liveblog
NOS NieuwsAangepast

Russisch toestel neergestort op flatgebouw, zeker 4 doden • Einde aan mobilisatie in Moskou

liveblog gesloten

Dodental vliegtuigcrash loopt op, ook zes mensen vermist

Na de vliegtuigcrash in Jejsk worden nog zes mensen vermist, schrijven Russische media. Het dodental is opgelopen naar vier en het aantal gewonden naar 25.

Het flatgebouw waar het gevechtstoestel vanwege een uitvallende motor op neerstortte, telt zo'n 600 bewoners. De overlevenden worden geëvacueerd naar pensions en hotels in de buurt.

Het flatgebouw waar het gevechtsvliegtuig op is neergestort

Zeker twee doden en vijftien gewonden bij crash Russisch gevechtsvliegtuig

Bij de crash van een Russisch gevechtsvliegtuig in een appartementengebouw in het Russische Jejsk zijn zeker twee doden en vijftien gewonden gevallen. Het Russische ministerie van Noodsituaties heeft dat bekendgemaakt. De gewonden zijn opgenomen in een ziekenhuis.

Volgens de Russische autoriteiten was het toestel op een trainingsmissie en begaf een van de motoren het. Het vliegtuig stortte neer op een flat van negen verdiepingen. De twee bemanningsleden konden zich met een schietstoel in veiligheid brengen.

Door de crash ontstond een grote brand in het gebouw:

Russisch gevechtsvliegtuig crasht in flat

Gesprekken over nieuwe graandeal gaan door

Vertegenwoordigers van de Verenigde Naties hebben twee dagen lang gesprekken gevoerd met Russische functionarissen over nieuwe graanafspraken. Het doel is om de deal die in juli werd gesloten over de export van graan uit Oekraïne te verlengen en uit te breiden. Een akkoord is er nog niet, de gesprekken worden voortgezet, zo zei een VN-woordvoerder.

Wanneer er verder wordt gesproken is niet duidelijk. Vorige week spraken de Russische president Poetin en de Turkse leider Erdogan elkaar. Ook toen ging het over de graandeal.

Russisch gevechtsvliegtuig crasht in appartementengebouw

In Rusland is een Russisch gevechtsvliegtuig gecrasht in een appartementengebouw. Over slachtoffers is nog niets bekend. De crash gebeurde in de stad Jejsk, aan de Zee van Azov. Volgens het Russische ministerie van Defensie was er kort na het opstijgen brand ontstaan in een van de motoren van de Su-34. De bemanningsleden konden zich met hun schietstoel in veiligheid brengen.

Op Twitter plaatsen mensen beelden van een grote brand die na de inslag ontstond. De beelden zijn nog niet onafhankelijk geverifieerd.

EU stemt in met trainingsmissie Oekraïense militairen

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben in Luxemburg besloten een trainingsmissie op te zetten voor zo'n 15.000 Oekraïense militairen met ingang van volgende maand. Militairen zullen de komende twee jaar onder meer in Duitsland worden getraind. "We hebben besloten onze steun aan Oekraïne te vergroten om zich te kunnen verdedigen tegen de illegale Russische agressie", zegt EU-buitenlandchef Borrell in een verklaring.

Ook stelt de EU 500 miljoen euro extra beschikbaar voor wapenleveranties aan Oekraïne. In totaal is nu meer dan 3 miljard euro uitgetrokken voor wapensteun aan Oekraïne. Het geld is ook bedoeld voor materieel voor de Oekraïense strijdkrachten.

'Russische journalist Ovsjannikova is Rusland ontvlucht'

De Russische tv-journalist Marina Ovsjannikova, die tijdens het staatsjournaal protesteerde tegen de Russische invasie in Oekraïne, is niet meer in Rusland. Ze zou het land zijn ontvlucht omdat ze op de lijst van gezochte personen is geplaatst. Ovsjannikova zat in huisarrest en wist met haar dochter te ontsnappen, zo werd eerder bekend.

De twee zijn nu in Europa, zegt haar advocaat Dmitri Zachvatov. "Het gaat goed. Ze wachten nog even tot ze in het openbaar kunnen verschijnen, want dat is nu nog niet veilig", zegt hij.

Ovsjannikova (44) verscheen in maart in beeld bij het belangrijkste tv-journaal met het bord "No war" in haar handen. Sinds augustus zat ze in huisarrest na een protestactie bij het Kremlin met een bord met de tekst: "Poetin is een moordenaar, zijn militairen zijn fascisten." Ze wordt beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws, wat kan leiden tot een celstraf van tien jaar.

Mobilisatie in Moskou klaar, leger sluit mobilisatiekantoren

Een man die was opgeroepen mocht rond de middag weer naar huis

Het Russische leger is in Moskou gestopt met het mobiliseren van rekruten voor het leger. Volgens burgemeester Sobjanin is de mobilisatie in de Russische hoofdstad voltooid. Invallen om mensen te achterhalen die zich schuilhouden in bijvoorbeeld hotels om de mobilisatie te ontlopen, zijn vanaf nu voorbij. Oproepen om je te melden, kunnen de prullenbak in.

De afgelopen dagen was er veel kritiek en onrust over de mobilisatie. Er kwamen steeds meer berichten over invallen en mobilisatie van voorbijgangers in bijvoorbeeld metrostations. Ook werden daklozen geronseld. Dit lijkt vooral een poging om de situatie te kalmeren.

President Poetin had eind vorige week al gezegd dat de mobilisatie binnen twee weken zou eindigen. Sobjanin doet het nu voor Moskou. De stemming is wel: eerst zien dan geloven, zegt correspondent Iris de Graaf in Moskou. "In verschillende regio's werd eerder al een einde aan de mobilisatie afgekondigd, maar soms volgde daarop een nieuwe golf of lokaal een extra werving."

In een mobilisatiekantoor roept een leidinggevende: "Jullie zijn allemaal vrij, jullie kunnen gaan."

Burgemeester Kiev: zwangere vrouw een van de slachtoffers

Bij de drone-aanvallen op Kiev is volgens burgemeester Klitsjko onder meer een zes maanden zwangere vrouw gedood. "Rusland is een terroristenland", zegt hij op Twitter.

Behalve de 34-jarige vrouw en het ongeboren kind is ook haar partner om het leven gekomen. Over het derde dodelijke slachtoffer is niets bekendgemaakt. In de hoofdstad zoeken reddingswerkers onder het puin nog altijd naar overlevenden.

Ook in de regio Soemy zijn drie doden gemeld. Volgens de gouverneur werden zij geraakt bij een Russische raketaanval. In de regio is sprake van grootschalige stroomuitval als gevolg van de luchtaanvallen van de afgelopen twaalf uur.

'Voor Belgorod', staat op brokstuk aanvalsdrone Kiev

Op brokstukken van een van de Russische kamikazedrones die is ontploft in Kiev staat geschreven: 'Voor Belgorod'. Die Russische stad zou beschoten zijn door de Oekraïense strijdkrachten.

Russische drone met boodschap voor Oekraïne

Dodental drone-aanval Kiev opgelopen tot drie

Bij een Russische drone-aanval op een flat in Kiev zijn vandaag drie burgers gedood, meldt een adviseur van president Zelensky. De burgemeester van de hoofdstad had het voorheen nog over één dode.

Reddingswerkers zoeken nog altijd onder het puin naar overlevenden. Voor zover bekend zijn 19 mensen uit het deels ingestorte pand gehaald. Drie mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zijn er ook dodelijke slachtoffers in andere steden.

Reddingswerkers zoeken onder het puin in Kiev

Rusland: grote luchtaanval op legerdoelen en infrastructuur

Het Kremlin bevestigt dat er vandaag een grote luchtaanval is uitgevoerd op Oekraïne. Rusland beweert dat het gaat om een precisiebombardement op legerdoelen en infrastructuur verspreid over heel het land. Volgens het ministerie van Defensie zijn alle beoogde doelwitten getroffen.

Oekraïne meldt stroomuitval in drie verschillende regio's als gevolg van de luchtaanvallen. Ook is een niet nader genoemd aantal burgers gedood door Russische beschietingen. Op foto's en video's is te zien dat woonwijken zijn getroffen door bijvoorbeeld exploderende kamikazedrones.

'Honderden dorpen zonder stroom door aanval op energie-infrastructuur'

Rusland heeft opnieuw cruciale energie-infrastructuur aangevallen, zegt de Oekraïense premier. Als gevolg van de luchtaanvallen zitten volgens hem honderden dorpen en steden nu zonder stroom.

Onder meer in de oostelijke stad Dnipro zou een energiecentrale zijn getroffen door een raketaanval. Ook in de regios rondom hoofdstad Kiev en Soemy wordt stroomuitval gemeld als gevolg van beschietingen of drone-aanvallen.

Ook de grootschalige luchtaanvallen van een week geleden leidden destijds tot grootschalige stroomuitval.

Video: agenten schieten op kamikazedrone

Agenten schieten op drones boven Kiev

Oekraïne: 37 drones neergehaald, meerdere doden

Bij de Russische drone-aanvallen op Kiev is ten minste een Oekraïense vrouw gedood, meldt de burgemeester van de hoofdstad. Reddingswerkers zoeken nog naar een ander persoon die bedolven ligt onder het puin. Drie gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zijn er ook dodelijke slachtoffers in andere steden. Sinds gisteravond heeft Oekraïne naar eigen zeggen 37 aanvalsdrones neergehaald. Volgens de luchtmacht is daarmee 85 procent van de gelanceerde drones onderschept.

Ook drone- en raketaanval gemeld in Odessa

In de zuidelijke havenstad Odessa zijn afgelopen nacht zes kamikazedrones neergehaald, meldt de gouverneur op Telegram. Hij spreekt ook over een Russische raketaanval.

De raket zou infrastructuur hebben getroffen, maar details ontbreken. Volgens de gouverneur raakte niemand gewond.

Ook Russische staatsmedia melden beschietingen. Oekraïense strijdkrachten zouden stellingen in de oostelijke regio Donetsk hebben getroffen met artillerie. Over schade of slachtoffers is niets bekendgemaakt.

EU onderzoekt betrokkenheid Iran bij oorlog in Oekraïne

De Europese Unie is op zoek naar bewijs dat Iran betrokken is bij de oorlog in Oekraïne. Dat heeft de EU-buitenlandcoördinator Borrell gezegd voorafgaand aan een bijeenkomst in Luxemburg. Teheran kan sancties verwachten als de EU betrokkenheid vaststelt.

Iran ontkent beschuldigingen van Oekraïne dat het zogenoemde kamikazedrones heeft geleverd aan Rusland. Ook Moskou spreekt dit tegen - ondanks dat er diverse video's en foto's zijn gepubliceerd van aanvallen met zulke drones in Oekraïne.

Ook vanmorgen maakte persfotografen foto's van aanvalsdrones in Kiev. Het lijkt te gaan om door Iran geproduceerde Shahed 136's. In dit artikel lees je meer over wat deze drones kunnen en waarom ze een groeiend probleem zijn voor Oekraïne.

Twee mensen vast onder puin, Zelensky veroordeelt drone-aanvallen

Twee inwoners van Kiev zijn bedolven onder puin als gevolg van een drone-aanval, meldt burgemeester Klitsjko. Reddingswerkers hebben achttien burgers uit de deels ingestorte flat gehaald.

President Zelensky veroordeelt de Russische aanval op een woonwijk in de hoofdstad. "De vijand kan onze steden aanvallen, maar zal onze wil niet breken", zegt hij op Telegram.

Agenten in Kiev proberen drones uit de lucht te schieten

Persfotografen hebben foto's gemaakt van de drone-aanval vanmorgen in Kiev. Daarop is te zien dat agenten de vliegende toestellen, die explosieven bevatten, proberen neer te schieten met vuurwapens.

Het lijkt te gaan om drones van het type Shahed 136. Dat zijn in Iran gemaakte drones die Rusland steeds vaker inzet voor luchtaanvallen. "Stel je voor dat er een motorfiets van 200 kilo over je huis vliegt", beschrijft een inwoner van Kiev deze drones, waarvan de motor veel herrie maakt. "We horen dat ze overvliegen en dat onze strijdkrachten ze proberen neer te halen."

  • AFP
    Agenten schieten op drones
  • AFP
    Een van de kamikazedrones
  • AFP
    De inslag van een drone

Oekraïne: kerncentrale Zaporizja draait weer op noodgeneratoren door aanval

Als gevolg van Russische beschietingen loopt de kerncentrale van Zaporizja weer op noodgeneratoren, meldt Energoatom. Volgens de Oekraïense atoomwaakhond zijn de externe elektriciteitskabels afgelopen nacht afgesloten als gevolg van schade.

De kerncentrale loopt momenteel op dieselgeneratoren. Dat is de afgelopen tijd vaker gebeurd, volgens Oekraïne vanwege artilleriebeschietingen door Rusland. Moskou stelt dat Kiev zelf verantwoordelijk is voor de schade.

De kerncentrale werd aan het begin van de invasie ingenomen door Russische militairen. Oekraïens personeel houdt de centrale onder dwang draaiende.

Videobeelden van explosies in Kiev

Videobeelden van explosies en schade in Kiev

Russische staatsmedia: bussen weer toegestaan op Krimbrug

Het busvervoer op de Krimbrug wordt volgens Russische staatsmedia in beide richtingen hervat. In de nasleep van de zware explosie begin oktober mochten er tijdelijk geen bussen of vrachtwagens meer over de beschadigde brug rijden.

Staatspersbureau Ria Novosti stelt dat inmiddels bijna al het verkeer over de 19 kilometer lange brug is hervat. Maar het reparatiewerk is nog niet voltooid. Volgens de Britse inlichtingendiensten staat er een grote file van vrachtwagens.

De sabotage van de Krimbrug draagt bij aan de logistieke problemen waar de Russische strijdkrachten mee kampen.

Nieuwe explosies in Kiev gehoord: 'Blijf in de schuilkelders'

Er zijn opnieuw explosies gehoord in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens burgemeester Klitsjko zijn er twee ontploffingen geweest. "Blijf in de schuilkelders", zegt hij op Telegram.

Ook eerder vandaag was er sprake van een reeks explosies in Kiev. Het zou gaan om Russische aanvallen met kamikazedrones.

Verslaggever Wessel de Jong in Kiev twittert deze foto's van restanten van zo'n drone:

Grote brand bij energiecentrale Dnipro na melding raketaanval

In de regio rondom de oostelijke stad Dnipro is een grote brand gemeld bij een energiecentrale. De brand is volgens de gouverneur veroorzaakt door een Russische raketaanval.

"Drie vijandelijke raketten zijn neergehaald door ons luchtafweergeschut", meldt een lokale functionaris volgens persbureau Reuters. Een raket zou energie-infrastructuur hebben getroffen.

Het is nog niet duidelijk wat de omvang van de schade is. Dnipro is qua inwoneraantal de derde stad van Oekraïne.

Oekraïne: Kiev getroffen door kamikazedrones

De Oekraïense hoofdstad Kiev is vanochtend opnieuw getroffen door meerdere explosies. Volgens de autoriteiten gaat het om aanvallen door Rusland met kamikazedrones. Burgemeester Klitsjko meldt dat er ontploffingen waren in een centrale wijk.

Zogenoemde kamikazedrones dragen tientallen kilo's explosieven. Ze vliegen op een voorgeprogrammeerd doelwit af en exploderen vervolgens.

NOS-verslaggever Wessel de Jong is in Kiev:

Beelden van de explosies vanmorgen vroeg in Kiev

Zelensky: hevig gevochten in regio Donetsk

Russische en Oekraïense militairen zijn nog altijd in een hevige strijd verwikkeld in twee steden in Donetsk. Het gaat om Bachmoet en Soledar, die volgens president Zelensky een strategische positie hebben. In een nachtelijke videoboodschap zei Zelensky dat Oekraïne de plaatsen dan ook niet zonder slag of stoot zal opgeven.

Met name ten noorden van Bachmoet wordt volgens de president momenteel "hevig gevochten". Volgens een Oekraïense militair analist heeft Kiev de Russische opmars richting de steden Torske en Srine het voorbije etmaal afgeslagen.

Donetsk is een van de vier regio's die president Poetin vorige maand na een omstreden 'referendum' annexeerde. Sinds enkele maanden maken Russische militairen langzaam hun opmars door Donetsk.

Unicef: 4 miljoen kinderen door oorlog in armoede

Door de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortgevloeide economische problemen, zijn vier miljoen extra kinderen in Oost-Europa en Centraal-Azië in armoede terechtgekomen. Dat komt neer op een stijging van 19 procent sinds eind 2021, becijfert VN-organisatie Unicef. De organisatie baseert de bevindingen op cijfers uit 22 landen.

"Kinderen worden het zwaarst getroffen door de economische crisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne", concludeert Unicef. Vooral Russische kinderen zijn slachtoffer van de invasie: sinds eind vorig jaar leven 2,8 miljoen extra Russische kinderen onder de armoedegrens. De belangrijkste reden zijn de economische sancties die het Westen aan Rusland hebben opgelegd.

In Oekraïne leven door de oorlog een half miljoen extra kinderen in armoede.

Oekraïne looft ton uit voor overdracht MH17-verdachte Girkin

Oekraïne looft een beloning uit van 100.000 dollar voor de overdracht van de Rus Igor Girkin aan het Oekraïense leger. Het land wil Girkin, in Nederland verdachte in de MH17-zaak, berechten voor deelname aan de oorlog in Oekraïne.

Volgens Oekraïense media is Girkin momenteel aan het front in Oekraïne. Het Oekraïense ministerie van Defensie acht hem schuldig aan onder meer marteling en terroristische activiteiten.

Liveblog van maandag

Het blog over de oorlog in Oekraïne van gisteren lees je hier terug.