NOS Wielrennen

Van Vleuten slaat toe in koninginnenrit Vuelta en verovert rode leiderstrui

Van Vleuten slaat toe in koninginnenrit en pakt leiding in Vuelta

Annemiek van Vleuten heeft in de Vuelta voor vrouwen gedaan wat ze beloofd had: ze won de tweede etappe, met vijf pittige beklimmingen, met groot vertoon van macht en nam de leiderstrui over van de Italiaanse Elisa Longo Borghini.

Van Vleuten kwam solo over de finish in de rit over 106 kilometer door Cantabrië. "De tweede etappe is de zwaarste van deze Vuelta", zei Van Vleuten voor de start van de Ronde van Spanje. "Als ik voor het algemeen klassement wil gaan, moet ik in die etappe toeslaan." En zo geschiedde.

Lucinda Brand en de Australische Sarah Roy gingen vroeg op avontuur en Brand hield aan hun vlucht de bergtrui over. Aan de voet van de voorlaatste klim, op 31 kilometer van de meet, rekende het Movistar van Van Vleuten hen in, waarna de Nederlandse kopvrouw direct aanviel.

Demi Vollering, Longo Borghini, Liane Lippert en Mavi García konden Van Vleuten nog even volgen, maar de winnares van de Giro en Tour loste hen snel.

Op 2.16 kwamen Longo Borghini en Vollering als tweede en derde over de finish.

Trilogie in zicht

In het algemeen klassement heeft Van Vleuten een voorsprong van 1.55 op Longo Borghini en 2.24 op Vollering. Er volgen nog drie etappes, maar Van Vleuten lijkt al een voorschot te hebben genomen op haar mogelijke unieke trilogie van de roze, gele en rode trui in één seizoen.

Van Vleuten zei na afloop geen idee te hebben gehad hoe ze ervoor stond na haar rustperiode sinds de Tour. "Ik ben nu ook net terug van hoogtestage. Dan weet je nooit precies waar je staat. Bovendien viel ik vandaag al in de tweede etappe aan, in de Tour was dat de zevende. Nu was iedereen nog vers."

"Maar dankzij goed teamwerk is het gelukt. We hebben als ploeg de koers al op de derde klim hard gemaakt", aldus een tevreden Van Vleuten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl