Jan en Youri Mulder
NOS Voetbal

De ergernissen van Jan en Youri Mulder: 'België speelt gewoon heel slecht'

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

De een, groot geworden bij het deftige Anderlecht, voelt tijdens het WK voetbal mee met de Belgen. De ander, voormalig speler, trainer en bestuurder bij Schalke 04, kijkt nooit onbevooroordeeld naar de Duitsers.

Op de dag dat het er in Qatar voor zowel de Rode Duivels als de Mannschaft een klassiek geval van erop of eronder is, laten Jan en Youri Mulder hun licht schijnen over de kansen van beide Europese grootmachten.

Vader Jan (77), goed voor vijf interlands voor het Nederlands elftal, is onverbiddelijk. Het spel van de Belgen? "Niet om aan te zien."

Youri (53 jaar, negen wedstrijden in het shirt van Oranje), schrijft op zijn beurt de Duitsers niet af. Of beter: nog niet. "Want die verdediging vol stuntelaars baart me toch zorgen."

Vijf vragen. Oneindig meer antwoorden.

Om wie moeten we ons de meeste zorgen maken: België of Duitsland?

Jan: "België. Dat speelt niet goed, er is ruzie in de selectie. Ik geef ze weinig kans om van Kroatië te winnen. Dat gaat me aan het hart, ja. Maar als de pijn langzaam komt, dan wen je eraan. Je hebt dit zien aankomen, hè?"

"Die heibel in de spelersgroep, dat is het ergste. Ik ben geen groot fanaticus waar het dat begrip teamverband betreft. Maar een klein beetje over een eenheid beschikken is wel handig."

Krijgt de Belgische bondscoach Roberto Martinez Kevin De Bruyne nog aan het voetballen in Qatar?

Youri: "Voor de wedstrijd tegen Marokko zei Eden Hazard, op zoals dat tegenwoordig genoemd wordt matchday minus one, dat de verdedigers van België heel goed zijn, maar dat ze ook weten dat ze niet meer de snelsten zijn."

"Zulke uitspraken zorgen voor tweespalt in de selectie. Of eigenlijk moet ik zeggen: meerspalt. Want er is ook nog Kevin de Bruyne die vindt dat Toby Alderweireld de ballen niet lang, maar juist kort moet spelen. Best wel een onhandige uitspraak natuurlijk, onmiddellijk na de wedstrijd tegen Canada waarin Michy Batshuayi scoort uit een lange bal van Alderweireld."

"In België is de discussie gaande hoe je De Bruyne beter aan het spelen krijgt. Met een ander systeem, wellicht. Alleen denkt de bondscoach op zijn beurt: ik speel al zes jaar zo, ik kijk wel uit."

"Martinez houdt vast aan zijn selectie. Het gekke is alleen dat het in de praktijk één groot kippenhok blijkt te zijn. Terwijl je juist een vriendengroep moet hebben. Daaruit blijkt dat hij te lang heeft gewacht met het inbrengen van vers bloed."

De Rode Duivels zijn in eigen land inmiddels omgedoopt tot Witte Duivels. Zijn de spelers inderdaad te oud?

Jan: "Tegenwoordig is het voetbal steeds vaker gebaseerd op snelheid van handelen. En diepte. Na dat eindeloze breien achterin moet je iemand de diepte in kunnen sturen. Ze missen Romelu Lukaku enorm. En Eden Hazard speelt op hooguit zestig procent. Daar hebben ze ook niet veel aan."

Met deze gefotoshopte afbeelding wordt in België de spot gedreven met de 'Witte Duivels'

"En spelers die diepte in hun spel hebben, stelt Martinez dan niet op. Mannen als Loïs Openda, Jérémy Doku. Die wachten nog op, zoals dat tegenwoordig zo fraai heet, speelminuten."

"Iedereen heeft er in België de mond van vol. Het gaat om groepsverband. Balans. Maar dat is het probleem helemaal niet." En dan, met karakteristieke Jan Mulder-dictie, inclusief wijzend vingertje. "Zé! Spélen! Gewóón! Héél! Slécht!"

"Dat geldt overigens ook voor Nederland. Allemaal de schuld van de trainers."

Welk land steekt er op dit WK bovenuit?

Jan: "Bijna geen. Als ik Brazilië zie spelen, denk ik hetzelfde. Het aankijken niet waard. Die Brazilianen slepen zich elke wedstrijd traag naar de overkant van het veld, na eerst eindelijk de bal op de eigen helft eindeloos heen en weer te hebben gespeeld."

"Modern voetbal, heet dat. Het is om op te schíeten zo erg."

Youri: "Modern voetbal, dat was ook Spanje tegen Duitsland. En dat was nou weer niet om op te schieten."

Jan: "Dat klopt. Helaas zijn dat uitzonderingen. Het probleem is dat trainers bijna altijd uitgaan van negatieve gedachten. Laat ik een voorbeeld noemen. Het hete hangijzer van België voor de wedstrijd tegen Marokko was de tandem Hakim Ziyech-Achraf Hakimi. Maar volgens mij spelen die bij de tegenstander."

"Het eerste waar Martinez aan denkt is: hoe houden we die twee onder controle? Néé! Je moet aan je eigen spel denken. Dat gebeurt nog maar zelden."

Boufal kon volgens Youri Mulder uitblinken bij Marokko, omdat België zich teveel op de rechterkant focuste

Youri: "Die wedstrijd tegen Marokko begon en dat hele elftal van België helde meteen volledig over naar rechts. Vervolgens kwam Thomas Meunier alleen maar in de problemen en speelde Sofiane Boufal een geweldige wedstrijd."

Jan: "Het is niet meer uit te roeien, hè? De clean sheet. Hoe houden we de nul? Wáárom? Speel een leuk partijtje voetbal! Dat heeft veel meer voor- dan nadelen. De spelers worden alleen maar volgepropt met informatie."

Youri: "Eigenlijk moet je het positief bekijken. België zit gewoon na twee wedstrijden al in de knock-outfase. Dat duel tegen Kroatië is do or die. De Belgen zitten in de zestiende finales."

Jan: "Ik vind dat een geniale uitvlucht, Youri. Dat is de beste manier om die wedstrijd te bekijken. Maar ik zie ze al met één been op de vliegtuigtrap staan."

Gaat Duitsland het wel redden?

Jan: "Ik zal het Vangaaliaans zeggen: Duitsland wordt wereldkampioen. Dat ben ik aan het imagineren. Of beter: einbilden!"

"Ik heb een soort sympathie voor Duitsland. En ik heb er vertrouwen in. Want ze leveren bijna altijd. Dat WK van vier jaar geleden was een uitzondering. Toch heeft Duitsland niet de beste ploeg. Frankrijk en Spanje zijn beter. Die Spanjaarden spelen prachtig technisch spel. Die gooien het meer op de aanval dan op de verdediging."

Youri: "Duitsland heeft Niclas Füllkrug."

De Duitse spits Niclas Füllkrug mist een tand

Jan: "Die jongen is beter dan ik dacht, moet ik eerlijk toegeven. Hij is lichtvoetig en snel. Terwijl ik dacht dat het zo'n dikkerdje was. Het mooie is dat hij een voortand mist. Al deden ze dat vroeger in Engeland iets rigoureuzer. Daar had je spitsen die gewoon vier voortanden misten. Nobby Stiles, Joe Jordan, zulke mannen."

Youri: "Toch denk ik niet dat Duitsland wereldkampioen wordt. Ik vind dat ze een beetje een stuntelige verdediging hebben."

Jan: "Ik zeg je dat Füllkrug de nieuwe grote man wordt bij Duitsland. Ik voorzie een scenario als bij de WK van 1990, waar de Italiaan 'Totò' Scillachi vanuit de tweede Italiaanse divisie met zes doelpunten topscorer werd van het toernooi. Ik zeg: alle ballen op Füllkrug!"

Youri: "Als je het aan mij vraagt, wordt Frankrijk wereldkampioen. Dat heeft gewoon de beste ploeg."

Ten slotte: in welke fase van het toernooi strandt Oranje?

Youri: "De kwartfinale. Eerst die wedstrijd tegen de Verenigde Staten afwerken. Die wordt wel gewonnen. Daarna wachten de écht grote landen en wordt het lastig."

Jan: "Je luistert een beetje te veel naar Louis van Gaal. Je begint te malen. Ik bedoel: je ziet dat spel toch?"

Denzel Dumfries en Louis van Gaal

Youri: "Nederland moet alleen het spelen met wingbacks opgeven. Dat was jaren geleden het systeem van de toekomst. Alleen zie je vandaag de dag geen enkel ander land zo spelen. Het voetbal is in een jaar tijd compleet anders geworden. Van Gaal moet van dat systeem met wingbacks afstappen."

Jan: "Het begint allemaal bij de aftrap van het Nederlands elftal. Waar gaat die bal naartoe? De scheidsrechter geeft bij het fluitsignaal het goede voorbeeld, die wijst met zijn arm in de richting van het doel van de tegenstander. Maar nee, die eerste bal gaat linea recta vijftig meter achteruit, richting eigen keeper."

"Gooi die bal meteen naar voren! Dat is beter dan dat hémeltergende achteruitvoetbal. Zeg eens Youri, hoe ver komen ploegen die hemeltergend spelen op een WK?"

Youri: "Niet ver."

Jan: "Dat bedoel ik!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl