liveblog
NOS VoetbalAangepast

Frankrijk ziet Bundesliga-topscorer afhaken bij WK • 'Biertje in fanzone 13 euro'

liveblog gesloten

Einde WK voor Fransman Nkunku

Slecht nieuws voor het Franse elftal: Christopher Nkunku is bij de training van Les Bleus geblesseerd geraakt en kan niet in actie komen op het WK.

De speler van RB Leipzig, met twaalf doelpunten topscorer in de Bundesliga, heeft een knieblessure opgelopen na een botsing met Eduardo Camavinga.

Ondanks doden in Qatar staan in Nepal duizenden arbeidsmigranten klaar

Vanwege armoede vertrekken jaarlijks duizenden Nepalese mannen naar landen als Qatar, op zoek naar inkomen voor hun familie.

Cameravrouw Edmée van Rijn bezocht de zuidelijke regio Terai, waar iedereen wel een familielid het buitenland heeft.

'Biertje in WK-fanzones gaat ruim 13 euro kosten'

Een beker met een halve liter bier in de WK-fanzone in Doha gaat 50 Qatarese rial kosten, omgerekend 13,24 euro. Dat meldt persbureau Reuters, dat zich baseert op een bron met kennis van de alcoholverkoop rond het toernooi.

Over de bierprijs in Qatar is zeker drie jaar onderhandeld tussen de WK-organisatie en de FIFA. De bedoeling was om de prijs "toegankelijk" te houden voor de voetbalfans, maar dat lijkt niet helemaal gelukt.

Qatar is een islamitisch land met strikte regels over alcoholgebruik. Zo is drinken in de openbare ruimte verboden. Voor het WK zijn uitzonderingen gemaakt voor de fanzones, waarvan de grootste - met een capaciteit van veertigduizend mensen - in een park in Doha is.

Wie ruim 13 euro neertelt, krijgt zijn biertje wel in een speciale WK-beker. Een beker alcoholvrij bier kost tijdens het WK omgerekend iets minder dan 8 euro, een beker frisdrank heb je al voor 4 euro.

NED-DEN | Afgelopen: Oranje verslaat Denemarken

De Oranje-vrouwen hebben de oefeninterland tegen Denemarken gewonnen. Het werd in Zwolle 2-0, dankzij doelpunten van Dominique Janssen en Lineth Beerensteyn.

Ook in de tweede helft was het vrijwel eenrichtingsverkeer van Oranje. De Denen hadden welgeteld één kansje. Een prima zege voor Nederland dus.

NED-DEN | 55' DOELPUNT ORANJE

De Oranje-vrouwen verdubbelen de voorsprong tegen Denemarken dankzij een uitstekend doelpunt van Beerensteyn.

De Juventus-speelster kapt zich fraai vrij en passeert vervolgens doelvrouw Christensen met een prima schot in de verre hoek.

Nederland-Denemarken 2-0

Lineth Beerensteyn viert haar goal met Lynn Wilms

NED-DEN | Tweede helft in Zwolle

De bal rolt weer voor de tweede helft. Bij de Oranje-vrouwen is Martens - volgens planning - vervangen door Bajjings.

Oranje leidt met 1-0 tegen Denemarken.

Senegalese official: Mané mist duel met Oranje

Sterspeler Sadio Mané van Senegal mist het eerste duel op het WK voetbal met Oranje. Een official van de Senegalese voetbalbond heeft gezegd tegenover lokale media bevestigd dat de Senegalese sterspeler "de eerste duels" in Qatar mist door de blessure die hij anderhalve week geleden bij Bayern München opliep.

"We zullen erop moeten vertrouwen dat we de eerste wedstrijden zonder Sadio spelen en zonder Sadio winnen, want we hebben naast Sadio nog 25 spelers", aldus official Abdoulaye Sow. "Niemand heeft dit gewild, maar dit is wat ons is overkomen."

Sadio Mané ligt met pijn op de grond tijdens het duel met Werder Bremen

NED-DEN | Rust in Zwolle, Oranje leidt

Nederland en Denemarken zoeken de kleedkamers op. Oranje leidt bij rust met 1-0 en dat is verdiend. Zeker in het laatste deel van de eerste helft waren er ook kansen op meer.

Zo knalde Spitse een vrije trap snoeihard op de lat en was Beerensteyn in de rebound dicht bij een goal, maar keepster Christensen bracht redding.

NED-DEN | 26' DOELPUNT ORANJE

De Oranje-vrouwen komen op voorsprong door een goal van Dominique Janssen!

Een vrije trap van Spitse aan de rechterkant komt met enig toeval voor de voeten van Janssen, die kordaat binnenschiet. Vrijdag was de Wolfsburg-speelster ook al trefzeker, ze prikte toen de 2-0 binnen tegen Costa Rica.

Nederland-Denemarken 1-0

De Oranje-vrouwen vieren de 1-0 van Dominique Janssen

NED-DEN | 20' Eerste kans was voor Martens

Halverwege de eerste helft is er nog niet gescoord in Zwolle. De Oranje-vrouwen hebben wel één serieuze kans gehad: een prima voorzet van Pelova ging via het hoofd van Martens en de schouder van de Deense Sevecke richting doel, waar keepster Christensen redding kon brengen.

Ook zagen we nog een niet al te gevaarlijk afstandsschot van Van de Donk.

Nederland-Denemarken 0-0

NED-DEN | Aftrap in Zwolle

De vriendschappelijke interland tussen Nederland en Denemarken in Zwolle is begonnen.

Het Nederlands elftal voor de aftrap van het oefenduel met Denemarken

Belgische koning zet puntjes op de i bij Rode Duivels

Het nationale team van België blijkt vlak voor het vertrek van het WK nog tactisch advies te hebben ingewonnen van iemand met de nodige autoriteit: koning Filip.

De Belgische vorst heeft, zo is in onderstaand filmpje te zien, tactische aanwijzingen gegeven aan bondscoach Roberto Martínez, leidde een training en blijkt zelfs een WK-tattoo op zijn arm te hebben.

Om 20.00 uur: Nederland-Denemarken (v)

Terwijl de Oranje-mannen hun koffers aan het uitpakken zijn in Qatar, maken de Oranje-vrouwen zich klaar voor de oefeninterland tegen Denemarken, aftrap om 20.00 uur.

Lieke Martens staat in Zwolle in de basis. De speelsters van Paris Saint-Germain ontbrak door blessures sinds het EK van afgelopen zomer. Martens vormt een aanvalsduo met Lineth Beerensteyn, de speelster van Juventus.

Daphne van Domselaar (FC Twente) verdedigt het doel van Oranje. Afgelopen vrijdag tegen Costa Rica kreeg Lize Kop een kans. Maar Van Domselaar geldt sinds het EK als eerste keepster van de nationale ploeg, die met 4-0 van Costa Rica won.

Bij Denemarken ontbreekt sterspeelster Pernille Harder vanwege een blessure.

KNVB-sponsoren boycotten Qatar, hoe geloofwaardig is dat?

Hoe kun je tijdens het WK het Nederlandse elftal steunen zonder geassocieerd te worden met het omstreden gastland? Met dat dilemma worstelden de sponsoren van de KNVB. Hun oplossing: niet afreizen naar Qatar, maar in Nederland evenementen organiseren rondom wedstrijden van Oranje. Maar hoe geloofwaardig is dat statement?

De onderzoeksredactie van de NOS en Nieuwsuur zette op een rij hoe de bedrijven publiekelijk afstand nemen van Qatar, maar toch - bijvoorbeeld via hun commissarissen - verbonden zijn aan het toernooi.

Virgil van Dijk op een gebouw in het centrum van Doha.

Nederlands elftal geland in Qatar na vlucht van zes uur

Het Nederlands elftal is geland in Qatar voor het wereldkampioenschap voetbal. Na ruim zes uur vliegen kwam de ploeg van bondscoach Louis van Gaal aan in de hoofdstad Doha.

Van Gaal werkt met zijn groep in de avond nog een (besloten) uitlooptraining af. Morgen staat de eerste echte training op het programma.

Bondscoach Iran: spelers mogen protesteren in Qatar

Bondscoach Carlos Queiroz van Iran heeft gezegd dat zijn spelers vrij zijn om te protesteren, zolang ze zich maar houden aan de regels van de FIFA.

In Iran zijn al maandenlang protesten aan de gang na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die overleed nadat ze door de moraalpolitie was gearresteerd omdat ze zich niet aan de kledingregels voor vrouwen had gehouden. De Iraanse voetballers hebben zich eerder al eens subtiel uitgesproken: voor een oefenduel in september betraden ze het veld in zwarte jassen, waardoor het logo van de Iraanse voetbalbond niet was te zien.

Op een persconferentie in Doha zei de Portugese coach: "De spelers zijn net zo vrij om te protesteren als voetballers van ieder ander land, als ze zich maar conformeren aan de WK-regels." De FIFA is normaal gesproken fel tegen politieke protesten en slogans, maar stond dit jaar wel toe dat enkele teams protestshirts droegen met betrekking tot de mensenrechten in Qatar.

Tijdens de persconferentie van Quieroz werd het even ongemakkelijk toen een journalist vroeg of hij trots was bondscoach te zijn van een land waar vrouwen worden onderdrukt. "Hoeveel betaal je me om antwoord te geven op deze vraag", antwoordde een gespannen Quieroz.

September: Iraanse spelers protesteren met zwarte jassen

Bayern München levert meeste WK-spelers

Bayern München levert de meeste spelers aan het WK. Met zeventien WK-gangers troeft de Duitse recordkampioen Manchester City en FC Barcelona af. Van beide clubs zijn zestien spelers actief in Qatar.

Van de Nederlandse clubs is Ajax de hofleverancier met elf internationals op het WK. In totaal zijn er negentien voetballers afkomstig uit de eredivisie, van wie er twaalf uitkomen voor Oranje.

De Engelse competitie levert veruit de meeste WK-spelers: 156 voetballers verdienen hun boterham in de Premier League. Daarna volgen Spanje (86 spelers), Duitsland (80) en Italië (70). En dat terwijl de Europees kampioen niet eens meedoet aan het WK.

Noussair Mazraoui en Matthijs de Ligt zijn twee WK-gangers die hun boterham verdienen bij Bayern

Oranje-aanvoerder Van Dijk speelde meeste minuten van alle WK-deelnemers

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk heeft in aanloop naar het WK van alle deelnemende voetballers de meeste minuten gespeeld. De 31-jarige centrumverdediger van Liverpool kwam sinds juli vorig jaar tot 7.597 minuten in 78 wedstrijden, zo heeft spelersvakbond FIFPRo uitgerekend.

De Portugees João Cancelo en aanvaller Sadio Mané van Senegal staan ook in de top-3, maar speelden ruim 200 minuten minder dan Van Dijk. Onder de landen heeft de selectie van Portugal samen de meeste minuten in het veld gestaan, gevolgd door Brazilië en Mexico. Ook Nederland hoort bij de zwaarst belaste selecties.

FIFPRo zegt dat uit het onderzoek is gebleken dat spelers "extreem overbelast zijn". Landen uit Afrika, Azië en Oceanië kunnen juist last krijgen van 'onderbelasting'. Spelers van Kameroen en Australië speelden weinig, maar spelers van Oranje-opponent Qatar het minst. Het gastland belegde een trainingskamp van zes maanden voor de start van het WK.

Virgil van Dijk tijdens het Nations League-duel met België in juni

'Ongemakkelijke begroeting Ronaldo en Fernandes was grapje'

De ongemakkelijke begroeting tussen Cristiano Ronaldo en Bruno Fernandes in de kleedkamer van Portugal was slechts een grapje. Dat zei middenvelder João Mário tijdens een persconferentie in Lissabon.

Vanochtend doken beelden op van de kille ontmoeting tussen de twee spelers van Manchester United. Dat het er niet echt hartelijk aan toe ging, zou kunnen komen door alle onrust die Ronaldo heeft veroorzaakt met zijn spraakmakende interview over alles wat er in zijn ogen mis is bij United.

Maar volgens João Mário is dat allemaal een misverstand: "Ik was erbij, het was een grappig moment dat verkeerd is geïnterpreteerd door de buitenwereld. Ze maakten een grapje, omdat Fernandes als een van de laatsten arriveerde. Ronaldo vroeg of hij met de boot was gekomen. Er is geen enkel probleem tussen hen."

Franse aanvoerder Lloris twijfelt over OneLove-aanvoerdersband

Virgil van Dijk zal, net als een aantal van zijn collega's, straks bij het WK voetbal in Qatar de OneLove-aanvoerdersband dragen. De regenboogarmband staat voor verbinding en is een statement tegen elke vorm van discriminatie. Ook Frankrijk was van zins mee te doen aan de actie, maar lijkt nu terug te krabbelen.

Dat liet doelman Hugo Lloris weten tijdens de persconferentie vlak voor de ploeg van de titelhouder op het vliegtuig stapte. "Als je te gast bent in Frankrijk, vragen we je aan onze regels te houden en onze cultuur te respecteren", aldus de sluitpost van Tottenham Hotspur. "Dat moeten wij dus ook doen in Qatar. Zo simpel is het."

Messi kiest.....

Lionel Messi, die waarschijnlijk zijn laatste WK speelt, verwacht niet dat een outsider wereldkampioen gaat worden. "Als je het over de kanshebbers hebt, praat je altijd over dezelfde teams", aldus de 35-jarige Argentijn. "Als ik er een paar moet noemen die boven de rest uitsteken dan denk ik dat Brazilië, Frankrijk en Engeland iets beter zijn dan de andere."

Kunstwerk op Schiphol

Om de Nederlandse voetballers succes te wensen hebben voetbalkunstenaar Barry Pirovano en de eredivisie een kunstwerk gemaakt dat te zien is op Schiphol. Op de muurbedrukking van 25 meter lang zijn de negentien spelers te zien met daarnaast succeswensen in hun eigen taal.

De muurschildering op Schiphol

Negentien eredivisiespelers actief op WK, elf van Ajax

Negentien eredivisiespelers zijn de komende weken actief op het WK. Ajax levert met elf voetballers de grootste afvaardiging, gevolgd door PSV met vier en koploper Feyenoord met drie. Verder heeft Heerenveen met de voor Oranje geselecteerde doelman Andries Noppert één speler actief op het eindtoernooi, dat zondag begint.

Oranje heeft met twaalf het hoogste aantal spelers uit de eredivisie. In de Mexicaanse selectie zijn PSV'er Érick Gutièrrez en de Ajacieden Edson Álvarez en Jorge Sánchez opgenomen. Servië heeft Ajax-aanvaller Dusan Tadic en Ghana kan beschikken over Mohammed Kudus van de Amsterdammers. Feyenoorders Sebastian Szymanski en Alireza Jahanbakhsh komen uit voor respectievelijk Polen en Iran.

Oranje is onderweg!

Het Nederlands elftal is dinsdag tegen het einde van de ochtend vertrokken naar Qatar voor het WK voetbal. Op Schiphol stapten alle 26 door bondscoach Louis van Gaal geselecteerde spelers aan boord van het vliegtuig.

Oranje landt dinsdagavond rond 20.00 uur (18.00 uur in Nederland) in Qatar. Van Gaal werkt dan met zijn groep een uitlooptraining af, voordat ze richting hun hotel gaan. Woensdag staat de eerste echte training op het programma.

De voorbije dagen waren er, wegens blessures, wat zorgen over Denzel Dumfries en Memphis Depay. Rechtervleugelverdediger Dumfries liep zondag tijdens de laatste competitiewedstrijd met zijn club Internazionale een blessure aan zijn rechterknie op. Die blessure bleek maandag, toen Dumfries een groot deel van de eerste training meedeed, mee te vallen.

Depay kwam een kleine twee maanden niet in actie wegens een hamstringblessure. De aanvaller van FC Barcelona maakte maandag een goede indruk en nam op de training zelfs deel aan het afsluitende partijspel.

Louis van Gaal op Schiphol

Bookmakers: Brazilië favoriet

Brazilië is bij de grote wedkantoren favoriet om voor de zesde keer in de geschiedenis en de eerste keer sinds 2002 wereldkampioen te worden.

De bookmakers geven ook Argentinië en regerend kampioen Frankrijk goede kansen om ver te komen.

Ongemakkelijke situatie in Portugese kleedkamer

De ophef die Cristiano Ronaldo heeft veroorzaakt door zijn hart over de gang van zaken bij Manchester United eens grondig te luchten in een interview, bereikt ook de kleedmaker bij het nationale team. Toen hij daar zijn United-ploeggenoot Bruno Fernandes verwelkomde, leidde dat tot een ongemakkelijke situatie.

Het duurde een paar tellen voordat Fernandes de uitgestoken hand van Ronaldo schudde. Kijk voor het contrast ook even naar de overige begroetingen in het onderstaande filmpje.

Veel landen voor WK nog in actie

Veel landen spelen deze week nog oefenwedstrijden, in aanloop naar het WK. Nederland is een van de slechts zes landen die niet meer in actie komen.

Japan tegen Canada en Ghana tegen Zwitserland zijn de enige duels waarin twee WK-gangers elkaar treffen.

Infantino roept op tot wapenstilstand

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft Rusland en Oekraïne opgeroepen tot een staakt-het-vuren van een maand tijdens het WK voetbal in Qatar. Hij sprak de wereldleiders toe op de top van de G20 in Indonesië en zei dat het WK een "uniek platform" biedt voor "vrede en eenheid".

"U bent de wereldleiders. U kunt de loop van de geschiedenis beïnvloeden", voegde hij eraan toe.

FIFA-baas Gianni Infantino

Ecuador zonder Castillo naar het WK

Byron Castillo ontbreekt in de WK-selectie van Ecuador. Deze rechtsback was de inzet van een arbitragezaak bij het internationaal sporttribunaal CAS, om Ecuador te weren van de eindronde in Qatar. Castillo zou niet de juiste nationaliteit hebben. Ecuador kreeg vanwege het tonen van valse documenten een boete van 100.000 euro en begint de volgende kwalificatiecyclus met drie strafpunten.

De speler voor Oranje om vrijdag 25 november tijdens het tweede groepsduel goed in de gaten te houden, is Enner Valencia. De spits is op dit moment topscorer van de Turkse Süper Lig.

Varane op tijd fit voor openingsduel Frankrijk

Verdediger Raphaël Varane lijkt op tijd fit voor de eerste wedstrijd van Frankrijk. Bondscoach Didier Deschamps zegt de terugkeer van zijn van een blessure herstellende speler niet te willen overhaasten, maar "hij voelt zich goed". Zijn ploeg begint het wereldkampioenschap in Qatar volgende week dinsdag tegen Australië en speelt daarna in de groepsfase nog tegen Denemarken en Tunesië.

Varane, die op 22 oktober geblesseerd was geraakt bij Manchester United, werkte maandag een lichte training af met de Franse ploeg. Ook deed hij verschillende loopoefeningen met onder anderen Real Madrid-aanvaller Karim Benzema. De spits was de afgelopen weken niet helemaal fit, maar ook voor hem zijn de vooruitzichten positief.

Het geblesseerd afhaken van verdediger Presnel Kimpembe van Paris Saint-Germain was maandag een nieuwe domper voor 'Les Bleus'.

De middenvelders Paul Pogba (Juventus) en N'Golo Kanté (Chelsea) ontbraken vanwege blessures al in de selectie. Maandag werden verdediger Axel Disasi van AS Monaco en Borussia Mönchengladbach-aanvaller Marcus Thuram toegevoegd om de selectie compleet te maken.

Raphaël Varane raakt geblesseerd

Nederland vertrekt om 11.30 uur richting Doha

Het Nederlands elftal vertrekt dinsdag naar Qatar. De vlucht vanaf Schiphol voor de selectie van bondscoach Louis van Gaal staat gepland om 11.30 uur.

Oranje komt na ruim zes uur vliegen aan in Doha, de hoofdstad. Daar is het twee uur later dan in Nederland. 's Avonds is er nog een uitlooptraining voor de 26 internationals.

Woensdag is vervolgens de eerste groepstraining. Media zijn daar alleen het eerste kwartier welkom, Van Gaal gaat daarna verder achter gesloten deuren.

Het Nederlands elftal speelt maandag 21 november tegen Senegal de eerste wedstrijd op het WK. Ecuador en Qatar zijn de andere opponenten in de groepsfase.

Alle 26 geselecteerde spelers zijn mee. Denzel Dumfries liep afgelopen weekeinde met zijn club Internazionale een blessure aan zijn rechterknie op, maar dat bleek mee te vallen. Dumfries deed maandag een groot deel van de eerste training mee.

Memphis Depay, die vanwege een hamstringblessure bijna twee maanden niet in actie kwam, verscheen ook op het veld en maakte een fitte indruk. Depay hoopt snel vorderingen te maken en er maandag in de openingswedstrijd tegen Senegal al bij te zijn. Van Gaal zei vrijdag dat de spits mogelijk kan invallen, maar niet in de basis zal staan.

Louis van gaal op Schiphol

Goedemorgen!

Nog vijf dagen tot de start van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Hier houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.