Pien Meulensteen op haar commentatorspositie tijdens het WK in Qatar
NOS Voetbal

Pien en René Meulensteen samen op WK: zij als commentator bij BBC, hij als trainer

  • Eline de Zeeuw

    verslaggever in Qatar

  • Eline de Zeeuw

    verslaggever in Qatar

"Of course it's Cody Gakpo! He scored on matchday 1, he scored on matchday 2 and he's done it again. The Netherlands are into the knock-outs!"

Pien Meulensteen doet haar headset af en legt de lipmicrofoon weg. Voor de BBC heeft ze net het commentaar bij de wedstrijd van Nederland tegen Qatar verzorgd. "Extra speciaal", vindt ze. Want zoals haar naam al doet vermoeden - "Pien op z'n Engels is best lastig" - liggen haar roots in Nederland en voelt ze zich Nederlandse, al woonde ze er nooit.

"And they got the job done, zoals ze in het Engels zeggen. Ik had verwacht dat ze meer zouden scoren, maar ze zijn door naar de laatste zestien daar gaat het om. Leuk voor Nederland."

In Qatar maakt Meulensteen (25) haar WK-debuut voor de BBC. Sinds een jaar behoort ze tot de groep vaste voetbalcommentatoren van de Engelse tv-zender. Dat ze daar als jonge vrouw deel van uitmaakt is in Engeland niet langer bijzonder. "We zijn inmiddels met een hele groep vrouwen. Voor mij is het vooral bijzonder dat ik commentaar geef bij een wedstrijd van uitgerekend Nederland. Het land waar mijn opa en oma wonen, waar ik het paspoort van heb."

Een groot voordeel voor Meulensteen: op de uitspraak van de namen van de Nederlandse spelers hoefde ze niet te studeren. "Van Dijk, Berghuis, De Jong dat vinden ze allemaal heel moeilijk in Engeland. Ik moet m'n collega's soms uitleggen hoe je het goed uitspreekt. Dat vind ik wel leuk", lacht ze.

Familie op het WK

Pien is niet de enige Meulensteen op het WK. Ook vader René is aan het werk in Qatar. Jarenlang was hij assistent-trainer van Sir Alex Ferguson bij Manchester United, en inmiddels is hij assistent-bondscoach van Australië.

"Ik grapte nog tegen mijn vader dat hij 58 moest worden om zijn debuut te maken, en ik 25. Ik zei: papa, ik ben er een stuk sneller dan jij", lacht Pien. "Zonder gekheid, het is super dat wij hier allebei zijn."

Vader René kan op zijn beurt even hard grijnzen om de opmerking van zijn dochter. "Baas boven baas, zullen we maar zeggen", zegt hij in de coulissen van het Al Janoub Stadium, vlak nadat zijn Australië zich tegen Denemarken voor de achtste finales heeft gekwalificeerd. "Ik ben echt heel erg trots op wat ze doet, en het is geweldig wat ze meemaakt. Natuurlijk was het extra leuk dat ze commentaar deed bij Nederland - Qatar. Dat is hartstikke mooi."

René Meulensteen is namens Australië op het WK in Qatar

Ook Meulensteen senior debuteert dus op het WK. Living the dream, noemt René alle hoogtepunten die de familie hier in Qatar meemaakt. En ja, voor vader en dochter zou het de kers op de taart zijn als Pien nog een keer commentaar voor de BBC kan doen van het Australië van René.

Toch dat lijkt dit WK niet meer te gaan lukken, want na de groepsfase vliegt Pien terug naar huis, naar Wilmslow. "Chillen voor kerst, en vanaf de bank kijken hoe ver Oranje komt. Ik ben altijd voor Nederland. Ik hoop dat ze heel ver komen."

René kan het niet laten de bal nog even terug te kaatsen naar zijn dochter. "Pien mag dan een stuk eerder op het WK staan, ik ben verder gekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl