Louis van Gaal tijdens een training van Oranje
NOS Voetbal

Dagboek Doha: Van Gaal verrast wereldpers: 'Dacht altijd dat het een gemene man was'

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

Er valt eigenlijk altijd wel wat te lachen op een persconferentie van Louis van Gaal dit WK. Hij slaat de spelers links van 'm eens flink op de schouder, dolt met de fotografen, met de persvrouw van de FIFA of maakt zelf een grap.

Bijvoorbeeld in aanloop naar het cruciale groepsduel met Qatar. Van Gaal ziet, in tegenstelling tot buurman Frenkie de Jong, erg bruin. Of hij bij het zwembad heeft gelegen.

"Nee, ik ben helemaal geen zonnebader", reageert Van Gaal. "Mijn moeder lag met blozende wangen in een kistje toen ze dood was. Genen heet dat." In de zaal klinkt een voorzichtige lach en even later toept de 71-jarige Amsterdammer met zijn bulderlach over.

Even wennen

Van Gaal heeft zijn derde ambt als bondscoach al vaker bestempeld als een cadeautje en daar handelt hij ook naar. Warm, innemend, humoristisch. Voor de buitenlandse journalisten is het nog even wennen.

"Ik had altijd het idee dat het een gemene man was", vertelt Felipe Brisolla van 'Globo Brasil', in de zaal in Doha waar Van Gaal aanschuift voor de persconferentie voor de internationale media.

"In Brazilië is zijn geschiedenis vol problemen met Rivaldo bij FC Barcelona bekend. Mede daarom hebben we een ander beeld van hem. Maar ik stel mijn mening bij. Hij is veel leuker dan ik dacht."

Juan Bernardo Castillo, verslaggever van de Ecuadoriaanse radio, heeft dezelfde ervaring. Hij vertelt over de vorige persconferentie, voorafgaand aan Nederland-Ecuador (1-1), toen hij een vraag stelde.

"Ik was best een beetje bang voor Van Gaal. Ik wist niet hoe hij zou reageren", erkent Castillo. "Achteraf was ik bang voor niets. Het is een heel aardige man."

Wereld van verschil

De sportjournalist vroeg Van Gaal specifiek naar zijn tactiek om Ecuador te bestrijden. "Hij was erg rustig en antwoordde dat hij dat op dat moment niet kon vertellen, maar na de wedstrijd mijn vraag graag zou willen beantwoorden."

Het is een wereld van verschil met de licht ontvlambare Van Gaal die we in Nederland ook zo vaak hebben gezien. "Hij voelt dat dit zijn laatste kunstje is en geniet er daarom meer van", stelt Shaw Brown, een Amerikaan in dienst van het Spaanse 'Telemundo'.

"Het is een geweldige coach, maar hij lijkt soms een beetje gek. Door de jaren heen zijn er heel wat rare dingen uit zijn mond gekomen. Maar ach, het is zijn taak om duels te winnen en dat doet hij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl