Oranje-vrouwen winnen bij rentree Martens oefenduel met Denemarken

Oranje-voetbalsters verslaan Denemarken in oefeninterland

De Oranje-voetbalsters hebben een oefeninterland tegen Denemarken gewonnen. Het werd in Zwolle 2-0, dankzij doelpunten van Dominique Janssen en Lineth Beerensteyn.

Bondscoach Andries Jonker had een plek ingeruimd voor Lieke Martens in het basisteam. De laatste keer dat de 29-jarige Martens te zien was in het shirt van het Nederlands elftal, was op 17 juli. Toen werd ze bij de EK-wedstrijd tegen Zwitserland gewisseld vanwege een voetblessure.

Vervolgens bleef ze kwakkelen met blessures, maar zondag sloot ze weer voor het eerst aan bij de Oranje-selectie. "Ik hoop dat ik weer lekker kan gaan voetballen en dat ik kan genieten van het spelletje, want dat is het mooiste wat er is", klonk het hoopvol.

Veel talent

Dat gedurende haar afwezigheid jong talent de kans kreeg in Oranje, vond ze allesbehalve zorgelijk. "Dat is gezond, denk ik, dat er jonge meiden aankomen die heel veel talent hebben en die wat extra's brengen. Dat zie ik als iets heel erg moois. Van mij had het ook eerder gemogen."

Martens terug bij Oranje, maar met knieklachten: 'Baal van mijn lichaam'

In de wedstrijd tegen Denemarken liet Martens zich al snel weer zien. De eerste kans was voor de aanvalster van Paris Saint-Germain. Ze kopte op doel en dwong Lene Christensen, de keepster van Denemarken, tot een redding.

Christensen werd even later wel gepasseerd door Janssen. De verdedigster kreeg de bal uit een vrije trap van Sherida Spitse op haar knie en zag haar inzet in de verre hoek het doel in stuiteren.

Weinig Deense kansen

Nederland had in de eerste helft meerdere mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden, via onder anderen Spitse. Een vrije trap van de Oranje-aanvoerster eindigde op de lat, waarna een inzet van Beerensteyn niet moeilijk genoeg was om Christensen in de problemen te brengen.

Denemarken stelde daar weinig tegenover en kwam slechts een enkele keer voor het doel van Daphne van Domselaar.

Doelpunt bijzonder moment voor Beerensteyn, Jonker ziet 'prima combinaties'

Na de rust kwam Martens - volgens planning - niet meer terug op het veld. Haar vervangster Jill Baijings stichtte het eerste gevaar in de tweede helft. Haar schot werd gekeerd. Twee minuten later schoot Beerensteyn wel raak en verdubbelde de voorsprong. Bij het vieren van dat doelpunt hief ze haar handen naar de lucht, om haar vorige maand overleden moeder te eren.

Een kwartier voor tijd werd ook de Nederlandse doelvrouw, Van Domselaar, aan het werk gezet. Ze bracht knap redding op een vrije trap en zag de rebound over het doel vliegen.

WK in juli 2023

Vrijdag werd ook al het oefenduel met Costa Rica gewonnen (4-0). De Oranjevrouwen gebruiken deze duels ter voorbereiding op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland, dat nog tot juli 2023 op zich laat wachten.