Cody Gakpo baalt
NOS Voetbal

Zelfs verliezen van Qatar hoeft niet fataal te zijn voor Oranje: de drie scenario's

Het Nederlands elftal had bij een zege op Ecuador vrijdag al zeker kunnen zijn van de achtste finales. Maar het liep anders.

Na het teleurstellende gelijkspel moet Oranje nog aan de bak in de laatste groepswedstrijd tegen Qatar. Nederland heeft plaatsing voor de knock-outfase nog wel in eigen hand. Zelfs een nederlaag zou, als het meezit, niet fataal hoeven te zijn.

Wat zijn de drie scenario's?

1. Nederland wint van Qatar

Dat is natuurlijk de beste optie. Nederland is dan geplaatst voor de achtste finales. Maar of Oranje dan ook groepswinnaar wordt, hangt af van het resultaat van het andere duel tussen Ecuador en Senegal.

Op dit moment staan Nederland en Ecuador namelijk precies gelijk. Ook het doelsaldo (3-1) is exact hetzelfde. Wint Ecuador dinsdag niet van Senegal, dan is Oranje groepswinnaar.

In dat geval zou Nederland in de achtste finales, op 3 december om 16.00 uur, uitkomen tegen de nummer twee uit groep B. Momenteel kunnen dat nog Engeland, Iran, de VS of Wales zijn.

Wint Ecuador wel van Senegal, dan wordt degene die de grootste zege boekt de groepswinnaar. Mocht dat Ecuador zijn, dan wordt Nederland tweede in de groep en spelen de mannen van Louis van Gaal op 4 december om 20.00 uur de achtste finale tegen de winnaar van groep B.

Winnen Nederland en Ecuador hun laatste groepswedstrijd met precies dezelfde cijfers, dan hebben beide landen hetzelfde aantal punten, hetzelfde doelsaldo, evenveel doelpunten gemaakt en is het onderling resultaat (1-1) ook nog eens gelijk.

Dan wordt aan de hand van het Fair Play-klassement bepaald wie de groepswinnaar wordt. Op dit moment staat Oranje (één gele kaart) boven Ecuador (drie gele kaarten).

Mocht Oranje tegen Qatar twee gele kaarten meer krijgen dan Ecuador tegen Senegal, dan biedt ook het Fair Play-klassement geen soelaas. Dan wordt er door de FIFA geloot. Dat gebeurde ook al eens bij het WK van 1990, toen Nederland en Ierland na de groepsfase exact gelijkstonden. Nederland verloor destijds de loting...

2. Nederland speelt gelijk tegen Qatar

Ook met een gelijkspel is Nederland zeker van de achtste finales. Maar of Oranje dan eerste of tweede wordt in de groep, is afhankelijk van de andere wedstrijd.

Wint Ecuador van Senegal, dan wordt Nederland tweede. En ook als Senegal van Ecuador wint, gaat Nederland als tweede in de groep door.

Eindigt Ecuador-Senegal gelijk, dan ligt Senegal eruit en gaat het om het aantal gemaakte doelpunten. Wie het meeste heeft gescoord in zijn gelijkspel, wordt groepswinnaar. Is het aantal doelpunten gelijk, dan telt het Fair Play-klassement. En anders wordt er geloot.

3. Nederland verliest van Qatar

Ook bij een nederlaag zou Oranje zich nog voor de achtste finales kunnen plaatsen, maar dan is Nederland wel afhankelijk van het resultaat van de andere wedstrijd.

Als Ecuador van Senegal wint, is er niets aan de hand. De Zuid-Amerikanen wippen dan met zeven punten over Nederland heen, maar Oranje gaat als nummer twee door. Senegal is uitgeschakeld.

Teleurstelling bij Memphis Depay

Eindigt Ecuador-Senegal in een gelijkspel, dan wordt Ecuador met 5 punten eveneens groepswinnaar. Nederland en Senegal eindigen dan allebei met vier punten. Dan gaat het om het doelsaldo. Momenteel heeft Nederland een doelsaldo van 3-1 en Senegal van 3-3.

Bij een nederlaag met één goal verschil is Nederland in dat geval dus door. Bij een nederlaag met twee goals verschil moet er worden gekeken naar het aantal gemaakte doelpunten van Nederland en Senegal. Een nederlaag met drie of meer goals verschil betekent: einde WK.

Als Senegal van Ecuador wint, dan zijn de Afrikanen groepswinnaar. Nederland en Ecuador eindigen dan allebei met vier punten. Dus dan gaat het erom met welke uitslag beide landen hun laatste groepswedstrijd hebben verloren. Zijn die cijfers gelijk, dan komt het Fair Play-klassement weer om de hoek kijken. En als het echt niet anders kan, de loting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl