liveblog
NOS NieuwsAangepast

Belarus: we gaan bijna 9000 Russische manschappen stationeren • Gazprom dreigt gaskraan dicht te draaien

  • Gazprom dreigt gaskraan dicht te draaien
  • Frankrijk traint Oekraïense militairen
  • Defensie Rusland: aanslagplegers Belgorod komen uit voormalige Sovjetstaat
  • Elon Musk blijft toch betalen voor satellietdienst Starlink in Oekraïne
liveblog gesloten

Oekraïne looft ton uit voor overdracht MH17-verdachte Girkin

Oekraïne looft een beloning uit van 100.000 dollar voor de overdracht van de Rus Igor Girkin aan het Oekraïense leger. Het land wil Girkin, in Nederland verdachte in de MH17-zaak, berechten voor deelname aan de oorlog in Oekraïne.

Volgens Oekraïense media is Girkin momenteel aan het front in Oekraïne. Het Oekraïense ministerie van Defensie acht hem schuldig aan onder meer marteling en terroristische activiteiten.

Schade na beschietingen van Russische stad Belgorod

De Russische staatstelevisie heeft deze beelden uitgezonden, waarop de schade in aan Oekraïne grenzende stad Belgorod te zien zou zijn.

Russische stad Belgorod beschoten

Belarus: we gaan bijna 9000 Russische manschappen stationeren

Het Belarussische ministerie van Defensie heeft bekendgemaakt 9000 Russische militairen te stationeren. De militairen gaan deelnemen aan een grensbewakingseenheid die Belarus samen met Rusland heeft opgezet.

President Loekasjenko kondigde begin deze week de oprichting aan van een gezamenlijke eenheid met Rusland. Vanwege de oplopende spanningen moet deze eenheid de Belarussische grens beschermen. Onduidelijk is nog hoeveel militairen Belarus bijdraagt aan de eenheid. De eerste Russische militairen kwamen dit weekend aan in het land.

In de oorlog tegen Oekraïne hebben Russische troepen gebruikgemaakt van Belarussisch grondgebied, maar het leger van Belarus hield zich tot dusverre afzijdig.

Gazprom: als EU prijs Russisch gas maximeert, gaat gaskraan dicht

Als de Europese Unie een maximumprijs op Russisch gas gaat zetten, stopt Gazprom met het leveren van gas. Dat zegt directeur Aleksej Miller.

"Zo'n eenzijdig besluit is natuurlijk in strijd met de huidige contracten en dat leidt dan tot het stoppen van de levering", zegt Miller in een interview op de Russische staatstelevisie.

President Poetin had vorige maand ook al een soortgelijk dreigement geuit. Hij zei toen dat de voorraad zou worden "bevroren" als de staart van een wolf in een bekend Russisch sprookje.

Rusland is de grootste gasleverancier ter wereld, maar steeds meer westerse landen proberen hun afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.

Strijd in Oekraïense stad Bachmoet: 'Mijn zus ligt hier onder het puin'

In de Oekraïense stad Bachmoet wordt hevig gevochten. Persbureau AFP sprak met inwoners van de stad. "Het dagelijks leven is erg gevaarlijk."

Strijd in Oekraïense stad Bachmoet: 'Mijn zus ligt hier onder het puin'

De moeizame verstandhouding tussen Russen en Georgiërs

Nieuwsuur ging langs bij een bar in de Georgische hoofdstad Tbilisi, waar eigenaar Data Lapauri Russische gasten een formulier laat invullen. "Veel van de Russische vluchtelingen hebben in het leger gezeten en hebben op ons geschoten. En nu moet ik ze bier serveren? Ik dacht het niet."

Lees het hele verhaal hier:

Rusland: Belgorod opnieuw bestookt

De Russische autoriteiten melden granaatinslagen en explosies in Belgorod, een stad op ongeveer dertig kilometer van de Oekraïense grens. Er zouden onder meer inslagen zijn geweest bij het vliegveld van de Russische stad.

De gouverneurs van enkele Russische grensregio's beschuldigen Oekraïne ervan herhaaldelijk hun grondgebied onder vuur te nemen.

Frankrijk traint Oekraïense militairen

Het Franse leger gaat 2000 militairen uit Oekraïne opleiden. Defensieminister Lecornu zegt in de krant Le Parisien dat de militairen bij Franse eenheden worden gestationeerd en daar onder meer trainingen krijgen in militaire logistiek en het gebruik van Franse artillerie en andere zware wapens.

De regering van president Macron heeft achttien Caesar-houwitsers geleverd aan Oekraïne en daar komen er nog zes bij.

Zijn we net zo dichtbij een kernoorlog als tijdens de Cubacrisis?

Nieuwsuur sprak met militair historicus Max Hastings, die een boek schreef over de Cubacrisis. Hij ziet een belangrijke parallel met 2022: zowel Chroesjtsjov als de huidige Russische president Poetin wil de invloedsfeer van hun land uitbreiden en gebruikt daarbij (dreigen met) kernwapens als middel.

Defensie Rusland: 11 doden bij 'terroristische aanval' op oefenterrein

Bij een aanval op een oefenterrein van het Russische leger in Belgorod, vlak bij de grens met Oekraïne, zijn zeker 11 doden en 15 gewonden gevallen. Het Russische ministerie van Defensie spreekt van een terreurdaad. In een verklaring van het ministerie staat dat de aanslagplegers twee burgers uit een voormalige lidstaat van de Sovjet-Unie zijn.

Volgens persbureau RIA Novosti was de aanval op een oefenterrein waar 'vrijwilligers' voor de oorlog in Oekraïne onder meer schiettraining krijgen. De daders zijn doodgeschoten.

Elon Musk houdt satellietdienst Starlink in Oekraïne toch in de lucht

SpaceX, het bedrijf van miljardair Elon Musk, blijft waarschijnlijk toch betalen voor satellietinternet in Oekraïne.

Het Oekraïense leger en de Oekraïense regering maken kosteloos gebruik van de Starlink-satellieten van SpaceX in gebieden waar door toedoen van het Russische leger geen internetverbindingen meer mogelijk zijn.

SpaceX wilde dat het Amerikaanse ministerie van Defensie de kosten zou overnemen voor onder meer de aanschaf van meer zogeheten terminals, die nodig zijn om het internet te ontvangen. Nu zegt Musk op Twitter: "Vooruit dan maar. Hoewel Starlink nog altijd verlies lijdt en andere bedrijven miljarden aan belastinggeld krijgen, blijven we de Oekraïense overheid voor niets ondersteunen."

Liveblog van zaterdag

Het blog over de oorlog in Oekraïne van gisteren lees je hier terug.