EPA
NOS Wielrennen

Roglic: val Vuelta schuld van Wright en wielersport moet veiliger

Wielerploeg Jumbo-Visma noemt de valpartij waardoor kopman Primoz Roglic de Vuelta moest verlaten in een verklaring "niet oké". De aanrijding in etappe 16 zou de schuld zijn van collega-renner Fred Wright.

Roglic zegt dat zijn val is veroorzaakt door de renner van Bahrain-Victorious. "Ik heb geen ogen in mijn rug, anders had ik me breed gemaakt. Wright kwam van achter en reed het stuur uit mijn handen voordat ik het wist." Wright zelf reageerde eerder al op de valpartij en sprak tegenover internationale media over een "ongelukkige val."

Drievoudig Vueltawinnaar Roglic grijpt de valpartij aan om een groot probleem binnen zijn sport aan de kaak te stellen. De koersveiligheid moet beter. Zijn ploeg pleit daarom voor het aanstellen van experts die op de veiligheid in de koers moeten letten.

Bekijk hier de samenvatting van etappe 16, met daarin de val van Primoz Roglic:

Chaotische finish in Vuelta: Evenepoel rijdt lek, Roglic crasht en Pedersen wint

Richard Plugge, manager van Jumbo-Visma, ziet dat de valpartij niet op zichzelf staat en stelt vast dat renners hier zelf schuld aan hebben: "Tien jaar geleden luidden de oudere renners de alarmbel omdat de jongeren minder respect toonden en onverantwoorde risico's namen en zich overal doorheen duwden. Die jongeren van toen zijn de ouderen van nu. Maar je hoort nog steeds dezelfde discussie, terwijl we een generatie verder zijn."

Plugge vindt dat wielerploegen daar geen genoegen meer mee moeten nemen. Want de helft van de valpartijen wordt niet veroorzaakt door obstakels, maar door het gedrag van renners. "Dat moet dus veranderen. Ik ben blij dat Primoz zich uitspreekt, in de spiegel kijkt en het gedrag van renners ook benoemt."

Roglic zelf voelt zich inmiddels iets beter na zijn val. Het is niet duidelijk of hij dit seizoen nog in actie kan komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl