NOS Voetbal

Twaalf jaar na pikante handsbal zegt Suárez nog altijd geen sorry tegen Ghana

  • Thierry Boon

    NOS-redacteur in Qatar

  • Thierry Boon

    NOS-redacteur in Qatar

Wanneer een Ghanese verslaggever een vraagt stelt, is er even oogcontact tussen de Uruguayaanse journalisten. Een lachje volgt. Het onvermijdelijke onderwerp wordt eindelijk aangesneden.

Vanaf het moment dat Luis Suárez, blauw trainingsshirtje, de volgestroomde perszaal in Doha binnenloopt, weet hij de ogen van de Ghanese journalisten volledig op zich gericht. Wanneer de Uruguayaanse spits in een vraag "de duivel" wordt genoemd, is de spanning voelbaar.

Luis Suárez

"Ik hoef er geen sorry voor te zeggen", reageert Suárez, 35 jaar inmiddels, in alle rust. "Ik maakte hands, maar de speler van Ghana miste de strafschop. Ik niet."

De handsbal

Even terug naar 2010. De kwartfinale van het WK in Zuid-Afrika: Ghana - Uruguay. In de laatste minuut van de verlenging lijkt Ghana de winnende maken, totdat Suárez de bal vlak voor de lijn uit het doel mept.

De spits, toen nog Ajacied, voorkomt daarmee een zeker doelpunt. Hij krijgt rood en Ghana een penalty. Die wordt gemist door Asamoah Gyan, waarna een strafschoppenserie volgt, die gewonnen wordt door Uruguay.

Sindsdien wordt Suárez gehaat in Ghana, waar de actie wordt bestempeld als nogal onsportief. In andere delen van de wereld, voornamelijk in Zuid-Amerika, noemt men het juist een voorbeeld van een killersmentaliteit. Suárez zelf zegt na afloop dat hij geen keus had en spreekt van een "nieuwe hand van God".

Bekijk hier hoe Suarez met een handsbal winst van Ghana voorkwam:

Twaalf jaar later ontmoeten de landen elkaar in Qatar weer op een WK, dit keer in de laatste groepswedstrijd. Uruguay, na twee duels pas één punt, moet winnen, wil het een goede kans maken om door te gaan. Ghana staat er met drie punten beter voor.

Geen spijt

De pikante handsbal blijft door de Uruguayaanse media onbesproken in de persconferentie een dag voor de wedstrijd, maar journalisten uit andere landen vragen er wel naar. Suárez heeft nog altijd geen spijt van zijn actie, dat is duidelijk.

"Als ik een tackle had gemaakt en daarbij een speler had geblesseerd, dan had ik sorry mogen zeggen. Maar dit is niet mijn fout. De Ghanees die destijds miste, zei daarna dat hij hetzelfde zou hebben gedaan als ik."

Uruguayaanse fans bedanken Suárez voor zijn handsbal

Die opmerking strookt met wat de Ghanese coach Otto Addo een kwartiertje later op precies dezelfde stoel zegt, wanneer ook hij gevraagd wordt naar de handsbal van toen. "Het is voor mij geen onderwerp", aldus Addo.

"Andersom zouden we hebben gezegd dat het normaal is dat een speler alles doet om te winnen. Het was, ook voor mij toen voor de tv, een treurige dag. Maar ik snap het. Ik wens me spelers die er alles voor over hebben om door te gaan."

Revanche

In de Ghanese pers wordt er veelal gesproken over de kans op revanche tegen Suárez. De Uruguayaan zelf denkt niet dat het een thema is, vrijdagavond op het veld in Al Janoud. "De spelers van nu waren toen misschien een jaar of acht."

De oud-aanvaller van FC Groningen komt met een ander voorbeeld uit het verleden. Het bijtincident op het WK in 2014 met de Italiaan Giorgio Chiellini. "Ik maakte een fout, daarna schudden we de hand en liepen later arm om arm van het veld in de Champions League. Je kunt niet in het verleden blijven hangen", stelt Suárez.

Daarover gesproken: Suárez miste door zijn rode kaart dus de halve finale, waarin Nederland de tegenstander was. Het werd de wedstrijd van de pegel van Giovanni van Bronckhorst. Oranje naar de finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl