffer van Dennis Bergkamp herinneren. Wij willen ook geschiedenis schrijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl