Muurschilderingen van Mohammed Kudus in zijn geboorteplaats Nima
NOS Voetbal

Dagboek Doha: de muurschildering van WK-sensatie Kudus, de trots van Nima

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

De een noemt hem de beste speler van het WK tot nu toe. De ander zegt dat hij het niveau van Ajax is ontgroeid. Mohammed Kudus maakt indruk in Qatar en ver daarbuiten. Een fijn gespreksonderwerp.

Kudus, 22 jaar oud, geboren in Nima, regio Accra. Aanvallende middenvelder. Ajacied, maar hier in Doha toch vooral international van Ghana. Tweevoudig doelpuntenmaker op een wereldkampioenschap.

Ajax te min?

"Het is een kwestie van tijd dat hij naar een grotere club gaat", voorspelde voormalig Ghanees international Kevin-Prince Boateng van de week op de Duitse televisie.

"Ik denk dat Ajax te min voor hem begint te worden", zei ploeggenoot Iñaki Williams op de Spaanse radio over Kudus. Hij is hot, hier op het WK. Zoveel is duidelijk.

Kudus na een van zijn goals op het WK

"Op dit moment is Kudus de grootste voetbalster van ons land", vertelt de Ghanese journalist Ibrahim Zibrilla van Metro TV in het IBC, het enorme perscentrum in Doha.

Op z'n telefoon laat hij een foto zien van een muurschildering. Een metershoge en -lange muur, vol met portretten van Kudus, omringd door de prachtige kleuren van Ghana. "Dit is in Nima, waar hij vandaan komt."

Na de foto laat hij ook nog een video zien, waarbij graffiti-artiest Moh Awudu uitlegt waarom hij vindt dat Kudus deze toch wel enorme eer verdient.

"Kudus is een droom voor onze gemeenschap. Hij inspireert een nieuwe generatie, omdat hij een voorbeeld is van iemand die hier opgroeit en het kan maken", stelt de kunstenaar.

Bondscoach gaat niet mee in Kudus-mania

Zibrilla is het met hem eens. Volgens de journalist wordt Kudus, die nog tot en met 2025 vastligt in Amsterdam, gezien als een erg normale, sociale en rustige jongen. Je krijgt hem niet snel gek.

Bekijk hieronder de goals van Kudus tegen Zuid-Korea.

Net als bondscoach Otto Addo. Aan de Kudus-mania wil hij (nog) niet meedoen. Dat blijkt wel op de persconferentie. Op vragen over de uitblinker en diens toekomst, gaat hij niet in.

"Ik vind het een eer om over Kudus en onze spelers te mogen praten met jullie, maar zijn toekomst interesseert ons nu niet", reageert Addo, die een klein beetje geïrriteerd lijkt.

"Ik begrijp dat de doelpuntenmakers het meest in de aandacht staan, maar we hebben ook sterke spelers achterin. Kudus is een geweldige voetballer, maar zijn toekomst is nu niet mijn probleem."

Gelukkig laat Zibrilla zich wel uit over de carrière van Kudus. "Ajax is een mooi startpunt voor een grote carrière, maar ik denk wel dat Kudus na dit seizoen verder moet kijken naar een grotere club. We zien hem in Ghana als de toekomst van ons team."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl