Ruud van Os met zijn vriend, de Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter
NOS Voetbal

Dagboek Doha: hoe groots Amerika is in verliezen, weet deze vriend van Berhalter

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

Nederland-Verenigde Staten, achtste finales WK 2022. Een uur of twee voor de aftrap. De trappen van het Khalifa Stadion op. Plots kijk ik tegen een grote, witte rug aan met daarop in rode letters 'Berhalter'.

Het is een prachtig shirt. Wit, met een blauwe kraag, met daarin dan weer een streepje wit, afgemaakt met een laagje rood. En rond de mouwen hetzelfde patroontje.

Bekend gezicht

Het shirt van de Verenigde Staten van, ik gok, zo rond midden jaren negentig. De man, goed gebruind en een kale kop, draait zich om. Hey, da's een bekend gezicht. Hij was van de week nog op televisie.

Het is de Nederlander Ruud van Os, oftewel de voormalig stadionspeaker van Sparta, die onlangs nog vertelde over zijn vriendschap met Gregg Berhalter, de bondscoach van Oranje-tegenstander Amerika.

"Ik ben hier op uitnodiging van Gregg z'n familie", vertelt Van Os, terwijl hij zich begeeft in een groep uitgedoste Amerikanen, die in de rij voor het eetkraampje staan. "Dit is zijn vrouw en dit zijn z'n kinderen."

Z'n vriend Berhalter heeft Van Os een voorwaarde gesteld om te mogen komen. De Nederlander mag niet in het oranje komen, maar moet iets wits aan. Daar heeft Van Os zich dus keurig netjes aan gehouden. "Ook onder dit shirt zit nog een wit shirt", lacht hij ontspannen.

Groots in verliezen

Negentig minuten voetbal later is de stemming, ook bij Van Os, heel anders. Het Nederlands elftal is met 3-1 te sterk en stuurt de Verenigde Staten terug naar huis. Het stadion loopt leeg, behalve de vakken met familie en vrienden.

"Ik vind Amerikanen altijd groots in hoe zij weten om te gaan met verlies", vertelt Van Os vanaf de tribune. "Dat zie je nu. De spelers en trainers melden zich bij de familie in dit vak. Het is stil, maar er wordt veel geknuffeld. We steunen elkaar."

De familie Berhalter is nog in afwachting van 'hun' Gregg. De bondscoach is nog bezig met interviews. Ondertussen maakt Van Os zich al zorgen. "Voetbaltrainers zijn hired to be fired, ook in Amerika. Dus dat zal best door zijn hoofd gaan. Dit is wel een dreun."

Ruud van Os in zijn Amerikaanse shirt uit de jaren negentig op de tribune

Maar heeft Van Os, chef sport van RTV Rijnmond, dan als Nederlander niet stiekem gejuicht? "Nee hoor, mijn gevoel ligt bij Gregg. Ik heb een keer heel hard gejuicht en dat was toen de 2-1 viel."

"Het wij-gevoel is hier zo sterk bij deze mensen. En ik heb daar twee dagen onderdeel van uit mogen maken. Echt heel mooi. Vannacht vlieg ik weer terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl