De teams van Nederland en Qatar gezamenlijk op de foto, beide landen zijn door op het WK voor fans
NOS Voetbal

Dagboek Doha: Oranje mag blijven dromen van wereldbeker uit handen van Beckham

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

Het is heet, stil en verlaten op het imposante Fan Festival. Op de achtergrond (zoals eigenlijk op elke plek hier) de skyline van Doha, op de voorgrond een man die met een bezem over het verschroeiende asfalt gaat. Waarom is mij onduidelijk.

De ultragrote schermen staan nog uit. De verkooppunten zijn voornamelijk nog gesloten. Alleen op wat zitzakken in de schaduw zitten mensen. De rust regeert. Alhoewel: in de verte klinkt onvervalst voetbalgeluid.

WK voor fans

"Ze weten het niet meer!", klinkt er. En: "Nu wij!". Nederlanders dus. De eerste editie van de FIFA Fans' Cup is bezig. Op kunstgrasvelden aan de achterkant van het festivalterrein wordt er vijf tegen vijf gespeeld.

Het is net het echte WK. Er doen 32 landen mee, verdeeld over acht groepen. De indeling is zoals het echte WK. Nederland zit dus in een groep met Senegal, Ecuador en Qatar.

"Ik moest ook op dezelfde dag mijn selectie inleveren als Louis van Gaal", vertelt Leon van der Wilk, bondscoach van de Nederlandse afvaardiging, met een lach. Rondom het veld is er sowieso een ontspannen sfeer met alle landen. Binnen de lijnen is het best fanatiek.

Cafu, Xavi en De Boer

Nederland heeft de eerste twee groepsduels dan al gewonnen. Die waren dinsdag, toen het toernooi officieel geopend werd door oud-voetballers en huidig Qatar-ambassadeurs Cafu, Xavi en Ronald de Boer.

"We zijn zaterdagavond op stap geweest en zijn vervolgens zondagochtend vroeg gaan trainen. Dat heeft wel zijn vruchten afgeworpen, want we wonnen met 3-2 van Senegal en met 1-0 van Ecuador", aldus een tevreden bondscoach.

Bondscoach Leon van der Wilk langs de lijn

Op dag twee van het toernooi van in totaal vier dagen is Qatar de tegenstander. Vlak voor de wedstrijd gonst het plots van de geruchten dat er in de Qatarese selectie twee voetballers zitten die net afvielen voor de selectie van het echte WK.

Volgens het Qatarese kamp is daar niets van waar. Desondanks blijkt Qatar een maatje te groot voor de Nederlanders, die er over het algemeen net iets minder fit uitzien dan de tegenstanders: 3-1. Toch heerst er na afloop vreugde, want beide landen zijn door.

"We hebben de achtste finales gehaald en dat was ons doel. We wisten vooraf dat Qatar sterk zou zijn, dus 3-1 is niet eens zo slecht", analyseert coach Van der Wilk langs de lijn.

"En onze twee beste spelers hebben vandaag geblesseerd moeten afzeggen", vervolgt hij. "Als we die opgelapt krijgen, mogen we hopen op een plaats in de kwart- of halve finale."

Geheim wapen

En Oranje heeft nog een geheim wapen. "We krijgen morgenavond waarschijnlijk een training van Ronald de Boer. Ik hoop niet dat hij aan mijn stoelpoten gaat zagen als coach, maar harstikke leuk dat hij het doet", zegt Van der Wilk.

Mocht Nederland de eerste editie van de Fans' Cup winnen, dan krijgt het uit handen van David Beckham de wereldbeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl