Johan Cruijff
NOS VoetbalAangepast

Dagboek Doha: hoe Cruijff een vol KLM-toestel liet wachten op de NOS

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

Soms borrelen er, in deze drie weken dat we nu in Doha zitten, fraaie verhalen op van WK's uit het verleden. Verhalen waarvan het zonde zou zijn om ze niet door te vertellen.

Zoals dit verhaal over de macht van Johan Cruijff, verteld door geluidsman/editor Bart-Jan van der Tuin, die voor de NOS in Qatar is. We hebben het over het (Oranjeloze) WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea.

Op naar Barcelona

"Johan Cruijff was analist van Studio Sport. Hij woonde in Spanje en had geen trek om steeds naar Hilversum toe te komen. Daarom gingen wij tijdens het WK een paar keer die kant op. Naar zijn vakantiehuis op een berg in de buurt van Barcelona."

"Jack van Gelder deed het interview. Hij keek met Cruijff samen in de woonkamer naar de wedstrijd en na afloop namen we de analyse op in de tuin. En die moest ik dan monteren."

Bekijk in de video hieronder een van de analyses van Cruijff tijdens het WK van 2002.

2002: Cruijff analyseert WK vanaf rand Spaans zwembad

"Bij vroege wedstrijden vlogen we dan terug met de montage. Dat was toen nog een band, die brachten we naar Hilversum, waar het dan voor de avonduitzending kon worden ingestart. Bij een late wedstrijd maakten we gebruik van een lokaal tv-station, waar we het item dan konden doorstralen."

In de file naar het vliegveld

"Na zo'n vroege wedstrijd had ik snel gemonteerd en zouden we met KLM terugvliegen naar Amsterdam. Dus wij richting het vliegveld, kwamen we helemaal vast te staan."

"Jack zat achter het stuur en zei: jongens, dit wordt een probleem. Zo gaan we het vliegtuig niet halen en haalt ons item de uitzending niet. Maar ik kan één ding doen en dat is Johan bellen met de vraag of hij kan helpen."

"Dus wij in de file bellen met Cruijff. Jack legde de situatie uit en Johan zei alleen dat hij wel even contact op zou nemen met de KLM en ons dan terug zou bellen. Dus een paar minuten later belde Cruijff terug."

Johan Cruijff en Jack van Gelder samen tijdens een voetbalwedstrijd

"Cruijff vertelde dat het allemaal geregeld was, dat we wel een beetje door moesten rijden, maar dat het vliegtuig op ons zou wachten. We konden de auto gewoon voor de deur zetten, ook dat zou hij regelen."

Instappen en weg

"En we hoefden onze spullen niet in te checken. Camera, statief enzo moesten we meenemen als handbagage. Zo gezegd, zo gedaan."

"Dus wij kwamen aan en er stond inderdaad iemand van de KLM ons buiten op te wachten. Ze nam ons meteen mee naar het vliegtuig, waar we met al onze spullen als laatste het vliegtuig instapten."

"Ze hebben, denk ik, een minuut of twintig op ons gewacht. Dus wij stapten in, de deuren gingen dicht en we vlogen meteen weg. Dat zou niemand voor elkaar hebben kunnen krijgen, maar Cruijff blijkbaar wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl