Een Oranjefan in Qatar
NOS Voetbal

Dagboek Doha: als Oranjefan naar de achtste finale? Het mag wat kosten!

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

Vrijdag heen, zaterdag naar de achtste finale, zondag terug. Een rechtstreeks vliegticket en een hotel in Doha. Kosten? Een slordige 3.500 euro, nog los van wat er allemaal ter plekke bijkomt.

Je moet er wat voor overhebben om als supporter van Nederland naar Qatar te komen. Nee, het WK is niet bepaald een feestje van Nederlanders. De Oranje-invasie, zoals die zo vaak zichtbaar was op eindtoernooien, laat op zich wachten. (Of komt misschien wel helemaal niet).

Volgens de KNVB zijn er per WK-duel zo'n drieduizend Nederlandse fans in Qatar. Dat zijn er bijvoorbeeld tweeduizend minder dan op het vorige WK waaraan Oranje meedeed, in 2014. In Doha lijken het eerder honderden dan duizenden.

Een Oranjefan in de mars naar het stadion in Qatar

De tegenvallende opkomst is deels te verklaren: de hoge kosten, de tijd van het jaar, de negatieve publiciteit. Maar toch: de Oranjefans maken, net als het elftal overigens, amper indruk wereldwijd.

Twaalf mensen op fanplein

Typerend was het bericht dat de bond na de eerste wedstrijd een streep zette door het Nederlandse plein (met dj) in de internationale fanzone. Reden? Te weinig animo.

"Er waren twaalf mensen", vertelt Lars Wildenborg uit Nijmegen, die samen met vriend Niek alle duels van Oranje op dit WK heeft bezocht. De twee kennen elkaar van het WK van 2010 in Zuid-Afrika en hebben er de afgelopen anderhalve week al een behoorlijk avontuur opzitten.

Oranjefans Lars en Niek

Het begon in Dubai, waar ze Max Verstappen zagen racen. Ze vlogen vervolgens op en neer naar Doha voor Nederland - Senegal en begonnen daarna, in aanloop naar Nederland - Ecuador, aan een roadtrip vol tegenslag.

Gedoe bij de grens

Vanuit Dubai bleven ze op de grens tussen de Emiraten en Saudi-Arabië steken, omdat de auto waarin ze reden niet op hun naam stond. "Gedoe", aldus Lars.

Met een taxi passeerden ze even later wel de grens. In Saudi-Arabië nam een vriendelijk Nederlands stel ze mee in hun auto, maar bij de grens naar Qatar ging het weer mis.

"Bleek dat zij geen parkeerkaart hadden, waardoor we Qatar niet inkwamen. Moesten we dus weer helemaal terug", zegt Lars. "Uiteindelijk zijn we via drie verschillende bussen de grens overgegaan."

Oranjefans Lars en Niek in Qatar

Door alle vertragingen kwamen de mannen veertig minuten na de aftrap van Nederland - Ecuador pas de tribune op. "We hebben de goal van Oranje daar dus helemaal gemist."

Kakkerlakken en ingeslagen deuren

De plannen van de roadtrip zijn in de prullenbak verdwenen. Problemen met verblijf ("We troffen een Airbnb aan zonder matrassen, met vieze lakens, kakkerlakken, vliegen en ingeslagen deuren") zijn inmiddels verholpen.

Hij ziet er wel de lol van in, de goedgemutste Lars. Ondanks alle problemen en de vele beren op de weg, roept hij de Oranjefans op om naar de achtste finale in Qatar te komen. "Maar ik zou het wel doen als onderdeel van een reis door meerdere landen."

Goedkoop wordt het niet, maar als je een creatieve manier zoekt, kun je veel geld besparen. Zo zijn er maar weinig Nederlanders die daadwerkelijk in Doha vertoeven tussen de duels van Oranje.

Oranjefans in het stadion in Qatar

Wat Qatar extra prijzig maakt, is het nuttigen van alcohol. In de fanzones of hotelbars waar het is toegestaan om te drinken, betaal je al snel zo'n twaalf euro voor je biertje.

Hoe dan ook: de eerste voortekenen voor de achtste finale tegen de Verenigde Staten zijn goed. Want wie kort na de groepswinst van Oranje op de ticketshop van de KNVB wil kijken, komt bedrogen uit. De site ligt plat vanwege de drukte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl