liveblog
NOS NieuwsAangepast

Defensie Rusland: aanslagplegers Belgorod komen uit voormalige Sovjetstaat


Defensie Rusland: 11 doden bij 'terroristische aanval' op oefenterrein

Bij een aanval op een oefenterrein van het Russische leger in Belgorod, vlak bij de grens met Oekraïne, zijn zeker 11 doden en 15 gewonden gevallen. Het Russische ministerie van Defensie spreekt van een terreurdaad. In een verklaring van het ministerie staat dat de aanslagplegers twee burgers uit een voormalige lidstaat van de Sovjet-Unie zijn.

Volgens persbureau RIA Novosti was de aanval op een oefenterrein waar 'vrijwilligers' voor de oorlog in Oekraïne onder meer schiettraining krijgen. De daders zijn doodgeschoten.

Elon Musk blijft toch betalen voor satellietdienst Starlink in Oekraïne

SpaceX, het bedrijf van miljardair Elon Musk, blijft waarschijnlijk toch betalen voor satellietinternet in Oekraïne.

Het Oekraïense leger en de Oekraïense regering maken kosteloos gebruik van de Starlink-satellieten in gebieden waar door toedoen van het Russische leger geen internetverbindingen meer mogelijk zijn.

SpaceX wilde dat het Amerikaanse ministerie van Defensie de kosten zou overnemen voor onder meer de aanschaf van meer zogeheten terminals, die nodig zijn om het internet te ontvangen.

Nu zegt Musk echter: "Vooruit dan maar. Hoewel Starlink nog altijd verlies lijdt en andere bedrijven miljarden aan belastinggeld krijgen, blijven we de Oekraïense overheid om niet ondersteunen."

'Sterkste man'-wedstrijd in ondergrondse Kiev

In een metrostation in het centrum van Kiev konden mensen vanmiddag meedoen aan een 'sterkste man'-wedstrijd. Aanleiding voor de bijzondere competitie was de Dag van de Verdedigers van Oekraïne, een jaarlijkse feestdag die gisteren al werd gevierd. De wedstrijd werd georganiseerd door het Oekraïense leger, de Nationale Garde en andere defensie-eenheden.

'Dirigent in Cherson gedood door Russische soldaten'

De Oekraïense dirigent Joeri Kerpatenko is gisteren doodgeschoten door Russische soldaten in zijn woonplaats Cherson. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Cultuur op basis van een lokale journalist. De informatie is niet onafhankelijk bevestigd.

Kerpatenko was onder meer chef-dirigent bij het symfonieorkest van Cherson. Volgens het ministerie weigerde hij mee te werken met de Russen die de stad hebben ingenomen, en is hij daarom in zijn woning doodgeschoten.

Opnieuw Rus gearresteerd in Noorwegen voor maken opnamen met drones

De politie van Noorwegen heeft gisteren in de noordelijke stad Tromsø een Rus gearresteerd, omdat hij met een drone foto's heeft gemaakt van onder meer het vliegveld van het poolstadje Kirkenes. Dat ligt dicht bij de grens met Rusland. Ook zijn op zijn geheugenkaarten foto's van een Noorse defensiehelikopter gevonden.

Lekkende Poolse oliepijpleiding gerepareerd

De Druzhba-oliepijpleiding van Polen naar Duitsland waarin dinsdag een lek werd ontdekt, is weer volledig in gebruik. In de pijpleiding wordt Russische olie vervoerd. Het bedrijf dat de leiding onderhoudt, zegt nog onderzoek te doen naar de oorzaak van het lek, maar zegt geen aanwijzingen te hebben dat er sprake is van sabotage.

'Brandstofdepot in Russische stad Belgorod geraakt door Oekraïne'

In een brandstofdepot in de Russische stad Belgorod is brand uitgebroken. Volgens de gouverneur van de regio is de brand ontstaan door Oekraïense beschietingen.

Belgarod is een stad die dicht in de buurt ligt van de Oekraïense grens. De stad wordt door de Russen veel gebruikt als doorvoerplaats voor bevoorrading in de Donbas. Vanuit Belgorod en omgeving wordt de Oekraïense stad Charkov regelmatig bestookt.

In de afgelopen maanden zijn er ook regelmatig branden geweest in munitiedepots en bij andere militaire doelen in de omgeving van Belgorod. Zeer waarschijnlijk zijn die het gevolg van Oekraïense beschietingen.

Gisteren werd een elektriciteitsstation bij de stad geraakt:

Russische bronnen melden nieuwe Oekraïense aanval bij Cherson

Het Oekraïense leger is volgens Russische bronnen begonnen met een nieuwe aanval in het gebied rondom Cherson, in het zuiden van Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie liet weten dat de aanval was afgeweerd, maar Russische oorlogsbloggers zeggen dat er nog zware gevechten gaande zijn. Het Oekraïense leger zou veel pantserwagens inzetten.

De aanval heeft als doel om het door Rusland bezette gebied ten noordwesten van de rivier de Dnepr verder te verkleinen. Het Oekraïense leger heeft in de afgelopen weken routes over de rivier afgesneden waarlangs de Russen zich kunnen terugtrekken. Oekraïne heeft nog geen uitlatingen gedaan over de nieuwe aanval.

Eerste Russische militairen voor grenseenheid met Belarus gearriveerd

De eerste Russische militairen die met collega's uit Belarus een grensbewakingseenheid gaan vormen, zijn aangekomen in het land, meldt het ministerie van Defensie van Belarus. Om hoeveel militairen het gaat en hoe groot de eenheid wordt, is niet bekend. Wel benadrukt de regering van Belarus dat het om een defensieve eenheid gaat.

De president van Belarus, Loekasjenko, vindt dat de NAVO de spanningen aan de westelijke grens van het land opdrijft. Ook beweert hij dat 'terroristen' in Polen, Litouwen en Oekraïne een aanslag in Belarus voorbereiden. Loekasjenko besloot naar eigen zeggen daarom met de Russische president Poetin om de gezamenlijke eenheid op te zetten.

Russische troepen hebben het grondgebied van Belarus al vaker gebruikt tijdens de oorlog tegen Oekraïne en lanceerde vanaf hier ook raketten op Oekraïense doelen. Het leger van Belarus heeft zich tot nu toe afzijdig gehouden in de oorlog.

Goedkope drones vormen probleem voor Oekraïne

Het Russische leger zet steeds vaker goedkope Iraanse kamikaze-drones in, zegt Oekraïne. Deze drones zijn relatief makkelijk neer te halen, maar vormen een probleem voor het Oekraïense leger omdat Rusland er tientallen tegelijk kan lanceren. Hierdoor kan de luchtafweer van Oekraïne overbelast raken.

De onbemande vliegtuigjes, met de naam Shahed 136, vliegen met tientallen kilo's explosieven af op een doelwit, waar ze tot ontploffing komen. De drones zouden afgelopen week kritieke infrastructuur in de regio Kiev hebben beschadigd. Ook zou bij een drone-aanval in de omgeving een energiecentrale zijn getroffen.

Zelensky bedankt Verenigde Staten voor nieuwe militaire steun

De Oekraïense president Zelensky bedankt de Verenigde Staten op Twitter voor de nieuwe militaire steun. Gisteren maakten de VS bekend nog meer wapens, voor een bedrag van 725 miljoen dollar, naar Oekraïne te sturen. Daarmee komt de totale militaire steun van de VS aan Oekraïne op meer dan 18 miljard dollar sinds president Biden aan de macht is.

Nieuwe raketaanvallen en luchtalarm in Oekraïne

Meerdere regio's in Oekraïne zijn afgelopen nacht wederom getroffen door raketaanvallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Zo zou een raket zijn ingeslagen in de stad Zaporizja, in het zuidoosten van het land. Bij de inslag zijn 21 appartementsgebouwen, 15 particuliere panden, een onderwijsinstelling en een parkeerplaats beschadigd, zegt waarnemend burgemeester Anatoly Kurtev op Telegram.

Bij aanvallen op havenstad Nikopol zijn twee mensen gewond geraakt, meldt The Kyiv Independent. Ook de regio Kiev is vanochtend getroffen door een raketaanval, schrijft gouverneur Oleksiy Kuleba op Telegram. Hij zegt niet waar de raket precies is ingeslagen. Volgens de laatste informatie zijn er geen slachtoffers, schrijft Kuleba.

Gisteren zei de Russische president Poetin dat grootschalige aanvallen op Oekraïne voor in ieder geval de komende tijd niet meer nodig zijn. Alle doelen waren volgens de president immers al geraakt. "Het is niet onze bedoeling om Oekraïne te vernietigen", zei hij.

Verenigde Staten leveren opnieuw wapens aan Oekraïne

De Verenigde Staten (VS) sturen een nieuw pakket aan wapens naar Oekraïne. Het Oekraïense leger krijgt onder meer artilleriemunitie, 5000 antitankwapens, zo'n tweehonderd militaire terreinwagens en kleinere wapens met meer dan twee miljoen stuks munitie. Het gaat om een pakket ter waarde van ter waarde van 725 miljoen dollar, zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Met de nieuwe levering komt de totale militaire steun van de VS aan Oekraïne op meer dan 18 miljard dollar onder president Biden. De VS blijft naar eigen zeggen wapens leveren om zo te kunnen bijdragen aan de "veranderende situatie op het slagveld".

Zelensky: herstel elektriciteitscentrales gaat voorspoedig

De Oekraïense president Zelensky heeft gisteravond in zijn dagelijkse videoboodschap laten weten dat het herstel van de elektriciteitscentrales in zijn land "voorspoedig" gaat. Begin deze week raakten verschillende elektriciteitscentrales in het land beschadigd bij Russische raketaanvallen.

Vijftien locaties zijn inmiddels gerepareerd, zei Zelensky. Hij benoemde, waarschijnlijk uit veiligheidsoverwegingen, niet om welke elektriciteitscentrales het ging. In sommige delen van het land is het volgens de president voorlopig nog wel donker. Zelensky riep inwoners op om zuinig te zijn met elektriciteit. "Ook dat is een bijdrage aan de verdediging van ons land", zei hij.

Welkom

Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne van zaterdag 15 oktober. Het blog van gisteren lees je via deze link terug.