ANP
NOS Voetbal

Dagboek Doha: de man die Depay klaarstoomde (en credits krijgt van Van Gaal)

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar.

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar.

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

Bondscoach Louis van Gaal laat zijn naam zo nu en dan vallen op een persconferentie. Leo Echteld. De fysiotherapeut van het Amsterdamse Fysiomed, waar de met blessures worstelende Memphis Depay zich liet klaarstomen voor het WK.

Eigenlijk is het idee om, ergens hier in Doha, koffie te drinken met Echteld, die al ruim dertig jaar meeloopt in de top. Noem een grote naam in de voetballerij en de kans is groot dat Echteld ermee heeft samengewerkt of met zijn handen aan heeft gezeten.

Van Marokko via Kameroen naar Japan en van Wales via de Verenigde Staten naar Nederland; met zijn team begeleidt hij voetballers van heel wat WK-gangers. In totaal een kleine twintig spelers, verdeeld over acht landen.

Rondom het WK eisen veel van die spelers zijn aandacht op. Spoedbezoekje hier, spoedbezoekje daar. Inmiddels is de koffie in Doha al aardig afgekoeld. Echteld is terug in Nederland, om een dag later weer naar Italië te gaan voor werk. Dan maar een belletje tussendoor.

Hoe is het dat Van Gaal je naam zo vaak noemt?

"Bijzonder. Want dat hoeft hij niet te doen, we doen gewoon ons werk. Ik ben hem dankbaar. Louis is ook de coach met wie ik ooit begin jaren negentig ben begonnen bij Ajax. Ik heb Oranje met hem gedaan, ben in Barcelona geweest."

Pro Shots
Edgar Davids met Leo Echteld (2001)

"Maar als we ons werk slecht zouden doen, dan zou hij dat, in al zijn eerlijkheid, ook zeggen. Want wat we doen, gaat niet om lolly's."

Wat heb je precies voor dit WK voor Oranje gedaan?

"Daar kan ik uit privacyoverwegingen nog niet veel over vertellen, na het WK misschien. Ik kan wel zeggen dat we met Memphis, de KNVB en Barcelona goed hebben kunnen samenwerken, om hem zo goed mogelijk op het WK te krijgen. En verder verzorgen wij het hele jaar door internationals."

Hoe zit je dan te kijken als Memphis scoort?

"Dan ben ik vooral blij voor hem. En Oranje. Ik weet dat hij er, na een lastige seizoenstart, echt heel hard voor heeft moeten werken."

ANP
Leo Echteld met Robin van Persie bij Oranje

"Ons vak is mede bijzonder, omdat je bij een blessure iemand treft in een voor die persoon lastige situatie. Dan is het mooi als je vanuit dat uitgangspunt kunt helpen."

Je bent dus alweer weg uit Qatar. Hoe zag het WK er voor jou uit?

"Ik ben net als voor het EK erg actief geweest bij Wales. Daar heb ik toen met zoveel plezier gewerkt voor sterspeler Aaron Ramsey en de bond, dat ik er graag terugkom. Na een seizoen met weinig minuten bij Juventus, speelt hij nu bij OGC Nice. Afhankelijk van de wens van de speler maak je, in samenspraak met de bond, een programma."

Wat is je bijgebleven van Doha?

"Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk niks. Je bent in ons vak intensief met je werk bezig. Je werkt echt naar momenten toe. Het is geen negen-tot-vijf-baan, ondertussen gaat het gewone werk ook weer door."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl