liveblog
NOS WielrennenAangepast

'Beuker' Brown wint derde Vuelta-rit • Pedersen voltooit hattrick bij de mannen

liveblog gesloten

De etappe van morgen voor de mannen

En de mannen dan? De voorlaatste - en op papier beslissende - etappe van de Vuelta voert over 181 kilometer van Moralzarzal naar Puerto de Navacerrada. Met onderweg, even ademhalen, twee beklimmingen van de tweede categorie en drie van eerste, waaronder de slotklim.

Vuurwerk verzekerd, zou je zeggen, hoewel Remco Evenepoel zo sterk oogt dat het wel heel raar moet lopen wil zijn rode trui in gevaar komen. Maar zeg nooit nooit in de wielrennerij.

De start is om 12.45 uur, de uitzending via deze livestream om 14.30 uur en de finish is, even kijken, dit keer rond 17.30 uur. Adios en tot morgen!

lavuelta.es
Het profiel van de 20ste etappe in de Vuelta.

De etappe van morgen voor de vrouwen

Morgen rijden de vrouwen in de vierde etappe 160 kilometer van Palencia naar Segovia. Het hobbelt de hele dag op zijn Spaans op en neer. Volgens Roxane Knetemann moeten de rensters morgen oppassen voor de wind en voor de lastige finale.

De vierde etappe gaat om 15.17 uur van start en vanaf 18.20 uur kun je weer live meekijken via deze livestream op NOS.nl en de NOS-app. De finish is weer tegen 19.45 uur.

challengebylavuelta.com
Het profiel van de vierde etappe van de Vuelta voor vrouwen

Algemeen klassement

De rode trui van Annemiek van Vleuten en de derde plaats van Demi Vollering kwamen niet in gevaar.

NOS

Uitslag derde etappe

Grace Brown wint, Annemiek van Vleuten wordt tiende en behoudt zonder problemen de rode trui.

Op een paar seconden volgt de groep, waar Balsamo de sprint wint.

Op ruim 5 minuten volgt het grote peloton.

NOS

BROWN WINT DERDE ETAPPE

Grace Brown gaat als eerste over de finish, ze is Elise Chabbey te snel af in de (matig in beeld gebrachte) sprint.

NOS
Knuffels voor Grace Brown na haar ritzege

1 km - 20 seconden voor de beukers

Chabbey en Brown hebben 20 seconden voorsprong op de grote groep. We zijn er bijna.

5 km - Chabbey en Brown op kop

Chabbey en opnieuw Brown zijn gedemarreerd uit de kopgroep. Ruim 20 seconden is de voorsprong. In de groep met favorieten is het pokeren en kijken geblazen.

"Het zijn twee beukers op kop", aldus Roxane Knetemann op de livestream. Het duo rijdt ruim 65 kilometer per uur, geeft de meter aan, maar dit stuk gaat wel even naar beneden.

18 km - Kraak en Brown alweer gegrepen

Het avontuur van Kraak en Brown duurde niet gek lang. De groep met favorieten, inclusief de rode trui van Van Vleuten, is alweer aangesloten.

Op een kleine 50 seconden volgen de restanten van het peloton.

NOS
Annemiek van Vleuten aan kop van de kopgroep in de derde etappe

23 km - Kraak bij Brown

Kraak is in de achtervolging gegaan en Brown lijkt even op de Nederlandse Jumbo-Visma-renster te wachten. Met z'n tweeën maken ze meer kans om voor het peloton uit te blijven.

Kraak is inmiddels bij Brown gearriveerd.

NOS
Grace Brown en Amber Kraak op kop in de derde etappe

24 km - Brown gaat ervandoor

Grace Brown gaat ervandoor en slaat al snel een gaatje van 30 seconden. In het peloton wordt nog niet gereageerd.

Een bedreiging voor Van Vleuten is de Australische niet. Ze staat 32ste op 8.43.

32 km - Van Vleuten haalt García terug

De lange beklimming naar de Hoces de Bárcena zit erop. UAE-renster García reed een tijdje voor de grote groep uit, maar werd vlak voor de top hoogstpersoonlijk door Van Vleuten ingerekend.

"Iedereen zit nu met zijn kin op het stuur", aldus commentator Danny Nelissen. Dat is wel een goed moment om eens te proberen op avontuur te gaan.

40 km - Enorm lange beklimming

Het peloton, of inmiddels beter gezegd de groep met favorieten, is bezig aan de tweede beklimming, en oh oh wat is die lang. Liefst 16 kilometer à 3,4 procent gemiddeld.

Van Vleuten rijdt in de rode trui mee in de grote groep.

challengebylavuelta.com
Het profiel van de derde etappe van de Vuelta voor vrouwen

47 km - Groep van achttien slaat een gaatje

Een groep van achttien heeft een gaatje geslagen met het peloton. Het verschil is een halve minuut. Zodra we kunnen zien we er in die groep zitten, laten we het weten!

In ieder geval Amber Kraak is van de partij, maar ze zal toch vast niet de enige Nederlandse zijn.

Vuelta (v) - 76 km - Compleet peloton over eerste berg

Bij de vrouwen is de eerste van twee gecategoriseerde beklimming achter de rug, de Alto de Hijas van de derde categorie.

Lucinda Brand, draagster van de bolletjestrui, was als eerste boven, voor Anouska Koster, Elisa Longo Borghini en Demi Vollering.

Straks volgt nog de Hoces de Bárcena van de tweede categorie.

De etappe is vanaf 18.20 live te zien via deze livestream op NOS.nl en de NOS-app, met commentaar van Danny Nelissen en Roxane Knetemann.

challengebylavuelta.com
Het profiel van de derde etappe van de Vuelta voor vrouwen

De top van het algemeen klassement

De toptien van het algemeen klassement met nog twee etappes te gaan in de Vuelta. Er is helemaal niets veranderd ten opzichte van gisteren

NOS

Uitslag negentiende etappe

De uitslag van de negentiende etappe van de Vuelta. Pedersen voltooit zijn hattrick, Teunissen wordt vijfde en Van Baarle tiende.

NOS

PEDERSEN WINT NEGENTIENDE ETAPPE

Mads Pedersen wint de negentiende etappe van de Vuelta! Het is al de derde ritzege voor de Deen in de groene trui.

Wright komt als tweede over de finish, voor Vermeersch, Turner en Teunissen.

Het was een sprint uit het boekje van Pedersen. En eerlijk is eerlijk: wij hadden deze ritzege al lang en breed voorspeld.

AFP
Mads Pedersen maakt zijn trilogie compleet

Vuelta (m) - 2 km - Pedersen, Wright of Teunissen?

Pedersen, Wright en Teunissen lijken de voornaamste kandidaten voor de ritzege. Nog eventjes en het is sprinten geblazen. De sprintersploegen draaien momenteel aan de knoppen.

Vuelta (m) - 6 km - Kans voor Teunissen of Van Poppel?

We zien Pedersen met twee ploegmaten voorin het peloton. Als we straks gaan sprinten, liggen er misschien ook kansen voor Teunissen en Van Poppel.

Hoewel, Van Poppel is zo te zien niet van voren aanwezig.

Vuelta (v) - 90 km - Ook een compleet peloton

Bij de vrouwen zijn er nog geen geslaagde ontsnappingen geweest in de eerste kilometers. Ook hier is het peloton compleet.

Vuelta (m) - 10 km - Pedersen in zijn element

Met gezwinde spoed koerst het peloton af op de finish in Talavera de la Reina. Voor groenetruidrager Pedersen verloopt alles volgens plan.

Vuelta (v) - Start!

De vrouwen zijn ondertussen begonnen aan hun derde etappe van de Ronde van Spanje. Annemiek van Vleuten nam gisteren al een voorschot op de eindwinst en op haar roze-geel-rode trilogie.

Maar de rodetruidraagster moet vandaag nog wel even aan de bak. De derde etappe voert over 96 kilometer van Camargo naar Aguilar de Campoo met onderweg twee beklimmingen.

De etappe is vanaf 18.20 live te zien via deze livestream op NOS.nl en de NOS-app, met commentaar van Danny Nelissen en Roxane Knetemann.

challengebylavuelta.com
Het profiel van de derde etappe van de Vuelta voor vrouwen

24 km - Allen tezamen

Blijft het peloton inderdaad compleet tot de finish? Vooralsnog wel. Elissonde (Trek) en Mäder (Bahrain) bepalen het tempo.

38 km - Carapaz als eerste boven, Pedersen favoriet

Carapaz is als eerste boven op de laatste beklimming van de dag en verstevigt zijn leiding in het bergklassement met vijf verse punten. Mülberger kan drie bergpunten bijschrijven, Mas eentje.

Pedersen is ook goed over de top gekomen en bombardeert zichzelf daarmee toch wel tot grote favoriet voor de ritzege

lavuelta.es
Het profiel van 19de etappe in de Vuelta.

Roglic heeft kritiek op Wright en spreekt zich uit

Primoz Roglic heeft van zich laten horen, en de Sloveen is niet blij. Met zijn verwondingen gaat het naar omstandigheden "iets beter", blijkt uit een persbericht van zijn ploeg Jumbo-Visma.

"Ik kan een klein beetje lopen. Daar ben ik voor het moment al blij mee. Na de val kostte het me tijd om dingen op een rijtje te zetten. Ik vroeg me af: hoe kan dit?", zegt de drievoudig Vuelta-winnaar.

Roglic moest afstappen na een botsing met Fred Wright in de slotfase van de zestiende etappe. "Dit zou niet moeten gebeuren", zegt hij. "Er wordt snel weer overheen gestapt en we gaan over tot de orde van de dag. Voor mij geldt dat niet. Dit is niet de manier waarop ik wil dat de sport verder gaat en dat signaal wil ik afgeven."

"De waarheid is dat de val niet werd veroorzaakt door een slechte weg of door een gebrekkige veiligheid, maar door het gedrag van een renner. Ik heb geen ogen in mijn rug, anders had ik me breed gemaakt. Wright kwam van achter en reed het stuur uit mijn handen voordat ik het wist."

Chaotische finish in Vuelta: Evenepoel rijdt lek, Roglic crasht en Pedersen wint

49 km - Kopgroep ingerekend

Tijdens de tweede beklimming van de Puerto del Piélago is de kopgroep van drie snel opgeveegd. Caicedo, McNulty en Okamika worden bedankt voor hun diensten.

We hebben weer een compleet peloton, en we moeten nog wel even.

Pedersen ziet een derde etappezege vandaag wel zitten

Mads Pedersen, drager van de groene trui, won al twee etappes in deze Vuelta en de Trek-renner heeft wel trek in een derde. "Natuurlijk heb ik deze etappe ook rood omcirkeld. Maar het ligt eraan of de andere ploegen willen rijden", zei de Deen voor de start.

"Als de klassementsrenners of de klimmers hard willen gaan op de beklimmingen, moet ik misschien wel lossen. Maar als ze ons de koers laten controleren, is er een mogelijkheid op een beperkte massasprint. Het ligt dus heel erg aan de andere ploegen."

Vooralsnog lijkt alles volgens plan te voor Pedersen en zijn ploeg. Er is een kopgroep van drie met anderhalve minuut voorsprong op het peloton.

Bekijk de zeges van Pedersen in de dertiende en zestiende Vuelta-etappe.

71 km - Craddock geeft op, alleen trio nog over

Craddock heeft het opgegeven en heeft zich met een sip gezicht laten terugzakken naar het peloton. We hebben nu dus alleen nog maar Caicedo, McNulty en Okamika op kop, met nog slechts een kleine 2 minuten voorsprong.

De kopgroep: Jonathan Caicedo (Ecu/EF), Brandon McNulty (VS/UAE) en Ander Okamika (Spa/Burgos)

AFP
De kopgroep in de negentiende etappe van de Vuelta: Jonathan Caicedo (Ecu/EF), Brandon McNulty (VS/UAE) en Ander Okamika (Spa/Burgos)