Louis van Gaal tijdens een mediamoment van het Nederlands elftal op het Qatar University trainingscomplex
NOS Voetbal

Van Gaal: 'We hebben met Argentinië nog een rekening te vereffenen'

Louis van Gaal ziet in de beste speler van de Argentijnen ook een grote mogelijkheid voor Oranje, dat vrijdag Lionel Messi treft in de kwartfinale van het WK voetbal.

"Inderdaad is Messi de gevaarlijkste en creatiefste speler", benadrukt Van Gaal. "Aan de andere kant speelt hij bij balbezit van de tegenstander niet veel mee. Daar liggen ook onze kansen."

WK 2014

Opnieuw dus Nederland tegen Argentinië voor Van Gaal. Net als in 2014, toen zijn droom om wereldkampioen te worden na penalty's uiteenspatte.

"We hebben nog een rekening te vereffenen", meent Van Gaal. "Ik denk er niet graag aan terug. Ik dacht dat we zouden winnen. Ik heb ook 'winnend' gewisseld. Huntelaar gebracht, terwijl ik daarna niet meer Krul (voor de penalty's, red.) kon brengen."

De kwartfinaleplaats neemt volgens Van Gaal, nog geen druk weg bij Oranje.

"Nee, wij willen kampioen worden. Ik ben er vroeg mee begonnen. En dat is overgenomen door de spelers. Ook al is het niet de grootste kans, we gaan ervoor", aldus Van Gaal, die de fans oproept positief te supporteren. "Gewoon naar de wedstrijd kijken en gaan juichen, dan zullen we daar veel steun uit ontlenen."

De groep wordt steeds hechter, merkte Van Gaal tijdens de rustdag van maandag. Hij observeerde vooral de spelers.

"De wijze waarop ze met elkaar omgaan. Het suppen, dat soort dingen. En die muziek, dat vond iedereen niks, maar dat vond ik geweldig. Ik ben ook zo'n figuur dat de muziek altijd hard zet." De bondscoach hield echter niet van het genre. "Rampestamp-muziek. Ik zou het niet opzetten, want ik ben meer een romanticus. Ik vind het wel leuk om het een keertje mee te maken."

Als Oranje de Argentijnen weet te verslaan, wacht mogelijk Brazilië in de halve finale. "Ik heb in de Nederlandse media gelezen dat het sprankelend was. Gewoon een counterploegje..."

Stoppen als bondscoach?

Van Gaal weet nog niet of hij na het WK definitief stopt als trainer. "In principe wel", vertelt de 71-jarige bondscoach. "Want ik heb deze functie in het belang van het Nederlands voetbal nog een keer aangenomen. Maar zeg nooit nooit. Je weet ook niet welke aanbiedingen er komen."

  • NOS
  • NOS
    Het speelschema van het WK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl